Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'la görüşmesinde ona iki tane kırmızı dosya vermişti. Kalın bugünkü basın toplantısında dosyaların içinde ne olduğunu açıkladı.
Abone olBeyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ve beraberindeki ABD heyet başta Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile olmak üzere Ankara'da Türk heyet ile bir araya geldi.
Görüşme yaklaşık 2 saat sürdü. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, kritik görüşmeye dair basın toplantısı düzenledi. Kalın'ın Bolton'la görüşmesinde verdiği dosyaların içinde ne olduğu merak ediliyordu. Kalın herkesin merakını giderecek şu açıklamayı yaptı:
BOLTON'A VERDİĞ DOSYALARDA NE VARDI: "Bolton'a bir değil 2 dosya verdim. Biri Kürt kardeşlerimize yönelik bir dosyaydı. İkincisi ise YPG'nin Suriye'de işledikleri suçlara yönelik suçlara yönelik bir dosyaydı. İnsan hakları ihlali gibi pek çok suçları var. Bu haberlerin hep hasır altı edildiğini gördük, biz de tam tersine bunları dosya halinde sunduk. Bu konuda YPG ve PYD'ye yönelik sürekli bir sessizlik olduğunu görüyoruz, dosyayı sunduk ki kendileri de görsünler.
PKK İLE AYNI CÜMLE İÇİNDE BİLE KULLANILMAMALI: Suriye Kürtleri ile PKK YPG'nin birbirine karıştırılmaması aynı cümle içinde kullanılmasına tabi başta Sayın Cumhurbaşkanı olmak üzere hepimiz tepkimizi dile getirdik."
BU GÖRÜŞME BAŞLANGIÇTI: İdlib'te de Türkiye'ni girişimleri ile İdlib'ta huzur sağlandı. Siyasi geçiş sürecinde biz çabalarımıza devam edeceğiz. Bu görüşme bundan sonra yapacağımız bir dizi görüşmenin ilk süreciydi.
BOLTON'UN RANDEVUSU YOK: Sayın Cumhurbaşkanı Bolton'a teyitli bir randevusu yoktu. Boltun'un muhatabı bellidir. Buna gerek duyulmadı. Ama bunu bir tepki gibi de değerlendirmek olmaz. Ancak Bolton'un İsrail'den yaptığı açıklamalar tepkilere neden oldu. İsrail'de yaptığı açıklamaları doğru bulmadığımızı kendisine de söyledim. Bunu ihtiva eden bir dosyayı da kendisine verdim. Bu sadece dil ve uslup meselesi değil bir bakış açısı haline geliyor bunu düzelmek adına konuştum
SURİYE'DEN ÇEKİLME: Süreçte yavaşlama gibi bir şey söz konusu değil. Bize verilen süre 60-120 gün gibi bir süreydi. Asıl önemli olan buradan çekilirken nasıl bırakılacağı, silahların nasıl geri alınacağı gibi konulardır. Fırat'ın doğusunun tamamen temizlenmesi bu şarta bağlıdır.
ABD KONU ÜZERİNDE ÇALIŞIYOR: Şu anda planlanan bir şey yok ama önümüzdeki günlerde olabilir. Beklentimi silahların toplanması. Konu ile ilgili çalışma yaptıklarını bize söyledir. 16 farklı askeri üsslerinin olduğu söylendi. Bu konuda bir çalışma yaptıklarını anlıyorum ama neticelerini sahada görmemiz gerekiyor.Üsler konusundaki görüşmelerimiz dile getirdik. Bunların toplanması tamamen bertaraf edilmesi bizim beklentimizdir. Bunun çok yakın takipçisi olacağını söyleyeyim. Asker ve güvenlik bürokrasisi konu üzerinde çalışıyor.
KİMSEDEN EMİR ALMAYIZ: Biz herkesle koordine oluruz ama kimseden izin almayayız. Türkiye bu adımları atma konusunda haklıdır. Münbiç konusunda somut adımların atılması söz konusu. Önümüzdeki 3-4 aylık çekilme sürecinde koordinasyon yapacak. Türkiye bu işi yapacak imkan ve kabiliyete sahiptir. New York Times'da sayın Erdoğan'ın makalesi bugünde gündeme geldi. DEAŞ'le mücadelemiz devam edecek. Kürt kardeşlerimizin bundan zarar göreceği söylentisini kesin bir dille reddediyorum.