Hürrem'den Kösem'e Osmanlı sultanlarının entrika dolu hayatı
Kadınlar saltanatı Osmanlı İmparatorluğu'nda Sultan'ların veya Valide Sultan'ların veya Kardeş Sultanların hatta Mihrimah Sultan hatta zaman zaman bizzat devleti yönettikleri dönem olarak bilinir.
Kadınlar saltanatı Osmanlı İmparatorluğu'nda Haseki Sultan'ların veya Valide Sultan'ların veya Kardeş Sultanların hatta Mihrimah Sultan örneğinde görüldüğü gibi, bir padişah kızının veya Kösem ve Safiye Sultan örneğindeki gibi Babaanne Sultanların devlet yönetimine müdahale ettikleri, hatta zaman zaman bizzat devleti yönettikleri dönem olarak bilinir. İşte Osmanlı tarihinin kadın sultanları...
HÜRREM SULTAN'IN SALTANATI (1534-1558) Hürrem Sultan, Osmanlı tarihinde devlet işleriyle ilgilenen ilk kadın olarak bilinir. Hürrem Sultan kendi mührünü bastırmış, divan toplantılarını tel örgülü bir pencereden izlemiş ve fikirlerini padişaha sunmuştur. Buna benzer birçok devrimci hareketi ile Kadınlar saltanatını başlatmış oldu.
Hürrem Sultan Osmanlı tarihinde bir padişahla resmi nikahla evlenmiş ilk Haseki Sultan olma özelliğini taşımaktadır. Bu evlilik Kanuni Sultan Süleyman'ın daha önceki nikahsız eşi olan Mahidevran Sultan'ın etkisinin azalmasına neden olmuştur. Ancak Mahidevran Sultan yeniçeriler tarafından çok sevilen ve geleceğin padişahı gözüyle bakılan Şehzade Mustafa'nın annesi olarak hala müstakbel Valide Sultan durumundaydı. Ayrıca Kanuni Sultan Süleyman'ın sadrazamı olan İbrahim Paşa da padişaha kardeş kadar yakın ve güçlü bir devlet adamıydı.
İbrahim Paşa'nın 1536 yılında, Şehzade Mustafa'nın ise 1553 yılında Kanuni'nin emriyle öldürülmelerinden sonra Hürrem Sultan büyük bir güç kazandı. Birçok tarihçi Kanuni’nin 1553 yılında Şehzade Mustafa’yı öldürtmesini Hürrem Sultan’ın etkisine bağlarlar. Bu sayede Hürrem Sultan'ın oğlu II. Selim’e padişahlık yolu açılmış oldu.