Kentte dün yaşanan çatışmalarda ölenler için düzenlenen törenler yine miting havasında geçti, binlerce kişi sokakları doldurup slogan attı.
Abone olSuriye'nin Humus kentinde binlerce kişi Pazar günkü hükümet aleyhtarı eylemlerde hayatını kaybedenler için düzenlenen cenaze törenlerine katıldı.
Sokakları dolduran kalabalık özgürlük yanlısı sloganlar attı ve gözaltındaki tüm siyasi tutukluların serbest bırakılmasını istedi.
Başkent Şam'ın 100 km kadar kuzeyindeki kentte Pazar günü güvenlik kuvvetleri ile göstericiler arasında çıkan çatışmalarda en az yedi kişi yaşamını yitirmişti.
Suriyeli insan hakları örgütlerinin temsilcileri ülkedeki protestolarda şimdiye dek 200 kadar kişinin öldüğünü söylüyor.
Ülkedeki eylemler, Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın geçen ay sonundaki reform vaatlerine rağmen dinmedi.
Beşar Esad Cumartesi günü yeni kabineye hitaben yaptığı konuşmada, Olağanüstü Hal Yasası'nın kaldırılmasına ilişkin çalışmaların bu hafta içinde tamamlanacağını söylemiş, ayrıca devlet ve vatandaş arasında şeffaf ve güvene dayalı bir ilişki kurulması gerektiğini söylemişti.
Oturma eylemi ile başladı
Görgü tanıklarından biri pazar günkü olayları anlatırken "barışçıl bir oturma eylemi" yapıldığını, saatlerce hiçbir şey yağmalanmadan, herhangi bir sorun çıkmadan eylemin sürdüğünü söyledi.
"Akşamüstü 16.30 sularında güvenlik güçleri oturma eylemini bastı. Baskında yaralanan ve ölenler oldu. Mahallenin ana sokağına batı ve doğu yönlerinden giriş yaptılar. Karşılarında kendilerine taş atan bir grup genç buldular. Bu gençlere yanıtları sert oldu. Ağır silahlarla ateş açtılar, hedef gözetmeden yakınlardaki evlerin balkonlarına, kapılarına, pencerelerine ateş ettiler."
Yabancı gazetecilerin Suriye'ye girişi ve hareketleri yasaklandığı için gelişmeleri Lübnan'dan takip eden BBC Muhabiri Owen Bennet Jones çatışmaların gece boyunca sürdüğü haberlerini aktarıyor; ülkenin başka yerlerinde de gösteriler olduğunu gösteren videolar ve fotoğrafların basın kuruluşlarına ulaştığına dikkat çekiyor.
Telefonla çekilen bu görüntülerden bir kısmında güvenlik güçlerinin ateş ettiği görülüyor.
Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Komitesi Başkanı Velid Safur da Humus'un iki mahallesindeki hastanelerin kan bağışı çağrısında bulunduğunu, çok fazla kan kaybeden yaralı olduğunu söylüyor.
Protestoları Favara aşiretinin liderlerinden birinin gözaltında ölümü ateşledi.
Velid Safur yaklaşık bir haftadır gözaltında olan aşiret liderinin "işkenceye uğradığı, sakalının yakıldığı ve Humus'taki bir karakolda gözaltında öldüğü" iddialarını dile getirdikten sonra; "dün mezarlığa götürüldüğünde bu olaylar yaşandı. 12 mahallede insanlar sokağa çıktı. Slogan attılar, özgürlük talep ettiler ve hatta sistemin değişmesini istediklerini söylediler." dedi.
Suriye İnsan Hakları Komitesi Başkanı Safur, ülkenin üçüncü büyük kenti olan Humus'un muhalif bir geçmişi olmadığını ama son zamanlarda yaşananların insanları sokağa döktüğünü belirtiyor.