Hz. Muhammed (s.a.v) gusül abdestini nasıl alırdı? Gusül abdestinin farzı ve sünnetleri nelerdir? Prof. Dr. Mustafa Karataş anlattı.
Abone olİNTERNETHABER
İlahiyatçı Prof. Dr. Mustafa Karataş, Hz. Muhammed'in nasıl gusül abdesti aldığını, gusül abdestinin farz ve sünnetlerini anlattı.
Show TV'de her cuma yayınlanan Muhabbet Vakti programında konuşan Karataş, gusül abdesti gerektiren halleri ve su olmadan gusül abdestinin nasıl alınacağını anlattı.
Gusül abdesti olmadan namaz kılınmayacağının altını çizen Karataş, gusül abdesti almadan önce vücuttaki pisliklerin temizlenmesi, tırnakların kesilmesi gerektiğini anlattı.
Abdestin detaylarının Kur'an-ı Kerim'de Maide Suresi'nde açıkça anlatıldığını söyleyen Karataş, cünüpse yıkanıp temizlenmenin şart olduğunu su bulunmaz ise toprakla el ve yüzün mesh etmek gerektiğini anlattı.
Gusül'ün fazlarının ağza ve burna bol su çekmek olduğunu ve sonra da bütün vücudun iğne ucu yer kalmayacak kadar temizlenmek olduğunu söyledi.
Gusül'ün sünnetlerini de anlattan Karataş,
- Gusül'e besmele ile başlamak
- Gusül için niyet etmek
- Vücudunda kirler temizlenecek
- Gusül'den önce namaz abdesti gibi abdest alma
- Abdestten sonra 3 kez başa su dökmek
- Önce sağ sonra da sol omza 3 kez su dökmez
- Her defasında bedenini ovuşturacak
- Her aza 3'er kez yıkanacak.
- Suyun kullanımında israf etmeyek.
- Ahiret yerlerini örterek yıkanmak
- Gusül esnasında konuşmamak.
CÜNÜPKEN YEMEK YENİLİR Mİ?
Karataş, programında cünüp haldeyken yapılabilecekleri de anlattı. Cünüpken yemek yenilebileceğini, insanlarla sohbet edilebileceğini söyleyen Karataş, gusül abdesti almadan önce yapılabileceklerin şartlarını anlattı.
Bir insanın en fazla bir bir namaz süresine kadar cünüp kalabileceğini söyleyen Karataş, cünüp haldeyken yemek yemeden önce namaz abdesti alınmasını gerektiğini namaz abdesti de alınamıyorsa vücudun pis yerlerinin mutlaka yıkanması gerektiğini aktardı.
Mustafa Karataş'nı cünüp hallerde yapılabilecekler ve yapılması kesinlikle yasaklanan şeylerle ilgili anlattıkları şöyle: