BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  GÜNCEL

Huzursuz bacaklar sendromu

Böyle bir rahatsızlıktan haberdar mısınız? Genetik geçişli bir rahatsızlık...

Abone ol Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı tarafından yapılan bir araştırmada, huzursuz bacaklak sendromu Türkiye'de nüfusun yüzde 3'ünde görülen bir hastalık. Hamile kadınları ise yüzde 10'unun bu rahatsızlıktan etkilediği ortaya çıktı.

Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Aksu, genetik geçişli bir hastalık olan huzursuz bacaklar sendromunun, demir eksikliği anemisine bağlı olarak da ortaya çıkabildiğini söyledi.

Hastalığa neden olan en az 6 gen dokusu tespit edildiğini vurgulayan Aksu, beyinde ''A 11'' denilen bir bölgenin lezyonunun ya da bozukluğunun hastalığa neden olabileceğinin belirlendiğini kaydetti.

Aksu, bu nedenle huzursuz bacaklar sendromunun santral sinir sisteminin bir hastalığı olarak nitelenebileceğini belirterek, Türkiye'de görülme oranın tüm popülasyonlarda yüzde 3 olduğunu anlattı.

GENETİK GEÇİŞ ORANI YÜZDE 50

Prof. Dr. Murat Aksu, akşam saatlerinde yürüyüş yapılması, uyku hijyenine dikkat edilmesi gibi pratik önerilerde bulunuyor.

Hastalık genetik kaynaklı değilse iyileşme ihtimali çok daha zor. Ama demir eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkıyorsa tedavi kola. Prof Aksu, "hastalığın kökünü yani gendeki değişikliği tedavi edemediğimiz için bu hastalar çok uzun süre belki hayat boyu ilaç kullanmak zorunda kalabilirler. Eğer ailedeki bireylerden birinde bu hastalık var ise yüzde 50'nin üzerinde bir olasılıkla ailenin diğer bireylerinde de bu hastalık görülür, ama 50 yaşından sonra görülür. Genetik olarak geçmiştir, hasta bunu ancak 50 yaşına geldiğinde fark eder'' dedi.