BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

İade-i itibar eyliyorlar

Ankara Sanat Evi Genel Müdürü Kulaksız, 'Karagöz ve Hacivat’ı gençler için itibarlı hale getirmeliyiz' dedi.

Abone ol
Ankara Sanat Evi Genel Müdürü Yusuf Kulaksız, genç kuşakların geleneksel gölge oyunu ve baş kahramanlarını yeteri kadar tanımadıklarını belirterek, “’Karagöz ve Hacivat’ı gençler için itibarlı hale getirmeliyiz” dedi.
Bu yıl, Uluslararası Kukla ve Gölge Oyunları Birliği (UNİMA) tarafından verilen “başarılı topluluk dalında” ödül alan Ankara Sanat Evi’nin Genel Müdürü Kulaksız, amaçlarının geleneksel Türk tiyatrosunu gençlerle buluşturmak olduğunu söyledi.
Kukla ve gölge oyunlarının gençlere tam olarak aktarılmadığını ifade eden Kulaksız,” Karagöz ve Hacivat’ı gençlerin nazarında itibarlı hale getirmeliyiz. Kukla sanatımızı, ortaoyununu özel forum altına alarak gençlere çağdaş versiyonla aktarmalıyız” dedi.

Kulaksız, popülaritesi sınırlı olan alanların korunma altına alınması gerektiğini belirterek, “Devletin daha duyarlı olması lazım.Bugün Yunanistan, Karagöz ve Hacivat’ı sahipleniyor. Özel sektör de bukonuda üzerine düşeni yaparak, sorumluluk sahibi olmalı. Sanat asillerin ve kralların desteğiyle yürür” diye konuştu.

Anadolu’nun her tarafında farklı bir kültürün bulunduğunu belirtenKulaksız, şunları söyledi: “Tarihimizde her yıldan bir tane ürün çıkarsak bin tane ürün yapar. Yabancılar, olmayan hayali kahramanlar üretiyorlar ve bizi kültürel olarak etkiliyorlar. Bizde hayal değil, bunlar yaşamış, gerçek karakterler.”

Geleneksel Türk sanatı ve sahne sanatı konusunda dünyaya çok şeyler katacaklarını kaydeden Kulaksız, repertuarlarında çocuk oyunlarından yetişkin oyunlarına, komediden dramatik oyunlara kadar 13farklı oyunun bulunduğunu söyledi.

Uluslararası Kukla ve Gölge Oyunları Birliği (UNİMA) Türkiye Milli Merkezi Başkanı Mevlüt Özhan da Karagöz, ortaoyunu ve kuklanın gençlerin isteğine göre sunulmadığında izlenme oranının düşeceğini söyledi.

Bu sanatın güncelleşmesi gerektiğini belirten Özhan, “İnsanların sorunlarının sahnelerde gösterilmesi gerekir. Geleneksel bir alt yapısı var, önemli olan bu alt yapıyı günümüze adapte edebilmektir” dedi.