BIST 9.627
DOLAR 35,20
EURO 36,63
ALTIN 2.957,07
HABER /  GÜNCEL

Hutbeyi sarıksız okuyan ünlü

Klasik Türk müziğinin en büyük isimlerinden biridir. Sanatçının bilinmeyen yönleri sizleri çok şaşırtacak.

Abone ol

Ünlü bestekar ve ses sanatçısı Saadettin Kaynak'ın Cuma hutbesini Süleymaniye'de baştan sona Türkçe hem de sarıksız okuduğunu biliyor muydunuz?

Peki ya Hatay meselesinde Atatürk'ün kendisinden olayın dini yönüyle ilgili yardım aldığını ve bunu paşalara anlattığını..


Bazı eserleri

-muhabbet bağına girdim bu gece
-gönlümün içindedir gözden ırak sevgilim
-enginde yavaş yavaş
-yeşil gözlerini ufkuma ger ki
-tel tel taradım zülfünü
-benim olsan seni bir gül gibi koklar sarardım
-akşam yine akşam
-bulutlar kokunu getirir bana
-gönül sana tapalı
-o siyah gözlerini
-leylakların hayali
-söyle zalim nerdesin



Din adamlığı ve müzisyenliği başarıyla götürdü. Hem mevlid ve mukabele okudu hem de ünlü yapımlara plak doldurdu.

NTV Tarih dergisi unutulmaz besteciyi Temmuz sayısında ele aldı. Haluk Oral imzalı haberde din ve müzik adamının bilinmeyen yönlerini yazıyor. 

Hala dillerden düşmeyen "Çile bülbülüm", "Dertliyim ruhuma hicranımı sardım da yine" "Enginde yavaş yavaş" gibi pek çok şarkının bestekarıdır.

Saadettin Kaynak önce sesiyle tanınmış bir hafız bestekardı. Ün kazandıktan sonra Odeon, Pathe ve Colombia şirketlerinde 50'ye yakın plak doldurdu.

Kaç yaşında hafız oldu?

[PAGE]



Zamanın önemli din bilginlerinden Ali Alaeddin Efendi'nin oğlu Sadettin 1895'te doğar ve henüz dokuz yaşında hafız oldu.

Hafız Melek Efendi, Hafız Cemal Efendi ve Zekai Dede'nin çıraklarından Kazım Bey'den ilahiler ve fasıllar meşk ederek müzik bilgisini ilerlettiğini anlatır.

1928'de Sultan Selim Camii'nde baş imamlığa tayin olduğunda hocalığa devam etmekten vazgeçerek kendi kendine nota öğrenmeye karar verir. Yine bu caminin başimamının kızı Fatma Zehra Hanım'la evlenir. 

Önce bildiği eserler üzerinden notaları izleyerek öğrenir; sonra bilmediği eserlerin notalarını çözer ve nihayet kendi bestelerini notaya almaşa başlar.

Türkçe ezan plağı doldurdu

[PAGE]



Hafız Saadettin Bey'in ünü gün geçtikçe artar. Bir yandan sık sık mevlid mukabele için çağrılmakta bir yandan da Columbia firmasında plaklar doldurmakta, konserler vermektedir.

Türkçe ezan plağı doldurur ve bir Cuma günü olan 5 Şubat 1932 tarihinde Süleymaniye Camii'nden tamamı Türkçe ilk hutbeyi, hem de sarıksız olarak okur.

Defalarca Atatürk'ün sofralarında bulunur. Sayife Ayla'nın okuduğu "yanık Ömer" Atatürk'ün en sevdiği bestelerinden biridir.

Hatay meselesinde Atatürk neden ona danıştı?

[PAGE]



Hatay meselesi dolayısıyla Kur'andaki askerlik savaş ve komuta etmekle ilgili ayetleri komutanlara açıklamasını ister. Kaynak'ın konuşmasından sonra paşalara dönerek, Hatay'ın alınması gerektiğini söyler.

1940'lı yıllarda eşinden ayrı yaşamaya başlar. 1951'de esas mesleğine döner ve Sultanahmet Camii'ne ikinci imam olarak tayin olur. 1953'te Yavuz Sultan Selim Ağlıyor filminin şarkıları için çalışırken beyin kanaması geçirerek felç olur.

7 yıl beraber yaşadığı İmam nikahlı eşi Gülfiye Hanım, hiç yanından ayrılmaz ve 8 yıl daha fel dolayısıyla mahtum olduğu yatağında ona itinayla bakar.

Kaynak 68 yaşında 2 Şubat 1963'te öldü. Vasiyeti üzerine cenaze namazı Nuruosmaniye Camii'nde kılındı ve Merkezefendi'de toprağa verildi.