BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,49
ALTIN 3.000,80
HABER /  GÜNCEL

Hürriyetten büyük reklam hamlesi

Hürriyet büyümeye devam ediyor. Şimdi de yurtdışına açılan hürriyet bir şirketin büyük bölümünü satın aldı

Abone ol

Hürriyet İcra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı,Hürriyet'in Doğu Avrupa ülkeleri ve Rusya'nın “lider” reklam yayıncılığı şirketi Trader Media East'in (TME) yüzde 67,3'ünün Londra Borsasından çağrı yoluyla satın alındığını bildirdi.

Satın almaya ilişkin düzenlenen basın toplantısına konuşan Vuslat Doğan Sabancı, Cuma günü itibariyle Hürriyet'in tamamı 500 milyon dolar üzerinden yüzde 67,3'i için 336,5 milyon dolar ödeyerek TME'yi satın aldığını belirtti.
Sabancı, bu yatırıma girerken Hürriyet'in bugüne kadar çizdiği başarılı grafikle, Türkiye ve Hürriyet'in geleceğine olan inançlarından cesaret aldıklarını söyledi.

Sabancı, dünyanın Türkiye'ye yatırım yaptığı bu dönemde Hürriyet'in dışarıya yatırım yaptığını kaydetti.
TME'nin yayınları hakkında bilgi veren Sabancı, bu tür bir reklam yayıncılığının Türkiye'de bulunmadığını, yayınların tamamına yakınının reklamdan oluştuğunu ve bu yayınların parayla satıldığını aktardı.

Bu yayınlarda insan kaynakları, otomotiv ve emlak sektörlerinin ön plana çıktığını ifade eden Sabancı, bu sektörlerin kendileri için önemli olduğuna işaret etti.

Vuslat Doğan Sabancı, TME'nin dünyanın en hızlı büyüyen medya coğrafyasında yer aldığını, 2003-2006 yılları arasında ortalama yıllık reklam büyümesinin Ukrayna'da yüzde 37, Rusya'da yüzde 32, Türkiye'de yüzde 27, Polonya'da yüzde 17, Hırvatistan'da yüzde 15, Macaristan'da yüzde 12, Batı Avrupa'da ise yüzde 2,5 olduğunu anlattı.

BÖLGESEL NİTELİKLİ İNTERNET SİTESİ

TME ile birlikte Hürriyet'in toplam gelirlerinin yüzde 35'inin kaynağının yurt dışından geleceğini ifade eden Sabancı, Hürriyet'in bu dış yatırımının hem Türkiye hem de TME'nin faaliyet gösterdiği diğer ülkeler açısından farklı bir önem taşıdığını vurguladı.

TME bünyesinde 254, günlük gazete ve haftalık dergi bulunduğunu anlatan Sabancı, bu yayınların içinde 23 güçlü marka ve 13 web sitesinin yer aldığını dile getirdi.Sabancı, “Ana hedeflerimizden biri de bölgesel nitelikli bir internet sitesi oluşturabilmek” dedi.

Hedeflerini Türkiye'de olduğu gibi global arenada lider bir yeni medya şirketi olmak şeklinde açıklayan Sabancı, “Bu büyük bir hedef. Bunun için de çok çalışacağız. Bundan önceki adımımız 3 yıl içinde bölgenin lider internet şirketi olarak TME'ye katma değer sağlamak” diye konuştu.

Sabancı, “İlk defa bir Türk şirketinin kendi pazarında lider konumundaki bir uluslararası şirketi satın aldığı bu dev yatırımla birlikte AB üyesi Polonya, Macaristan ve Litvanya ile Rusya, Ukrayna, Hırvatistan, Belarus ve Kazakistan'da faaliyet gösteren TME, Hürriyet bünyesine katılmış bulunuyor” dedi.

ŞİRKET FİNANSAL OLARAK YÜZDE 50 BÜYÜDÜ

Sabancı, soruları yanıtlarken de 5 büyük ortağın hisselerini satmayıp kendileri ile devam etme kararı aldıklarını söyledi.
Sabancı, hisse fiyatında 10 doların doğru bir fiyat olduğunu ve bunun üzerine çıkma gibi bir niyetleri bulunmadığını aktardı.

Bu tür yayınları Türkiye'ye getirmeyi düşünüp düşünmediklerinin sorulması üzerine Sabancı, Hürriyet olarak seri ilanları gazeteden ayırdıklarını hatırlatarak, “Dergi formatında da belki çıkarabiliriz” dedi.

Vuslat Doğan Sabancı, satın alma ile şirketin finansal olarak yüzde 50 büyüdüğünü, gelirlerinin yüzde 35-40'ının yurt dışından yineleyerek, bu tür bir pazara günlük gazeteyle girmenin çok güç olduğunu, bu yüzden böyle bir yatırım yaptıklarını, satın alma için 10 aydır sabırla uğraştıklarını söyledi.

2007'de yeni satın almalar olup olmayacağına ilişkin bir soru üzerine de Sabancı, Çek Cumhuriyeti, Slovenya ve Romanya'daki fırsatları araştırdıklarını, özellikle internet alanına yoğunlaştıklarını belirterek, “Satın almayı internet alanında göreceksiniz” yanıtını verdi.

Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök de satın alma ile çok önem verdikleri pazara giriş yaptıklarını, medyanın yan alanlarına da ilgi duyduklarını belirterek, “Onları geliştirme imkanlarını da araştıracağız” dedi.

Özkök, bu yatırımla Türkiye'nin kuzeyindeki ülkelerde yer alan yatırımcıların Türkiye'ye gelebileceğini, yatırımın böyle bir sinerji doğuracağına inandığını ifade etti.