Hürrem Sultan Hamamı, sadece kişisel temizliğin değil, kültürel paylaşımın da merkezi olmaya aday
Abone olKanuni Sultan Süleyman'ın eşi Hürrem Sultan adına, Mimar Sinan'a 1556 yılında inşa ettirdiği tarihi Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı, sadece kişisel temizliğin değil, kültürel paylaşımın da merkezi olmaya aday.
Haseki Turizm'in, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden yap-işlet-devret modeliyle 15 yıllığına kiraladığı ve aslına sadık kalarak 20 milyon liraya restore ettiği hamam, gelin, damat, sünnet ve lohusa paketleriyle, geleneksel Türk hamamı özel eğlence ve paylaşım anlayışını günümüze taşıyor.
Geleneksel hamam da, hamam en az 2 saat kapatılıyor. Gelin hamamında ise, ud ve ritm sazlar fasıl sunarken, bir yandan da kese, köpük ve kil maskesi, kına partisi, yapılıyor, meyve, şerbet, lokum, zeytinyağlı ve tatlı tabağı ikramı ediliyor. Diğer paketlerde de 'gelin hamamı' ile benzer hizmetler veriliyor.
Özel hamamın fiyatı 5 bin 500 avro, geleneksel Türk hamam servislerinin bir arada bulunduğu "Pirüpak" paketi 70 avro, "Zevk-i Sefa" paketi 100 avro, "Ab-ı Hayat" paketi de 165 avro.
Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı Operasyon Müdürü Hikmet Güvenli Bayındır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Haseki Turizm'in hamamı 2007 yılında kiraladığını ve renovasyonun 3 buçuk yıl sürdüğünü belirtti.
Restorasyonun, o dönemin teknikleri modernize edilerek yapıldığını ifade eden Bayındır, "Mimar Sinan eserlerinde, içinde yumurta akı olan 'Horasan Harcı'nı kullanır. Biz de restorasyon döneminde bu harcı kullandık. Bunun için özel Horasan Harcı yapan ustaları bulup getirdik. 'Renovasyon çalışmaları 1,5 yılda biter' deniyordu. Restorasyon çalışmaları sırasında gördük ki bina neredeyse yıkılacakmış. O nedenle renovasyon çalışmaları 3,5 yıl sürdü ve 20 milyon liraya mal oldu. Çok titiz çalışma yürütüldü" dedi.
Hamamın 19 Mayıs 2011 tarihinde açıldığını söyleyen Bayındır, "Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı, gelen turistin uğramadan geçmediği bir yer oldu.
Turistlerin hamam kültürü yok, ama Türkiye'ye geldiklerinde yapılacak ilk 10 şey arasında Türk hamam geliyor. Hamamın açıldığı duyuldukça artık Türk misafirlerimiz de oluşmaya başladı. Eskiden gelenlerin yüzde 99'unu yabancı turistler oluştururken, şimdi hafta sonu gelenlerin çoğunluğunu yerli misafirlerimiz, hafta içi gelenlerin çoğunu da yabancı misafirlerimiz oluşturuyor" diye konuştu.
-"Aylık 2 binin üzerinde ziyaretçiyi ağırlıyoruz"- Hikmet Güvenli Bayındır, hamama gelen günlük ziyaretçi sayısının 60-150 arasında olduğunu, aylık da 2 binin üzerinde ziyaretçiyi ağırladıklarını, hamamda aynı anda 80 kişiyi ağırlayabildiklerini kaydetti.
Hamam ziyaretçileri arasında iş adamları, sanatçılar, futbolcuların olduğunu ifade eden Bayındır, "Gelen misafirlerimize Osmanlı şerbetlerini ikram ediyoruz. Biz bir hikaye yazdık ve gelen misafirlerimize onu oynuyoruz.
Konukların kendilerini burada sultan gibi hissetmeleri için özel ipek peştamallar ürettirdik, taslarımız altın kaplama. Şampuanlarımız Hürrem Sultan'ın rengi ve kokusu olan erguvan kokusunda" dedi.
Hamamda, geleneksel gelin hamamı, damat hamamı gibi ritüelleri de yaşattıklarına işaret eden Bayındır, gelin hamamına talebin yüksek olduğunu söyledi.
Bayındır, Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan'ın yaşadığı dönemi anlatan "Muhteşem Yüzyıl" dizisinin de hamama rağbeti artırdığını vurguladı.
Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı, çifte hamam şeklinde ve 75 metre uzunluğunda bulunuyor. Bu hamamda, Türk hamam mimarisinde bir yenilik olmak üzere ilk defa kadınlar ve erkekler kısmı aynı eksen üzerinde yer alıyor.
Özel eğitimli uzman tellak, natır, masör ve masözlerin hizmet verdiği Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı'nın bahçe kısmında yer alan, Klasik A la Carte Türk mutfağı restoranı ve cafe bölümü de yer alıyor. Hamam sabah 07.00 ile akşam 23.00 saatleri arasında ziyaretçilere hizmet veriyor.