Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kontrolünde geçen yıl 232 adet gemi geri dönüşüme uğradı. 232 gemiden yaklaşık 720 milyon TL ekonomiye katkı s...
Abone olÇevre ve Şehircilik Bakanlığı kontrolünde geçen yıl 232 adet gemi geri dönüşüme uğradı. 232 gemiden yaklaşık 720 milyon TL ekonomiye katkı sağlandı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Türkiye genelinde, 26 parselde 21 adet Gemi Söküm İzni olan işletmenin bulunduğu kaydedildi. Hurda gemilerin ağırlıklı olarak yurtdışından geldiği belirtilen açıklamada, getirilen hurda gemilerden, Notifikasyon formu ile birlikte tehlikeli madde döküm raporu istendiği, bu raporlar incelenerek, Notifikasyon formunun onaylanması ile birlikte gemi ithalatlarına izin verildiği ifade edildi.
Sökülen gemiler gemi sacları, haddehanelerde lama, silme, kare ve köşebent gibi ürünlere dönüştürülüyor. Gemi makine ve ekipmanları bakımdan geçtikten sonra ihraç ediliyor. Ayrıca ayrıştırılan gemilerden gemi ve yat inşa sanayine ve sanayi kuruluşlarına gerekli malzemelerin bir kısmı da bu sektörden temin ediliyor.
“YÜZDE 74 ENERJİ TASARRUFU SAĞLANIYOR”
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Hurdadan çelik geri kazanıldığında yüzde 74 enerji tasarrufu sağlanıyor. Yüzde 90 oranında hammadde kaynakları korunuyor. Su tüketiminde yüzde 40, atık su kirlenmesinde yüzde 76, hava kirlenmesinde yüzde 86, maden atıklarında ise yüzde 96 azalma sağlanıyor” dedi.
“720 MİLYON TL EKONOMİYE KATKI SAĞLADI”
Bakan Güllüce, 2013 yılında Aliağa Gemi Söküm Bölgesine 232 adet ömrünü tamamlamış gemi geldiğini kaydederek, “İzmir Ali Ağa Gemi Söküm Tesisine gelen 232 adet gemiden yaklaşık 750 Bin ton hurda elde edildi. Ekonomiye katkısı ise 720 milyon TL ”dedi.
2014 yılı Mayıs ayı itibariyle gelen gemi sayısı ise 86 adet. 2014 Yılının ilk 5 ayında sökülen 86 gemiden yaklaşık 38 milyon TL ekonomiye katkı sağlandı.
(İHA)