Türkiye'de hükümet, büyük tartışmaların ardından TBMM'de kabul edilen ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayına sunulan internet yasasında değişiklik yapmak için formül arayışına girişti.
Abone olTürkiye'de hükümet, büyük tartışmaların ardından TBMM'de kabul edilen ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayına sunulan internet yasasında değişiklik yapmak için formül arayışına girişti.
Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Lütfi Elvan, yasanın bazı maddeleri üzerinde yapılması öngörülen değişiklikler için muhalefet partileriyle görüşüyor.
Hükümetin, Gül'ün onayına sunulan yasada TİB Başkanı'na verilen 'erişimi engelleme yetkisi'nde sınırlamaya gidebileceği belirtiliyor.
Elvan temasları kapsamında önce MHP ardından da CHP yetkilileriyle biraraya geldi. CHP adına görüşmeye katılan CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlarken, "Belirgin bir öneri getirmediler. Yarın tekrar görüşülecek. Olumlu adım atma düşüncesi olabilir ama öneriler somutlaştıktan sonra yorum yapmak daha doğru olur" dedi.
Hükümetin yeni önerisi
Hürriyet gazetesinde yer alan habere göre, hükümet, TİB Başkanı'na verilen acil durumlarda 4 saat içinde erişimi engelleme yetkisinde değişikliğe gidiyor.
Yeni düzenleme önerisinin TİB Başkanı'nın aldığı engelleme kararını 24 saat içinde sulh ceza mahkemesine gönderilmesi zorunluluğu getiriliyor.
Öneriye göre, mahkeme hakiminin de başvuru hakkında 48 saat içinde karar vermesi gerekece.
Hükümetin yasada önerdiği ikinci değişiklik ise "trafik bilgisinin tanımı" konusunda.
Hükümetin önerisine göre, trafik bilgisinin tanımı sınırlandırılarak, istenecek bilgiler URL bazında değil, IP ve abone kimlik bilgisi bazında olacak.
Değiklik için iki formül
Hem ülke içinde hem de dışından yoğun eleştirilere hedef olan internet yasası geçen hafta Cumhurbaşkanı Gül'ün onayına sunulmuştu.
Gül'ün onayı için Köşk'e gönderilmişti. Cumhurbaşkanı'nın yasayla ilgili kararını 25 Şubat'a kadar vermesi gerekiyor.
Kulislerde, hükümetin henüz onaylanmamış yasa üzerinde değişiklik yapabilmesi için iki formül üzerinde duruluyor.
Birinci formüle göre, Cumhurbaşkanı Gül yasayı TBMM'ye iade edecek ve yasa yeniden görüşülerek değişiklikler yapılacak.
İkinci formül ise, yasanın Gül tarafından onaylanıp, resmen yürürlüğe girmesi ve hemen ardından, TBMM'de bekleyen torba yasalardan birine bir ya da birkaç madde eklenerek değişikliklerin yapılması.
Yasa ile ilgili sıkıntıları daha önce Cumhurbaşkanı Gül 'e de aktaran CHP İzmir Milletvekili Aksünger, ikinci formülün daha kuvvetli olduğunu belirtti. Aksünger, "Edindiğimiz izlenim, torba yasalardan birinin içine öneri olarak konulacağı yönünde" dedi.
Gözler Köşk'te
Yasa, TBMM'de görüşülürken Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ulaştırma Bakanı Elvan'ı kabul ederek, bizzat yasanın içeriği konusunda bilgi almıştı.
Cumhurbaşkanı Gül, geçtiğimiz günlerde gazetecilerin konuyla ilgili soruları üzerine ''Bir-iki sıkıntılı konu var, onların üzerinde çalışıyoruz" demekle yetinmişti.
Köşk'ten geçen hafta sızan hava Gül'ün yasağı onaylayacağı yönünde.
Resmi temaslar için Buadpeşte'de bulunan Gül'ün "Cumhurbaşkanı olarak ben kendimi Anayasa Mahkemesi yerine de koyamam. Muhalefet partisi zaten başından beri AYM'ye götüreceğini açıkladı" sözleri "yasayı onaylayacağı" yorumlarına neden olmuştu.