Önce Başbakan Erdoğan ardından Ali Babacan ve Mehmet Şimşek, en son da Nihat Zeybekçi...Hükümetten Merkez Bankası'na eleştiriler sürüyor.
Abone olBaşbakan Erdoğan'ın Köln seyahati sonrası açtığı faiz tartışmasının ardından sadece birkaç gün içinde başdöndürücü bir demeç trafiği yaşandı.
Başbakan Erdoğan yüzde Merkez Bankası'nın yarım puanlık faiz indirimine "Ama artık yetti" diyerek tepki gösterdi. MB Başkanı Erdem Başçı ise kur geçişkenliğinin enflasyon üzerinde önemli etkenlerden biri olduğunu söyledi. Ekonomi yönetiminin zirvesinde ise konuya ilişkin farklı vurgular yapıldı. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Merkez Bankası'nın bağımsızlığını vurgularken, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci "faiz seviyeleri istediğimizin oldukça üstünde" dedi.
Bu demeçlerin ardından gözler MB Başkanı Erdem Başçı’nın Hükümet yetkililerine yapması beklenen 2 Haziran’daki sunuma çevrildi.
Son dönemde hükümet yetkilileri tarafından Merkez Bankası'nın faiz konusundaki politikaları hakkında yorumların sayısı giderek çoğalıyor. Başbakan Erdoğan'ın Köln ziyareti sonrasında Merkez Bankası'nın yarım puanlık faiz indirimini "dalga mı geçiyorsun" diyerek sert eleştirmesi Merkez Bankası tartışmasının kapısını açtı. Önce Erdoğan Salı günkü grup toplantısında Merkez Bankası'na sert eleştirilerine devam etti. Ardından Ak Parti'nin ekonomi kurmaylarından ardı ardına açıklamalar geldi. Özellikle Ali Babacan ve Mehmet Şimşek'in Merkez Bankası'nın bağımsızlığı yönündeki yorumları dikkat çekti.
ERDOĞAN: YETTİ ARTIK
Başbakan Erdoğan'ın 50 baz puanlık indirimi yeterli bulmazken öne sürdüğü "Yüksek faizi, yüksek enflasyonun sebebi olarak görüyorum. Benim bu noktadaki anlayışım bu. Yani faiz-enflasyon ilişkisinde faiz sebeptir, enflasyon ise neticedir. Ve bunlar doğru orantılıdır... Sizin faiz politikanız yanlış. Olayı kura bağlamak bana göre çok daha yanlış" görüşü de yeni bir tartışmayı başlattı.
Salı günü Ak Parti grup toplantısında bu görüşleri tekrarlayan Erdoğan "Ama artık yetti" diyerek mevcut yüzde 9.50'lik politika faizi seviyesine karşı isyanını dile getirdi.
BAŞÇI'NIN CEVABI: KUR ENFLASYON ÜZERİNDE ETKİLİ
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın konuya ilişkin yorumu ise Portekiz'den geldi. Başbakan'ın Köln dönüşü röportajının ardından Portekiz'de sunum yapan Erdem Başçı "Kredi istikrarı için yurtiçi faizler, küresel diğer faizlerden yüksek olmalı." dedi. Başçı, "Kur geçişkenliği enflasyon üzerindeki sebepler arasında en önemlilerinden" diyerek enflasyon üzerindeki kur etkisini halen ciddiye aldığını gösterdi. Başçı “Faiz oranı ikilemi makroihtiyati önlemleri gerekli kılıyor. Kur istikrarı düşük global faiz oranları ile uyuma ihtiyaç duyuyor, kredi istikrarı global faiz oranlarından daha yüksek yurtiçi faizleri gerektiriyor. Çözüm ise düşük faizler, sıkı makro ihtiyati politika….” dedi.
BABACAN: KURUMLAR TAVİZ VERMEMELİ
Tartışmaya dün de Başbakan Yardımcısı Ali Babacan katıldı. 13’ÜNCÜ Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Olağan Genel Kurulu’nda konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan "Kurumların kendi görev alanlarında tanımlanan şekilde asla taviz vermeden, uygulamalarına devam etmeleri gerekiyor. Bu yapıldığı sürece önümüz açık” diye konuştu. Babacan'ın bu konuşması ekonomi çevrelerince Merkez Bankası'nın bağımsızlığına vurgu olarak algılandı.
MEHMET ŞİMŞEK: MB'NİN BAĞIMSIZLIĞI EN ÖNEMLİ KAZANIM
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın dün söylediği bu sözlere "Sayın Babacan'ın dünkü açıklaması ile aynı görüşteyim" diyerek destek verdi.
9. Türk-Arap Ekonomi Forumu'nun ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Şimşek, enflasyonla mücadelede Merkez Bankası'nın elinin güçlenmesi gerektiğine inandığını söyledi. Şimşek Merkez Bankası'nın bağımsızlığının Türkiye'nin en büyük kazanımlarından olduğunun altını çizdi.
ZEYBEKÇİ: FAİZ BÜYÜMEYİ DESTEKLEMİYOR
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de Mehmet Şimşek ile neredeyse aynı zamanda basın mensuplarının faiz tartışmaları ile ilgili sorularını yanıtladı.Zeybekci'nin Başbakan Erdoğan çizgisine daha yakın olduğu görülürken "Türkiye'de hiç bir kuruluş faizlerin yukarıda olmasını istemez. Faiz sebep enflasyon sonuçtur. Biz faizlerin yüksek olduğu kanaatindeyiz. Türkiye'de yaşanan enflasyon talep kaynaklı enflasyon değil tam anlamıyla bir maliyet enflasyonudur. Türkiye'deki mevcut faiz seviyesinin üretimi, istihdamı ve büyümeyi desteklemediğini düşünüyoruz" dedi.
Faiz tartışması bu demeçlerle birlikte giderek ısınırken Merkez Bankası'nın Erdem Başçı'nın Hükümet'e 2 Haziran'da bir sunum gerçekleştirmesi beklendiği belirtildi. Bu demeçlerden sonra piyasa ve ekonominin aktörlerin gözü bu sunumun ardından gelecek yeni açıklamalara çevrilecek.