BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  GÜNCEL

Hüseyin Üzmez'i bu kez üzmediler!

Cinsel istismar davasında tutuklanarak cezaevine koyulan Hüseyin Üzmez'in tahliyesine karar verildi!

Abone ol

Bursa'da, 14 yaşındaki B.Ç. adlı kıza cinsel istismarda bulunduğu suçlamasıyla 13 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılan ve cezası Yargıtay tarafından bozulan 78 yaşındaki Hüseyin Üzmez'in, ikinci kez yargılandığı davada yine aynı cezaya çarptırıldı. Mahkeme heyeti, Yargıtay sürecini dikkate alarak Üzmez'in tahliyesini kararlaştırdı.

Nakledildği Metris Cezaevi'nden bu sabah Bursa Adliyesi'ne getirilen Hüseyin Üzmez, Bursa 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı. Mahkeme heyeti, karar aşamasına gelen yargılamayı bugünkü duruşmada tamamladı. Mahkeme heyeti, suçunu sabit gördüğü Üzmez'e yine 13 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verirken, Yargıtay sürecini dikkate alarak tahliyesini kararlaştırdı. Üzmez'in tekrar götürüleceği Metris Cezaevi'nden işlemlerinin ardından tahliye olması bekleniyor.

 KADINLARDAN TAHLİYE TEPKİSİ!
Geçen yıl B.Ç. adındaki kız çocuğuna cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla tutuklanıp daha sonra serbest bırakılan ve tutuksuz yargılanan Hüseyin Üzmez'in tahliyesinin ardından kadın dernekleri ve federasyonlarından büyük tepki var. AYRINTILAR İÇİN TIKLAYIN!

ONU DA 102'İNCİ MADDE KURTARDI

Mahkeme cinsel istismar suçundan verdiği kararda ısrar ederken, hapiste kaldığı süre gözönüne alarak tahliye kararı veri. Bu kararda CMK 102. Madde'nin etkili olduğu öğrenildi

Daha önce verilen 13 yıl hapis cezası, Yargıtay'da usulden bozulmuştu. Şimdi bu tahliye kararı da Yargıtay'a gidecek.Hüseyin Üzmez'in olay sırasında akli dengesinin yerinde olduğu tespit edilmişti. CMK 102. MADDE Avrupa Birliği ile uyum yasaları çerçevesinde çıkarılan Ceza Muhakemesi Kanunu 102'nci madde Meclis'ten geçtiği sırada çok tartışılmadı. Ancak 2007'de başlayan Ergenekon ve bağlantılı davalar süreci, tutukluluk sürelerini yeniden gündeme getirdi.

Bazı çevreler, Ergenekon davasındaki "tutukluluk sürelerinin infaz boyutuna" ulaştığını belirterek bu sürelerin düşürülmesini talep etti. 102'nci madde yürürlüğe girdikten sonra Yargıtay, ağır cezalık davalarda azami tutukluluk süresini en fazla 5 yıl, örgütlü suçlarda ise 10 yıl olarak belirledi.

Özellikle cinayet işleyen sanıklar ile Hizbullah ve bölücü terör örgütü gibi yasa dışı silahlı örgüt üyelerinin tahliyesi kamuoyunun en çok tartıştığı konu oldu.Yargıtay'ın yükünü azaltmak için yapılan bu değişiklikte davalara Bölge Adliye Mahkemelei'nin bakması planlanmıştı. Ancak hükümet ile yargı anlaşamadığı için yasanın uygulanmaya başladığı 1 Ocak 2011'den beri kamuoyunun tepkisini çeken tahliyeler yaşandı.Bölge Adliye Mahkemeleri'ne savcılar yeni atanırken, bu mahkemler 2011 Eylül'ünde göreve başlayacak.

DAVANIN GEÇMİŞİ

İnegöl İlçesi'nde oturan 14 yaşındaki B.Ç.'ye tecavüz ettiği iddia edilen Hüseyin Üzmez'le birlikte küçük kızın annesi ve babasının da Mudanya Emniyet Müdürlüğü'ne götürülmüştü. Mudanya Adliyesi'nde yaklaşık 5 saat savcıya ve ardından nöbetçi mahkemede hakime ifade veren zanlılardan Hüseyin Üzmez 'cihnsel istismar', ilişki kurduğu B.Ç'nin annesi L. Ç. de kızını bu ilişkiye zorlamak suçundan tutuklanmıştı. B.Ç'nin babası Bekir Ç. ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

Tutuklama kararından sonra güvenlik önlemi altında polis aracının arka koltuğuna oturtulan Hüseyin Üzmez, yolda indirilerek ön koltuğa alınmıştı. Gazetecilerin "Neden böyle yaptınız?" sorusuna Hüseyin Üzmez, "Bana büyük koplo yaptılar. Mahkeme aşamasında konuşmayacağım. Daha sonra hesaplaşacağım" yanıtını vermişti. Hüseyin Üzmez'in birlikte olduğu 14 yaşındaki B.Ç. ve babasının şikayeti üzerine gözaltına alındığı ortaya çıkmıştı.B.Ç.'nin annesi L. Ç. ise 'Kızını fuhuşa zorlamak' suçundan tutuklanmıştı. L. Ç, Emniyet Müdürlüğü'nde üç kez fenalaşınca doktor kontrolundan geçirilerek sorgulanmıştı.

RUH VE SİNİR HASTALIKLARINDA YATTI

Daha önce tahliye talepleri reddedilen Üzmez, bir seferinde yanlışlıkla tahliye edildiğini sanmıştı. Üzmez bu olayın ardından bir süre Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde kalmıştı.Üzmez'in tedavisi burada devam etmiş ayrıca cezai ehliyetinin olup olmadığı için muayene edilmeye başlanmıştı.

DAHA ÖNCE TAHLİYE EDİLDİ

Üzmez, 6 ay cezaevinde kaldıktan sonra 28 Ekim 2008'de tahliye edildi. Verilen bu kararda, İstanbul Adli Tıp Kurumu 6'ncı İhtisas Dairesi'nin yaşanan olayların B.Ç.'nin ruh sağlığını bozmadığını içeren raporu etkili oldu.B.Ç.'nin avukatlarının başvurusu sonucu bu raporun yok kabul edilmesinin ardından bu kez İstanbul Adli Tıp Genel Kurulu'nda muayene edilen B.Ç.'ye, ilk raporun aksine oy çokluğu ile ruh sağlığı bozulmuştur tanısı kondu.Mahkemeye ulaşan bu rapor sonucu 7'nci kez hakim karşısına çıkan Hüseyin Üzmez'in tutuklanmıştı.

İLK SİLAHLI SAĞ EYLEMCİ

Malatyalı olan Hüseyin Üzmez, 1952 yılında henüz lise öğrencisiyle gazeteci Ahmet Emin Yalman'a suikast girişiminde bulundu. 'İlk sağ eylemci' olarak bilinen Hüseyin Üzmez, Ahmet Emin Yalman'ı öldürmeye teşebbüs suçundan mahkum oldu ve 10 yıl hapis yattı.Cezaevinden çıktıktan sonra yarıda bıraktığı liseyi, ardından da Hukuk Fakültesi'ni bitiren Hüseyin Üzmez, bir dönem Turgut Özal Hükümeti'nde Sağlık Bakanı Mehmet Aydın'ın özel danışmanı olarak görev yaptı. Hüseyin Üzmez, bazı sağ partilerde görev almış ve MÇP'de genel başkan adayı olmuştu

'BENİ TV'LERDE BOL BOL İZLERSİNİZ'

Verilen tahliye kararından sonra Metris Cezaevi’ne götürülmek üzere cezaevi aracına bindirilen Hüseyin Üzmez, bu sırada fotoğrafını çekip görüntüsünü alan gazetecilere, “Allah’a şükürler olsun. Beni bundan sonra gazete ve televizyonlarda bol bol izlersiniz. Allah’a ısmarladık. Gözlerinizden öpüyorum” dedi.