BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Hükümetten erken genel seçim yorumu

Bozdağ son günlerde Başbakan Erdoğan'ın bir danışmanının erken genel seçim ile ilgili açıklamalarını da değerlendirdi ve hükümetin erken genel seçime gidip gitmeyeceğini açıkladı.

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, canlı yayında NTV Ankara İstihbarat Şefi Ahmet Ergen'in gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Bütçe görüşmelerindeki küfürlerden, Demokratikleşme Paketine; Mustafa Balbay'ın tahliyesinden, kabine revizyonu tartışmalarına kadar pek çok konuda Partisinin görüşlerini dile getirdi. 

Bozdağ son günlerde Başbakan Erdoğan'ın bir danışmanının erken genel seçim ile ilgili açıklamalarını da değerlendirdi ve hükümetin erken genel seçime gidip gitmeyeceğini açıkladı.

KÜFÜRLERDEN BİZ DE RAHATSIZIZ

Bütçe görüşmeleri, Meclis'te "üslup" tartışmalarını yeniden gündeme getirdi. CHP'li Muharrem İnce ile AK Parti'li Zeyid Aslan arasındaki küfre varan ifadeler... Karşılıklı küfürleşmelere "meşru müdafaa hakkımı kullandım" açıklaması doğru bulunabilir mi? İçtüzük'te bu konuda bir yaptırım adımı olabilir mi?

Yaşanan olaylar çirkin olaylar. Kim yaparsa yapsın hakaret küfür toplumun kabulleri ile bağdaşmaz. Bu eylem ve söylemler hepimizi rahatsız etmektedir. İçtüzük'te de ibare var. Ona rağmen arzu edilmedik kaba sözler sarf edilmektedir. Biz rahatsızız. Bunu birlikte ortadan kaldırabiliriz. Umarım tekrar etmez. Seviyeyi muahfaza etme konusunda özen gösterilmeli. Tüm partiler caydırıcı cezalar için düzenleme yapabilir.

ÖCALAN SİYASET YAPABİLİR Mİ?

Demokratikleşme paketi, bütçeden hemen sonra gündeme gelir mi, ne zaman çıkar Meclis'ten? Paketteki bir maddenin Öcalan'a siyaset yolunu açtığı iddiaları da var?

Bu paket son derece önemli bir paket. Pek çok tabuları yıkan adımlar atıldı. Büyük bir ihtimalle Ocak ayında Meclis'te görüşülecek.

Öcalan gibi hapiste cezası infaz edilenler için yeni bir durum yaratmamaktır. İnfazı devam edenlere siyaset yolu açılmamaktadır. Buradan hareketle AK Parti'yi vurmak istiyorlar. Bu büyük bir yanlış. Kesinlikle böyle bir siyaset yolunun açılması söz konusu değildir.

BALBAY'IN TAHLİYESİ

Mustafa Balbay, 4 yıl 9 ay sonra cezaevinden çıktı. Ama bazı soruları hala gündemde tutan bir tahliye olarak yorumlandı bu gelişme. Aynı koşullarda olan ancak milletvekili olmayanlar için de geçerli olacak mı? KCK davasından tutuklu BDP milletvekillerinin Balbay kararından yararlanamayacağı itirazları var?

Tutuklama kararları istisnai bir tedbir kararlarıdır. Mahkeme en başta tutuksuz yargılama kararı verebilirdi. Yasa tutuklamanın neden ve şartlarını belirliyor. Mahkemeye de bunu takdir etme yetkisi tanıyor. Yargılama sırasında da bu kararı verebilirdi. Mahkemenin hakimin mutlak takdir yetkisi vardır onu kullanacaktır. Mahkemenin değerlendirmesi onun takdirinde olan konudur.

Bir yorum da Balyoz davasından aldığı ceza Yargıtay'da onanan MHP milletvekili Engin Alan'ın durumu üstünden gündeme getiriliyor. Alan'ın milletvekilliği düşürülürse diğer milletvekillerine emsal olacağı ve 34 yıl 8 aylık cezası Yargıtay'ca onanırsa Balbay'ın da cezaevine döneceği belirtiliyor. Böyle bir gelişmeyi engellemenin tek yolu da Anayasa'nın 14. maddesinin değiştirilmesi olarak gösteriliyor. Meclis, böyle bir adım atar mı?

TBMM'de Anayasa Uzlaşma Komisyonu kuruldu, 25 ay gibi bir süre çalışma yaptı. 60 maddede uzlaşma sağlandı. Bunun içinde dokunulmazlıkla ilgili madde yok. Başbakan 'gelin bu 60 maddeyi yasalaştıralım' dedi kabul etmediler. Şu anda böyle bir çalışma yok. Komisyonun netice alamayacağını görerek Meclis Başkanı da çekildi.

YENİ ANAYASA YAPILABİLECEK Mİ?

Yeni anayasada, "seçim ortamında da olsa çalışırız" deniyor. Ama AK Parti olarak hükümet olarak bunu mümkün görüyor musunuz? (CHP, komisyon çalışmalarına devam etmeli görüşünü iletti Meclis Başkanı Cemil Çiçek'e)

Anayasa yapmak kolay bir iş değil. Kolay olsa 82'den bu yana yapabilirdik ama yapamadık. AK Parti, 326 vekille eşit temsili kabul eden fedakarlıkta bulundu. 3 seçimin olduğu bir dönemde Anayasa yapılması zor.

Sayın Başbakan, önceki açıklamalarında, "Komisyondan bir ortak metin çıkmasa bile biz kendi anayasa teklifimizi gündeme getiririz" demişti. AK Parti, bu dönem içinde böyle bir adım atar mı?

Komisyonun uzlaşamaması ihtiyacı ortadan kaldırmaz. Biz bundan sonraki süreçte de çalışmaya devam edeceğiz. Önümüzdeki zamanda somut örnekleri Türkiye görecektir.

CEMAAT İLE KAVGA YORUMU

Dershane tartışmasıyla başlayan süreç ve ardından gelen MGK kararları, fişleme haberleri... Gülen cemaati ile hükümet arasında "kavga" yorumları...

AK Parti bugün Türkiye'de yüzde 50 civarında oy almış bir parti. AK Parti Türkiye'de her kesimden oy alan Türkiye'nin birliğini neredeyse temsil eden bir parti konumuna gelmiştir. Bütün görüşleri kültürleri inanışları çatısı altında buluşturmayı başaran bir partidir. Biz ne sağdayız ne soldayız tam merkezde bir partiyiz.

KABİNE REVİZYONU OLACAK MI?

Kabine revizyonunun söz konusu olabileceği belirtiliyor. Başörtülü bakan olacak haberleri de var... Belediye başkan adayı olan bakanların istifa edip etmeyeceği konusundaki son açıklamanız, "Kararı AK Parti verecek. Önümüzdeki günlerde değerlendirme yapacağız" şeklindeydi. Ne zaman bir karara varılır, bakanlar istifa eder mi? Ayrıca ''Bu konuyu geniş düşünmek lazım'' diyerek mevcut belediye başkanlarından yeniden aday olanların da "başkan" olarak seçim yarışına girdiğine dikkat çektiniz...

Yüksek seçim kurulu bir karar verdi, bakan olanlar aday olunca bakanlıktan ayrılmak gerekmez diye. Bu karar doğru bir karar çünkü yasaya bakılarak karar veriliyor. Belediye Başkanları aday olunca istifa ediyor mu etmiyor? Milletvekilleri aday olunca etmiyor. Bakanların istifasını gerektiren bir hüküm yok. Ancak başbakanımızın da açıklaması oldu. Millete hizmet yolunda bir değişiklik olabileceğini ifade etti. Tamamen Sayın Başbakan'ın yetki ve takdirine dahildir.

ERKEN GENEL SEÇİM VAR MI?

Sayın başbakan'ın danışmanlarının birinin makalesi üzerine bir tartışma var. Erken genel seçim olasılığı hakkında. 2014'te bir erken seçim olası mı?

Türkiye mahalli idareler seçiminin etkisine girdi. Mart ayında. Ardından Ağustos'ta Cumhurbaşkanı seçimi var. Ama milletvekili genel seçimleri 2015'de olacaktır. Biz hiç erken seçim yapmadık. Türkiye erken seçimlere değil, vaktinde seçimlere alışmalıdır. Bizim erken seçim gibi bir düşüncemiz yok. Ertan Bey'in açıklaması da erken seçimle ilgili değil. Örnekleme yaparken erken seçimler de olur diye örnek veriyor. Sayın Aydın da böyle bir beklenti, böyle bir açıklama yapmamıştır.

Yerel Seçim değerlendirmesinde kıstas ne olacak? Oy oranı mı kazanılan belediye sayısı mı?

Herkes bir kriter koyuyor kendine göre. Bu bir yarıştır. Bu yarışta ilçe belediye başkanlıkları yarışında, il ve büyükşehir başkanlığı yarışında, genel meclis yarışında AK Parti birinci parti olacaktır diyoruz biz. Her yarışın birincisi biz olacağız diyoruz. bunun için de çalışıyoruz. Milletimizle gönül birliği kuracağız. Bunun için çalışıyoruz.