Hükümetin yeni Alevi açılımında, cemevlerinin ibadethane olarak tanınacağı öne sürüldü.
Abone olHükümet cumartesi günü başlayan Muharrem ayı süresince atacağı bir dizi adım ile 'Alevi açılımı' adı verilen sürece ivme kazandırmayı hedefliyor.
Başbakanlık kaynakları, "Tüm Alevilik tartışmasını değiştirecek çok ciddi adımlar atılacak" dedi.
FORMÜL: İBADETHANE MABED AYRIMI
Al Jazeera'den Didem Özel Tümer'in haberine göre, bu adımların başında, Alevilerin temel talepleri arasında yer alan cemevlerine ibadethane statüsü tanınması var. Formül, mabed-ibadethane ayrımında bulundu. Kaynaklar, caminin mabed, cemevinin ise ibadethane olarak tanımlanacağını böylece cemevinin camiinin alternatifi gibi değerlendirilmeyeceğini söyledi.
3 TEMEL BAŞLIK
Hükümet Alevi açılımını 3 temel başlık üzerindeki çalışma ve adımlarla yürütecek. Bunlardan birincisi cemevlerinin statüsü, ikincisi alevi dedelerinin durumu / statüsü, üçüncüsü de din dersleri. Birçok Alevi çocuklarının din dersine girmesini istemiyor. Ayrıca Aleviler, din dersi kitaplarında Alevilik ile verilen bilgileri yetersiz aynı zamanda ayrımcı buluyor. Dedelerin statüsü konusu ise Aleviler arasında da üzerinde mutabakat kqsağlanamayan bir konu. Bazı aleviler dedelere maaş bağlanmasını isterken, bazı Aleviler ise buna kesin olarak karşı çıkıyor.
FARKLI AKTÖRLERLE GÖRÜŞÜLECEK
Hükümet bu kez Alevilerle yapacağı görüşmeleri de çeşitlendirecek. Başbakan Ahmet Davutoğlu farklı Alevi kesimleri ile görüşülmesi talimatını verdi. Aleviler talepleri konusunda farklı yaklaşımlara sahip. Hükümetin alevilere yaklaşımını protesto edenler olduğu gibi, diyalog ile talepler konusunda yol alınabileceğine inananlar var. En son 21 Temmuz 2014'te o zaman Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan Ankara'da bir iftar vermiş, bu iftara bazı alevi temsilcileri katılırken bazıları protesto ederek katılmamıştı.
ALEVİ AÇILIMI İÇİN EKİP
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun talimatıyla ilk olarak bugüne kadar yapılan 7 çalıştaya ilişkin raporların üzerinden geçildi. Alevi açılımı konusunda daha önce de çalışan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Alevilik üzerine çalışan ekip bir toplantı yaptı.
3 saatlik toplantıda durum analizi yapıldı, raporlarda yer alan talepler gözden geçirildi. Toplantı sonunda bir ekip oluşturuldu. Ekip bir çalışma takvimi üzerinden hareket edecek. Hangi adımını ne zaman ne şekilde atılacağı bu ekibin çalışması ile netleşecek.
ALEVİLERİN AK PARTİ ALGISINA BAKILACAK
Başbakan'ın çalışılması talimatı verdiği bir diğer konu da AK Parti hükümetlerinin Aleviler nezdinde nasıl algılandığı. Kaynaklar, Davutoğlu'nun Alevilerin bugüne kadarki hükümetlerle ilgili olumlu, olumsuz değerlendirmelerinin çıkarılmasını istedi. Çalışma sonuçta rapor olarak Davutoğlu'na sunulacak.