BIST 9.627
DOLAR 35,25
EURO 36,68
ALTIN 2.963,27
HABER /  GÜNCEL

Hükümetten HSYK seçim öncesi cemaate karşı B Planı!

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, HSYK seçimleri öncesi yeni bir anayasa referandumunun sinyalini verdi.

Abone ol

AK Parti hükümetinin desteklediği bilinen Yargıda Birlik Platformu’nun adayları Yargıtay'daki HSYK seçimini kaybetmiş, seçim sonucunda HSYK üyeliğine cemaate yakın isimler seçilmişti. 

Şimdi gözler 12 Ekim’de Türkiye çapında yaklaşık 12 bin hâkim ve savcının yapacağı seçimlerde. HSYK’nin 10 üyesi, adli ve idari yargıda görev alan hâkim ve savcıların oylarıyla belirlenecek.

Yargıtay'daki HSYK üye seçiminin yapıldığı salı günü Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Utku Çakırözer,  Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile görüşme yaptı. O görüşmenin detaylarını bugünkü köşesine taşıyan Çakırözer, "B Planı: Referandum" başlıklı bir yazı kaleme aldı ve Akdoğan'ın HSYK seçimlerine ilişkin açıklamalarını paylaştı.

Yalçın Akdoğan'ın HSYK seçimlerine ilişkin açıklamaları şöyle:

YARGITAY'DAN ÇIKAN SONUÇLARI NASIL YORUMLADI?  

“Ben 12 Ekim’de böyle bir sonuç çıkacağını düşünmüyorum. Bu vesayet odaklarına karşı mücadele sadece AK Parti’nin meselesi değil. Ben tüm yargı mensuplarının bu hassasiyetle hareket edeceklerini düşünüyorum.”

HÜKÜMET HSYK'DA KONTOROLÜ SAĞLAYAMAZSA NE OLACAK?

Akdoğan kafalarındaki B planının işaretini şu sözlerle veriyor:

“Hiçbir organ devlete meydan okuma yeri değildir. Ülkenin kaderini de 12 bin kişinin (HSYK seçimlerinde oy kullanacak hâkim ve savcı sayısını kastederek) yapacağı seçim değil, 55 milyonun yapacağı seçim belirler. Bu yüzden HSYK seçimleri her şeyin başıdır ya da sonudur gibi abartılması doğru değil. Önemlidir bu doğru. Çünkü yargının belli vesayet odaklarının denetimine geçmemesi açısından önemlidir ama ülkenin kaderini, geleceğini etkileyecek diye bakmak da bence doğru değildir.”

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ Mİ GELİYOR?  

Çakırözer, Akdoğan'ın  “Kaderimizi 12 bin kişinin seçimi değil, 55 milyonun seçimi belirler” sözlerinin altında yeni bir anayasa referandumunun gizli olduğu yorumunda bulundu.

Çakırözer'e göre, "Akdoğan bu sözleriyle sadece hâkim ve savcıların değil tüm seçmenlerin sandığa gideceği bir süreci işaret ediyor. Bunun anlamı bir anayasa değişikliği referandumu. Akdoğan açıkça söylemiyor ama anlaşılıyor ki Yargıtay’daki seçim sonuçlarını gören AKP, 12 Ekim’de benzer bir sonuçla karşılanma olasılığına karşı bir ‘B planı’ hazırlamaya başlamış gözüküyor. Yargıda Birlik Platformu HSYK’de çoğunluğu sağlayamazsa hükümet HSYK üye seçimini kendi kontrolü altına alacak bir anayasa değişikliği için kolları sıvayacak."
 

İKİNCİ YENİLGİ
Yargıtay'daki HSYK üye seçimini kaybeden hükümetin bu ilk yenilgisi değil. Daha önce Daha önce Yargıtay'da Birinci Başkanlık Kurulu (Yargıtay Divanı) seçimlerini hükümet destekli listeye karşı Cemaat destekli liste kazanmıştı. 

48229-(1).jpg