BIST 9.725
DOLAR 35,22
EURO 36,88
ALTIN 2.977,50
HABER /  GÜNCEL

Hürriyet, Zaman'a ayıp etti

Birileri tarafından haberciliği bilmiyor denilen Ekrem Dumanlı'nın başında bulunduğu Zaman gazetesinin çalınan özel haberlerine bir yenisi daha eklendi.

Abone ol

Habercilik konusunda sürekli eleştirilen Zaman gazetesi, habercilik dersi vermeye devam ediyor. Yaptığı haberlerle gündemi belirleyen Zaman'ın, çalınarak başka yerlerde kaynak gösterilmeden kullanılan haberlerine bir yenisi daha eklendi.

Dün Zaman'ın Uzanlar ile ilgili ortaya çıkardığı özel haber, bugün Hürriyet gazetesi tarafından kaynak daha gösterilmeden kullanıldı. İşte Hürriyet'in birgün gecikmeli kullandığı Zaman haberi...

Cem ve Hakan Uzan’ın annesi Melahat Uzan’ın tazminat davalarında harç ödememek için Yeniköy Muhtarlığı’ndan ‘fakirlik belgesi’ istediği belirlendi.

Batık İmar Bankası’nın kaçak patronu Kemal Uzan’ın eşi, Cem ve Hakan Uzan’ın annesi Melahat Uzan’ın tazminat davalarında harç ödememek için Yeniköy Muhtarlığı’ndan ‘fakirlik belgesi’ istediği belirlendi. Muhtar Engin Cevahiroğlu, ‘Kaymakam’a danıştım, ‘sakın verme’ dedi, ben de vermedim. Beni davayla tehdit ettiler’ dedi.

TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) el koyduğu İmar Bankası’nın kırmızı bültenli firari patronu Kemal Uzan’ın eşi, Cem ve Hakan Uzan’ın Melahat Uzan’ın, fakirlik ilmuhaberi almak için Yeniköy Muhtarlığı’na başvurduğu ortaya çıktı. Muhtar Engin Cevahiroğlu, 6 ay önce Uzan’ın avukatının geldiğini belirterek, ‘Avukat hanım bana, elindeki TMSF belgelerini gösterdi, Melahat Uzan’ın tüm mallarına el konularak haczedildiğini, malların satıldığını, bu nedenle de ellerinde avuçlarında hiçbir şey kalmadığını, müvekkilinin şu an yoksul olduğunu iddia etti’ dedi. Muhtar Cevahiroğlu, avukatın, açacakları tazminat davalarında harç ödememek için istediği belgeyi, Kaymakam’a danışıp, vermediğini söyledi.

YALIDA OTURUYOR:

Uzan Ailesi, hem malvarlıklarına el koyma kararı verip uygulayan devlet görevlileri hem de haklarında haber yapan gazeteciler aleyhine peş peşe tazminat davaları açıyor. Halen aile şirketi Rumeli Holding’e ait, TMSF’nin 25 milyon 750 bin YTL bedelle satışa çıkardığı Ahmet Paşa Yalısı’nda oturan Melahat Uzan’ın, avukatının asistanı kanalıyla ikamet yeri itibariyle bağlı bulunduğu Yeniköy Mahallesi Muhtarı Engin Cevahiroğlu’na başvurduğu anlaşıldı.

ZENGİNLİĞİNİ TÜRKİYE BİLİYOR:

Başvuruyu doğrulayan muhtar Cevahiroğlu, olayı şöyle anlattı: ‘6 ay önce Uzan Ailesi’nin resmi işlemleriyle ilgilendiğini söyleyen bir avukat geldi. Benden Melahat Uzan için fakirlik ilmuhaberi vermemi istedi. Kendisine, bu belgenin sadece yeşil kart sahiplerine verildiğini, Melahat Uzan’ın bu kriterlere sahip olmadığını, kendisinin ve ailesinin ne kadar zengin olduğunu, halinin vaktinin yerinde olduğunu tüm Türkiye’nin bildiğini söyledim. Avukat hanım bana, elindeki TMSF belgelerini göstererek, Melahat Uzan’ın tüm mallarına el konularak haczedildiğini ve mallarının satıldığını, bu nedenle de ellerinde avuçlarında hiçbir şeyin kalmadığını, şu an yoksul olduğunu iddia etti. Belgeyi istemelerinin nedeni olarak da, ilgili yerlere ibraz ederek devlet tarafından konan harçlardan muaf tutulmasını isteyeceklerini söyledi.’

DAVA AÇMAKLA TEHDİT ETMİŞ:

Kendisinin, avukata bu belgeyi vermeye yetkisi olmadığını söylediğini kaydeden Cevahiroğlu, şöyle devam ettiğini anlattı: ‘Sizin fakirlik belgesi istediğiniz kişinin hali vakti yerinde. Ailesi zengin. Bu belgeyi alabilmesi için Yeşil Kart sahibi olması lazım, evinin olmaması lazım. Zengin olmaması lazım, kısaca fakir olması lazım dedim. O ‘alırız’, ben ‘alamazsınız uygun değil’ dedim. Israr ederek belgeyi vermemi istedi. ‘O zaman sizin aleyhinize dava açarız’ diyerek tehdit etti.’

KAYMAKAM’A DANIŞIP VERMEMİŞ:

Muhtar Cevahiroğlu, avukatın ısrarı üzerine kendisini o dönem Sarıyer Kaymakamı Yaşar Gül ile telefonla görüştürdüğünü, Gül’ün, avukata bu belgeyi vermelerinin mümkün olmadığını söylediğini belirtti. Cevahiroğlu, Kaymakam Gül’ün kendisine de, ‘Bu tür durumlarda beni mutlaka ara, haberdar et! Kesinlikle verme!’ dediğini vurguladı.

TMSF’ye 156 dava açtılar

UZANLAR’ın sadece TMSF’ye açtığı dava sayısı 156. Bunlardan 7’si tazminat, davası. Diğer davaların 3’ü ihalenin feshi, 22’si borcu olmadığının tespiti, 13’ü satışın iptali ve 52’si el konulan 230 şirketle ilgili itiraz davası. Melahat Uzan’ın da TMSF’ye açtığı kıymet takdiri iptaliyle ilgili birkaç davası mevcut. Tazminat davaları ise Kemal Uzan adına avukat Şaylan Çığgın tarafından açılıyor. Tazminat davası, karşı taraftan istenen bedelin yüzde 5,6’sının dörtte biri peşin olarak mahkemeye yatırıldıktan sonra açılıyor. Örneğin 1 milyon YTL’lik tazminat talebinde 14 bin YTL harç bedeli peşin olarak ödeniyor. Ancak HUMK 468. madde, bu masrafı ödemeye gücü yetmeyenlerin belediyeden veya muhtarlıktan getireceği fakirlik ilmühaberiyle harç ödemeden tazminat davaları açabilmesine imkan tanıyor. Hukukçular bu belgenin, harç ödemeden tazminat davaları açmaya ve masrafları ödemeden yürütmeye ya da bir davada gelirinin olmadığını ispata yarayan; ancak alınması çok zor bir evrak olduğunu belirtiyor.

Kaynak: www.sonsayfa.com