BIST 10.852
DOLAR 32,66
EURO 35,44
ALTIN 2.511,53
HABER /  GÜNCEL

Hz. Ayşe 9 yaşında değilmiş

Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk tarihi kaynakları araştırdı ve Hz. Peygamberle evlendiğindeki gerçek yaşını tespit etti. İşte çarpıcı sonuç;

Abone ol

Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk, Hz. Muhammed’in üçüncü eşi Ayşe ile 9 yaşında evlendiğine ilişkin tarihi bilginin çarpıtma ve iftira olduğunu, Ayşe’nin 18 yaşında evlendiğini kaynaklarıyla ortaya koydu.

TAM BİR ÇARPITMA

Gazete Habertürk'e göre; İslam dünyasında tarihsel bir tartışmaya Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk noktayı koydu. İslam dininin peygamberi Hz. Muhammet’in üçüncü eşi olan Hz. Ayşe ile 9 yaşında evlendiği bilgisinin tarihsel bir çarpıtma olduğunu belirten Öztürk, dini kaynaklarla Hz. Ayşe’nin 18 yaşında evlendiğini saptadı. Özellikle Hz. Muhammet’e ilişkin batı kaynaklı eleştiri malzemesi yapılan 9 yaş meselesinin tam bir çarpıtma olduğunu söyleyen Prof. Dr. Öztürk, Hz. Ayşe ile ilgili pek çok ayrıntıya “Asrısaadetin Büyük Kadınları” adlı kitabında yer verdi. 

YAŞINI UHUD'A GÖRE TESPİT ETTİ

 

[PAGE]

İBN SA’D YANLIŞ KAYNAK

Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk kitabında bu yanlış bilginin tarihçi İbn Sa’d’ den kay naklandığını belirterek şu bilgilere yer verdi: “Tarihçi İbn Sa’d’in bizzat Hz. Aişe’nin ağzından naklettiği rivayete göre, Hz. Peygamber Hz. Aişe’yi babası Ebu Bekir’den istediğinde Aişe altı veya yedi, evlenip gerdeğe girdiklerinde ise 9 yaşında idi. Türk bilgini Ömer Rıza Doğrul İbn Sa’d’ in yanıldığını ve ya kasıtlı saptırma yaptığını ortaya koymuştur. Ne yazık ki, sonraki devir yazarları, bu yanlışı tekrar edip durmuşlar ve bu kayıt, Hz. Peygamber’ e dil uzatılmasında malzeme olarak kullanılmıştır.”

UHUD'A KATILDIĞINA GÖRE YAŞI BÜYÜK

Öztürk’e göre Hz. Ayşe’nin Uhud ve Hendek savaşlarına katıldığına ilişkin kabul esas alınırsa 7-8 yaşında bir çocuğun yerleşim bölgesinden kilometrelerce uzakta verilmiş bir savaşta yer alması mümkün değil.