Suriye'nin üç haftadır kuşatma altındaki Humus kentinde iki Batılı gazetecinin ölmesi ve Suriye genelinde 60 can kaybı haberleri, Şam hükümetine karşı sert eleştirileri beraberinde getirdi.
Abone olSuriye güvenlik güçlerinin Humus'a yönelik bombardımanında aralarında İngiliz Sunday Times gazetesinden Marie Colvin ve Fransız foto muhabiri Remi Ochlik'in de olduğu çok sayıda kişinin ölmesine tepkiler sürüyor.
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Suriye'de biri Fransız diğeri Amerikalı iki gazetecinin öldürülmesinin artık Şam yönetiminin gitmesini gösterdiğini söyledi. Batılı gazetecilerin öldürülmesine ilişkin konuşan Sarkzoy, ''Artık yeter, Şam rejimi gitmeli" diye konuştu.
Marie Colvin'in annesi Rosemarie, BBC'ye yaptığı açıklamada kızının kendisini baskı altındaki yerlerde yaşayan insanların hikayelerini anlatmaya adamış bir kişi olduğunu söyledi. Colvin'in çalıştığı Sunday Times gazetesi, Suriye hükümetinin 56 yaşındaki deneyimli gazeteciyi güçlü haberciliği nedeniyle hedef almış olabileceği görüşünü dile getirdi.
Muhalif eylemciler, bombardıman sırasında gazetecilerin kaldığı ve 'medya merkezi' olarak kullanılan bir evin vurulduğunu söyledi.
El Arabiye televizyonu saldırıda dört yabancı gazetecinin de yaralandığını ancak bombardıman sürdüğü için bulundukları yere ulaşılamadığını duyurdu.
Her iki gazetecinin de Orta Doğu ve diğer çatışma bölgelerinde uzun yıllara dayanan deneyimleri olduğu bildiriliyor.
Colvin, 2001 yılında da Sri Lanka'daki çatışmaları izlerken ateş altında kalmış, bir gözünü kaybetmişti.
Suriye hükümeti ülkede yabancı gazetecilerin faaliyetini sıkı denetimlere tabi tutuyor. Ancak giderek daha çok gazeteci olayların sürdüğü yerlere ulaşmak için riskleri göze alıyor.
Geçen hafta da New York Times muhabiri Anthony Shadid geçirdiği bir astım krizi sonucu ölmüştü.
Humus'a yoğun saldırılar
Suriye'den gelen son haberler, ordunun Humus'a yönelik operasyonlarının yeni bir yoğunluk seviyesine ulaştığını gösteriyor.
Humuslu eylemci Ebu Abduo, kentin hemen dışında BBC'ye yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a bağlı güçlerin havan topu ve güçlü roketler kullandıklarını belirtti.
Ebu Abduo, elektrik, su, gıda ya da tıbbi malzeme olmaksızın Humus'un Baba Amr semtinde yaşayanların bir felaketle karşı karşıya olduklarını anlattı.
Bu arada BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, insani yardımlar koordinatörü Valerie Amos'u Humus'a erişim konusunu görüşmek üzere Suriye'ye gönderdiğini açıkladı.