Hükümet ile muhalefet arasında büyük gerilime sahne olan iç güvenlik paketinde flaş bir gelişme yaşandı.
Abone olTBMM Genel Kurulu'nda görüşülen "İç Güvenlik Paketi"nin 63 maddesi, önergeleriyle İçişleri Komisyonu'na geri verildi.
İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk, kamuoyunda "İç Güvenlik Paketi" olarak bilinen tasarının, görüşülmeyen, 68. ile 130. maddelerini kapsayan 63 maddesinin İçişleri Komisyonu'na geri verilmesi için önerge verdi. TBMM Başkanvekili Meral Akşener, söz konusu maddelerin önergeleriyle birlikte komisyona geri verildiğini açıkladı.
TBMM Genel Kurulunda, kamuoyunda "İç Güvenlik Paketi" olarak bilinen, Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu, Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu, Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın bugünkü görüşmelerinde, 5 maddesi daha kabul edildi. Böylece, yaklaşık 3 haftalık mesainin ardından tasarının 67 maddesi kabul edildi.
Kabul edilen maddelere göre, görevden uzaklaştırılanlar, yapmakta oldukları görevden alıkonulacak. Bu kişilerin görev yerleri değiştirilebilecek veya başka görev verilmeyebilecek. Görevden uzaklaştırılanlara, bu süre içinde aylık ödenecek. Ancak bu kişilerden haklarında soruşturma izni verilmemesine, soruşturmaya veya kovuşturmaya yer olmadığına, beraatına, kamu davasının düşmesine veya ortadan kaldırılmasına karar verilenlerin ödenmeyen özlük hakları ödenecek.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yurtdışı kadrolarında görevliyken görevden uzaklaştırılanlara da yurtiçinde bir kadroya atanıncaya kadar yurtdışı aylığı ödenecek. Görevden uzaklaştırma tedbiri iki ayı geçemeyecek. Bu süre, zorunlu hallerde iki ayı geçmemek üzere bir defa uzatılabilecek.
Sahil Güvenlik Komutanlığının askeri görevleri haricindeki diğer görevleriyle ilgili eylem ve işlemleri, İçişleri Bakanlığı ile valiler ve kendi amirleri tarafından denetlenecek ve teftiş edilecek.
Vali, general ve amiraller hariç olmak üzere, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personelinin askeri görevleri haricindeki diğer görevlerini ilgilendiren disiplin suçları ortaya çıktığında, Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanunu hükümleri çerçevesinde uyarma ve kınamanın yanı sıra, 8 güne kadar hizmete kısmi süreli devam ve 1/10’a kadar aylıktan kesme cezası verebilecek.
Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı mensuplarının kıyafetleri, Genelkurmay Başkanlığının görüşü alınarak Milli Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı tarafından müştereken çıkarılan yönetmelikle düzenlenecek.
CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi, görüşmeler sırasında söz alarak, veda konuşması yaptı.
54 yıl önce en genç üyelerinden biri olarak görev aldığı yasama organının 24. yasama dönemini en yaşlı üye olarak açtığını belirten Ekşi, şunları söyledi:
"7 Haziran gününden itibaren, aranızdan ayrılacaklardan biriyim. Ama altını çizeyim ki bu dört yıl boyunca çok değerli, donanımlı, zarif insanlar, iyi hatipler, ciddi hukuk adamları, nitelikli politikacılar ve gerçek dostlar tanıdım. Bundan son derece mutluyum, onlara başarılar diliyorum. Buraya tekrar gelecek arkadaşlarımın yanlışlardan arınmış bir parlamentoda çalışmasını dileyerek hepinize saygılar sunuyorum."
KOMİSYONA GERİ ÇEKİLMESİ İSTENDİ
İçişleri Bakanı Öztürk, tasarının 67. maddesinin kabul edilmesinin ardından, İçtüzük'ün "metnin veya maddenin geri istenmesi" başlıklı 88. maddesi uyarınca, tasarının görüşülmeyen 68. ile 130. maddelerini kapsayan 63 maddesinin İçişleri Komisyonu'na geri verilmesi için önerge verdi. Tasarının komisyona geri çekilmeyen 131. maddesi, 'kanunun yayımı tarihinde yürürlüğe girmesini", 132. maddesi ise "kanun hükümlerini Bakanlar Kurulunun yürütmesini" öngörüyor.
Bakan Öztürk'ün önergesi hakkında söz alan MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, tasarının görüşmelerinde muhalefetin söz hakkının kısıtlandığını ve engellendiğini iddia ederek, "Görüşmelerde gürültü, tartışma olmasına rağmen, bu gürültüyü ortadan kaldıracak hiçbir adım atılmadı, hukuk ayaklar altına alındı. Bu maddelerle ilgili geri çekme iradesi olmayan zihniyetin, komisyonun bundan sonraki çalışması sağlıklı olmayacaktır" dedi.
İçişleri Bakanı Öztürk'e, "Siz tarafsız bir bakansınız ve yemin ettiniz. Anayasa gereği tarafsız olacaksınız. AK Parti Grubu'nun isteği üzerine bu iradenizi kullanmanız ve bu iradeyi kullanarak hukukun ayaklar altına alınması, sizin tarafsız bir bakan olarak görev yapamayacağınızı gösteriyor. Sayın Bakan, ya tasarının tamamını geri çekin ya da bu önergenizi geri çekin" diye seslendi.
CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, tasarının görüşmelerindeki kavga ve gürültülerde birçok milletvekilinin yaralandığını belirterek, "AK Parti, daha önce 'gerekirse tekriri müzakere yaparız' demişti ama yapılmadı. Tekriri müzakerenin yapılacağı yer komisyondur. Komisyonda bu maddelerin tekrar görüşülmesi gerekiyor. Bu yasa ile seçimler tehlikeye girecektir" diye konuştu.
HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da "Tasarının görüşmelerinde grubumuzun söz hakkı AK Partili başkanvekillerince gasbedildi. Hükümet sadece kendi tasarısını geri çekebilir milletvekillerinin teklifleri geri çekemez, burada usulsüzlük vardır. Bu önerge işleme konamaz" dedi.
TBMM Başkanvekili Meral Akşener, tartışmanın ardından, söz konusu maddelerin önergeleriyle birlikte komisyona geri verildiğini açıkladı.
Daha sonra birleşime ara veren Akşener, grup başkanvekillerini Başkanlık Divanı arkasındaki odaya çağırdı.
Birleşimi tekrar açan Akşener, komisyon ve hükümetin yerini almaması üzerine, Sayıştay Genel Kurulunca gösterilen 3 aday içinden Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilecek bir üyenin seçimini yapmak için birleşimi, saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.