BIST 9.333
DOLAR 34,60
EURO 36,67
ALTIN 2.916,09
HABER /  POLİTİKA

Hükümetin Güle gönderdiği rapor!

Askere sivil yargı yolunu açan düzenlemede önce askerin görüşleri Gül'e gitti. Şimdi de Hükümet yasayı savundu. İşte o rapor;

Abone ol

İNTERNETHABER

Askere sivil yargı yolunu açan düzenlemede Cumhurbaşkanı Gül'ün kararı bekleniyor. Kulislerde veto edeceği ya da kısmi veto hakkını kullanacağı bekleniyor. Gül'ün 14 Temmuz'a kadar bekleme hakkı var. Bu arada Hükümetin Gül'e gönderdiği yasayı savunan rapora da ulaşıldı.

İÇTÜZÜĞE AYKIRI DEĞİL

NTV'nin ulaştığı rapora göre, Hükümet askere sivil yargı yolunu açan düzenlemeyi savunurken ilk olarak yasanın içtüzüğe aykırı olmadığını oylamanın usule uygun yapıldığnı söyledi.

ANAYASA MAHKEMESİNDEN DÖNMEZ

Yasanın Köşk tarafından onaylanırsa muhalefet tarafından Anayasa Mahkemesi'ne götürüleceğinin hatırlatıldığı raporda Anayasa Mahkemesinin daha önce verdiği kararlardan örnekler veriliyor ve mahkemenin 'suçun askeri yasada yer alması onun askeri mahkemede görüleceği anlamına gelmediği" görüşü hatırlatılıyor.

ASKERİ MAHKEME SADECE TÜRKİYE'DE

Hükümetin köşke gönderdiği raporda Avrupa İnsan Haklarının kararlarına da atıfta bulunuluyor. AİHM'in "sivillerin barış zamanında askeri mahkemede yargılandığı tek ülke Türkiye. Bunlar bağımsız olamaz kararı" hatırlatılıyor.

ASKERİN İDDİASI GERÇEK DEĞİL

Raporta askerin ABD katılım ortaklığıyla ilgili askerin iddiasının da gerçek olmadığı ileri sürülüyor. "Katılım ortaklığı belgesinde bu düzenlemenin olması yer alıyor." deniyor.

GENELKURMAY'IN KARŞI ÇIKTIĞI ÜÇ MADDE

Hükümetten önce Genelkurmay'ın konuyla ilgili Köşk'e sunduğu hukuki görüş de basına yansımıştı. Genelkurmay Başkanlığı düzenlemeye 3 maddeyle karşı çıkıyor:

1-Anayasa’ya aykırı.
2- Kışlaya siyasetin girmesine kapı açar.
3- Askeri yargı - sivil yargı çatışmasına neden olur.

İŞTE HÜKÜMETİN ÇANKAYA'YA GÖNDERDİĞİ RAPORUN DETAYLARI...

[PAGE]

  

NTV'nin ulaştığı raporda yer alan ana başlıklar şöyle:

 

- Askerin  iddiası doğru değil. AB'ye katılım ortaklığı belgesinde bu düzenlemenin olması yer alıyor. 2004 ilerleme raporunda Sivil Asker başlığı altında, 2008 raporunda ise Kısa Sürede Çözülmesi Gereken Sorunlar bölümünde yer aldığı vurgulanıyor.

 

- Düzenleme Anayasa'nın 145. maddesine aykırı değil.

 

- Düzenleme usüle ve içtüzüğe aykırı değil.

 

- Avrupa'da sivillerin barış zamanında askeri mahkemelerde yargılandığı tek ülke Türkiye.

 

- Raporda Anayasa Mahkemesi'nin daha önceki kararlarından da örnekler veriliyor.

 

- Raporda AİHM'in askeri mahkemelerin bağımsız olamayacağı kararına atıfta bulunuluyor.

   

- Raporda, “Bu içtihada göre suçun Askeri Ceza Yasası'nda açıkça yer almış olması onun askeri suç kapsamına girdiğini göstermez” deniliyor.

 

- Askeri mahkemelerin yetkilerinin askeri personelin askerlikle ilgili görevleriyle sınırlandırılması askeri mahkemelerde sivillerin yargılanma yetkilerine yönelik düzenlemelerin ise 1-2 yıl içinde, yani kısa vadede yapılacağı da taahhüt ediliyor.