Hükümetin fantezisi ne?
Kamu-Sen Genel Sekreteri, "Hükümet, fantezisi için sosyal güvenliği kurban etmiştir" dedi.
Abone olKamu-Sen Genel Sekreteri Fahrettin Yokuş, ''Hükümet, arzu ettiği memursuz ülke fantezisini gerçekleştirebilmek için sosyal güvenlik sistemini kurban etmiştir'' dedi.
Yokuş, Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile ilgili düzenlediği basın toplantısında, kanunun, memurun maaşını azaltacağını, prim yükünü artıracağını, emekli aylığını düşüreceğini ve memuru ekonomik olarak ezeceğini savundu.
Yokuş, reform adıyla makyajlanmış bu düzenlemeyle sosyal devletin yok edildiğini ve sosyal güvenliğin, IMF'nin baskılarıyla piyasa aktörlerinin kucağına bırakıldığını öne sürdü.
Sistemin, tamamen kişilerden veya işverenlerden kesilen primlerle finanse edilecek duruma gelmesinin istendiğini ifade eden Yokuş, şunları kaydetti:
''Sosyal güvenlik kurumlarını yıllardır yaptıkları popülist siyasete oyuncak edenler, sistemin tıkandığı noktada prim ödeyen çalışanları kurban olarak seçmiştir. Hükümet, arzu ettiği memursuz ülke fantezisini gerçekleştirebilmek için sosyal güvenlik sistemini kurban etmiştir.
Memurların prim yükünü 300 YTL'ye kadar artıran, emekli maaşlarını yüzde 9-15 arasında azaltan yasanın, IMF'nin istediği şekilde geçmesi için milletvekillerine bin 280 YTL temsil tazminatı ödenmesi ve maaşlarından yapılan bin 190 YTL'lik ek sosyal güvenlik kesintisinin kaldırılması da ulufe olarak sunulmuştur.''
-''REFORM DEĞİL, DEFORM...''-
Yokuş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ''İşçilerin emeklilik işlemlerinin 1 saatte gerçekleşeceği'' şeklindeki sözlerini hatırlatarak, ''Ancak 2007'den itibaren işe başlayanlar için emekli olma şartı her yıl 100 gün artacak ve sonunda 9 bin güne çıkacaktır. Bu da emekli olmak için gerekli sürenin her yıl 100 gün artı 1 saat artacağı anlamına gelmektedir'' dedi.
Açıklamayı kafasına baret giyerek yapan Yokuş, bareti, 2007'den itibaren sosyal güvenlik hakları çöküntüye uğrayacağı için yeni kamu çalışanlarının kendilerini korumaları gerektiğini göstermek için giydiğini söyledi.
Yasanın mevcut hakları geriye götüren bir yasa olduğunu belirten Yokuş, ''Bu, reform değildir. Olsa olsa bunun adı deform diyebiliriz. Yani reformları deforme eden, mevcut şartları bozan bir anlayış içinde çıkarılmış bir yasadır'' diye konuştu.
Yokuş, gazetecilerin ''laiklik'' tartışmalarına ilişkin sorusu üzerine, Türkiye Kamu-Sen'in bu tartışmaların dışında olduğunu belirterek, ''Eğer milleti seviyorsanız, işsizliğe, teröre çare bulmak istiyorsanız, gelin milletle, sivil toplum örgütleriyle görüşün'' yanıtını verdi.