BIST 9.949
DOLAR 35,16
EURO 36,71
ALTIN 2.972,46
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Hürrem Sultan'ın torunları anlattı

Kitapta yer alan 12 kadının hayat hikayelerinde aynı zamanda yakın tarihimize ışık tutacak ilginç ayrıntılar yer alıyor.

Abone ol

İNTERNET HABERMustafa Kemal, Samsun’a çıkmadan önce hangi Osmanlı Sultanı ile evlenmek istedi? Hem Osmanlı İmparatorluğu’nun hem de Türkiye Cumhuriyeti’nin kaderini değiştirecek evlilik neden gerçekleşmedi? Atatürk ile evlenmeyen Sultan, konuyla ilgili yıllar sonra nasıl bir yorumda bulundu? Hangi sultan nüfus kağıdı olmadan gizlice Mustafa Kemal Atatürk’ün izniyle gizlice Türkiye’ye geldi? Hariciye’de çalışan sevdiği kişiyle evlenmesine izin verilmediğinde Osmanlı Hanedan üyesi olduğunu öğrenen sultan kim?

hurremsultanintorunlari_kapak.jpgİnci Döndaş ve Ali Serim’in Osmanlı Hanedanı üyesi 12 kadın ile yaptığı söyleşiler Doğan Kitap tarafından ‘Hürrem Sultan’ın Torunları - Osmanlı Hanedanının Kadınları Anlatıyor’ adıyla yayımlandı.

NESLİŞAH SULTAN'IN SON SÖYLEŞİŞİ

İnci Döndaş, Türk medyasında Osmanlı Hanedanı ile ilgili haberlerde genellikle erkek üyelerin yer aldığına dikkat ettiğini ve hanedanın yaşayan kadın üyelerinin basında yer almamasının bir haberci olarak dikkatini çektiğini belirtiyor. Döndaş, Osmanlı Hanedanı üyesi kadınların bugün nerede olduğunu, nasıl bir hayat sürdüklerini öğrenmek istediğini belirterek “Bu merakla çıktığım yolculuk üç yılı aşkın süren titiz ve sabırlı bir çalışmanın sonunda kitaba dönüştü. Hanedanın yaşayan kadın üyeleriyle yaşadıkları farklı ülkelerde söyleşiler yaptık. Neslişah Sultan vefat etmeden önce kitabımız için sorularımızı yanıtladı. Onların hayatlarındaki yaşadıkları zor günleri, mutlu anılarını ve yakın tarihe ışık tutacak ilginç ayrıntıları okuyuculara aktarmaya çalıştık” dedi.

1924 YILINDA BAŞLAYAN SÜRGÜN

Osmanlı hanedanı üyeleri, saltanatın yıkılması ve hilafetin kaldırılmasının ardından 1924 yılında yurtdışına çıkarılırlar. Aile üyelerinden bir kısmı Simplon Ekspresi ile İsviçre’ye, bir kısmı ise vapurla Beyrut’a gider, Daha sonra Fransa, İsviçre, Beyrut, Mısır, İngiltere, ABD hatta Brezilya gibi farklı ülkelere dağılırlar.

O gün Türkiye’den ayrılmak zorunda kalan, dönüş izni çıktığında ülkelerine yeniden kavuşan aile üyelerinden pek çoğu artık hayatta değil. Ancak onların çocukları ve torunları hayatta. Bu kitap işte onların hikâyesini anlatıyor. Sürgünü anlatıyor, atalarının memleketinden uzakta var olmaya çalışanların hikâyelerini. Neslişah Osmanoğlu, Kenize Murad dışındaki isimleri pek tanımıyoruz günümüze kalan hanedan üyelerini. Bu kitap onlarla tanıştırıyor bizi.

HERKESİN HAYATINDAN BİR PARÇA

İnci Döndaş ve Ali Serim’in kaleme aldığı kitap, Osmanlı ailesinden kimi yurtiçinde kimi yurtdışında yaşayan 12 kadın ile yapılan röportajlarda onların hayatları, sürgünden sonra ailelerinin yaşadıkları, hanedana mensup olmanın hayatlarında neyi değiştirdiğini anlatıyor. Bazıları birbirleriyle görüşen, bazıları hiç tanışmayan aile üyeleri yer yer birbirinden tamamen farklı, yer yer de sürgün acılarının ortaklığını içeren yaşam öykülerini paylaşıyorlar.