BIST 9.911
DOLAR 35,42
EURO 36,30
ALTIN 3.060,09
HABER /  GÜNCEL

Hükümette açlık grevleri çatlağı!

CNN Türk'te konuşan Hürriyet yazarı Şükrü Küçükşahin açlık grevlerinin hükümette yarattığı yol ayrımını anlattı, devlet ile eylemciler arasındaki Öcalan anlaşmazlığını açıkladı...

Abone ol

İNTERNETHABER.COM (ÖZEL İÇERİK)
Binlerce tutuklu ve hükümlünün katılımıyla kitleselleşen açlık grevleri BDP'li milletvekillerinin de açlık grevine başlamasıyla kritik bir evreye geçerken hükümetin atacağı adımlar belirsizliğini koruyor. CNN Türk ekranlarında konuşan Hürriyet yazarı Şükrü Küçükşahin açlık grevlerinin hükümette iki uçlu bir çatlağa yol açtığını söylerken olası adımları yorumladı.

Hükümetin, Abdullah Öcalan'la Kürt sorununda çözüm amaçlı yeni bir görüşme sürecini başlatma kararı aldığını savunan Hürriyet yazarı, Başbakan'ın hükümetteki açılım yanlısı gruba yaklaştığını söyledi. Hükümetin Öcalan'ın mesajlarını avukatlarıyla değil ailesiyle vermesini istediğini vurgulayan Küçükşahin açlık grevlerindeki tıkanma noktasının da bu olduğunu kaydetti.

BDP ÇÖZÜM UMUDUNU KAYBEDİNCE AÇLIK GREVİ KARARI ALDI

"Ben Gültan Kışanak'ın açıklamasından habersizdim ama bir başka kaynaktan bugün 9 milletvekilinin açlık grevine başlayacağını öğrenmiştim. Demirtaş, Sırrı Süreyya, Sebahat Tuncel ve Diyarbakır'dan da Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir gibi isimler de eyleme katılacaklar. Dün BDPli iki vekilin başlattığı açlık grevi ise genel merkezin aldığı bir karar değil kendi bireysel eylemleriydi. Ama bugünkü durum gösteriyor ki BDP çözüm için umudunu kaybetmiş durumda. Adalet Bakanı'nın girişimlerinden umutlanmışlardı ama bunu kaybettiklerini söylüyorlar. Çünkü içerden her an ölüm haberlerinin gelebileceğini belirtiyorlar."

ANADİLDE SAVUNMA BAŞBAKAN'IN YURTDIŞINDAN DÖNMESİNİ BEKLİYOR

"Anadilde savunma ile ilgili tasarının meclise sevk edilmesi bekleniyordu ama Başbakan'ın imzası olmadığı için yapılmadı. Başbakan'a vekalet ediliyor ama bizzat kendi imzasının olmaması farklı yorumlara neden olabilir diye kendisi bekleniyor. Başbakan da yurt dışı gezisini uzattı ve talihsiz bir durum oldu. Ama Başbakan'ın dönüşünü ertelemesi tasarıya dair bir tereddüt olduğu anlamına gelmiyor, böyle bir durum yok."

CUMHURBAŞKANI'NIN DEVREYE GİRMESİ BAŞBAKAN'DA TERS ETKİ YAPABİLİR

"Burada bir korkumu da ifade edeyim. Dünkü yazımda da parantez içinde yazmış ama sonra silmiştim. 'Sayın Cumhurbaşkanı'nın devreye girmiş olması umarım Başbakan'da ters bir etki yaratmaz' demiştim. Hala da böyle bir şey olmaz diye umuyorum. BDP Adalet Bakanı'nın samimi olarak girişimde bulunduğunu düşünüyor. Çok makul bir süreç götürdüklerini düşünüyorlar. Ama artık bir tıkanma yaşanıyor. Başbakan'ın gecikmesinin de önemli olduğunu düşünüyorlar. Hala olmazda ısrar etmenin iki taraf açısından bir anlamı yok. Keşke BDP süreci biraz daha sbırlı götürebilse. Ama onlarda içerden her an ölüm haberi gelme ihtimali üzerinden hareket ediyorlar."

HÜKÜMETTE İKİ GRUP VAR, BAŞBAKAN AÇILIM YANLISI GRUBA YAKIN

"Hükümet içinde açlık grevleriyle ilgili iki grup olduğunu açıklıkla söylüyorum. Başbakan'ın da açılım yanlısı gruba yaklaştığını söyleyebilirim. Anadilde savunma tasarısına Başbakan'ın imza atması noktasında hiç bir tereddüt yok. Ama Sayın Başbakan'da devlet pazarlık yapmaz kaygısı var. O kaygıyı aşmak istiyor. Yoksa benim bildiğim kadarıyla kapalı kapılar ardında Öcalan'la görüşme konusunda net bir karar var. BDPnin bu noktada sabırlı olması gerekiyor."

HÜKÜMET ÖCALAN'LA YENİ BİR GÖRÜŞME VE ÇÖZÜM SÜRECİ KARARI ALINDI

"Yoksa Öcalan'la avukatlarının görüştürülmesi sadece tecritin kaldırılması olarak değil Öcalan'la yeni bir görüşme sürecinin başlatılması olarak görülüyor. Buna bir yol verilecek gibi görülüyor. Çünkü gelinen noktada her şey ortada, kış geçer ama nasıl bir yazın geleceği hiç belli değil. Başbakan da açılım yapan gruba yaklaşıyor ama o pazarlık görüntüsünün olmasını istemiyor."

ÖCALAN AVUKATLARLA DEVLET İSE AİLEYE GÖRÜŞMESİNİ İSTİYOR

"Öcalan ailesiyle sadece aile bağları içinde görüşmek istiyor. Siyasi konularda avukatlarıyla görüşmek istiyor. Burası net. Devlet illah sen aileyle görüş derse görüşür ama bundan bir sonuç çıkmayacağı görülüyor. Benim anladığım kadarıyla devlet ve hükümet Öcalan ailesini kabul etse biz de rahatlarız gibi bir düşünce içinde. Bunun kaynağını ven de anlamadım ama devletin sözü geçmiş olur. Varsa mesajın aile ile ver deniliyor. Bütün bunlar iki tarafın da bir durum değerlendirmesi yapması gerektiğini gösteriyor."

BAŞBAKAN DEVLET PAZARLIK YAPMAZ GÖRÜNTÜSÜ VERMEK İSTİYOR

"Başbakan da pazarlık yapmayı öngören gruba yaklaşıyor ama bir pazarlık görüntüsü vermek istemiyor. Öcalan ise ailesiyle değil avukatlarla görüşmek istiyor. Devlet ise varsa bir durum ailenle görüş mesajını öyle ver diyor. Öcalan da çözüm de ısrarlıysa O'nun da bu noktada yeni bir yaklaşım göstermesi gerekiyor. Her iki taraf açısından da tablonun iyiye gideceğini gösteren bir veri yok."