BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  GÜNCEL

Humus'ta 'yüzlerce' sivil tahliye edildi

Suriye'nin Humus kentinde isyancıların kontrolündeki eski şehir bölgesinden 600'den fazla sivilin tahliye edildiği belirtildi. Bir yıldan uzun süredir kuşatma altında olan eski şehire yardım malzemesi de ulaştırıldı.

Abone ol

Suriye'nin Humus kentinde isyancıların kontrolündeki eski şehir bölgesinden 600'den fazla sivilin tahliye edildiği belirtildi.

Tahliyenin ölümlere ve yaralanmalara yol açan havan topu ateşi ve çatışmalara karşın yapıldığı kaydedildi.

Birleşmiş Milletler ve Kızılay ekiplerinin de, hükümet güçleri tarafından bir yıldan uzun süredir abluka altında tutulan eksi şehir bölgesine yardım malzemesi götürmeyi başardığı açıklandı.

BBC Muhabiri Jim Muir, bölgeye yardım malzemesi taşıyan bir konvoy girdiğini ve çoğunlukla kadın, çocuk ve yaşlılardan oluşan sivillerin tahliye edildiğini belirtti.

Wall Street Journal gazetesinin Humus'taki muhabiri Sam Dagher ise Twitter mesajlarında tahliye edilen ondan fazla erkeğin güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındığını ve bilinmeye bir yere götürüldüklerini söyledi.

Dün, Humus'ta insani nedenlerle ilan edilen üç günlük ateşkesin son günüydü.

Humus Valisi Talal el Barazi bölgeden çıkmak isteyenler için ateşkesin üç gün daha uzatılabileceğini belirtti.

Ateşkes anlaşması geçtiğimiz günlerde Cenevre'de yapılan ve bugün de devam etmesi planlanan barış görüşmelerinden çıkan tek somut sonuçtu.

Bu arada Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinatörü Valerie Amos, Suriye'de kuşatma altındaki Humus kentine yardım götüren konvoya yönelik önceki gün düzenlenen saldırının kendilerini yıldırmayacağını söyledi.

Valerie Amos, "Bu olaylar, sivillerin ve yardım görevlilerinin Suriye'de karşı karşıya olduğu tehlikelerin en çarpıcı örneği. BM elinden geleni yapmaya devam edecek. Fakat güvenlik garantisi isteyeceğiz" dedi.

Suriyeli yetkililer, saldırıdan isyancıları sorumlu tuttu. İsyancılar da saldırıyı Beşar Esad'a bağlı güçlerin düzenlediğini savundu.

Yardım ulaştırılıyor

Kızılay, BM ile işbirliği halinde kentte isyancıların denetiminde olan bölgede mahsur kalan 3 bin kadar kişiye gıda malzemesi, su ve ilaç ulaştırmaya çalışıyor.

Humus'un bazı bölümleri Haziran 2012'den bu yana kuşatma altında.

Kentin büyük bölümü ağır bombardıman nedeniyle harabeye dönmüş durumda. Humus'ta birçok kişinin haftalardır zeytinden başka bir şey yemediği belirtiliyor.

Humus'taki durum, bir hafta önce İsviçre'nin Cenevre ketinde yapılan barış konferansında ana gündem maddelerinden biriydi.

Suriye'nin üçüncü büyük kenti Humus, üç yıl önce Beşar Esad yönetimine karşı başlayan ayaklanmada en şiddetli çarpışmaların yaşandığı bölgelerden biri oldu.

Başlangıçta kentin büyük bölümü muhaliflerin eline geçmişti. Ancak Suriye ordusu daha sonra birçok bölgeyi geri almış, isyancıları şehrin tarihi bölgesine çekilmek zorunda bırakmıştı.