BIST 9.660
DOLAR 34,57
EURO 36,37
ALTIN 2.912,07
HABER /  GÜNCEL

Hükümetin cemaat korkusu! Kilidi açmayacak

Cumhuriyet gazetesi yazarı Utku Çakırözer, Balyoz sanıklarıyla ilgili ilginç bir kulis bilgisi yazdı.

Abone ol

Başbakan Erdoğan'ın seçimler öncesi Balyoz ve Ergenekon davalarında “kumpas” kurulduğunu defalarca dile getirmiş, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise “Yerel seçim öncesinde Balyoz’da bir gelişme beklemeyin” diyerek yeniden yargılanma tartışmaların seçim sonrasına bırakmıştı.

Ancak seçimin üzerinden 1 aydan fazla zaman geçmesine karşın hükümetten Balyoz sanıklarının durumuna ilişkin herhangi bir adım gelmedi.

Hükümet Balyoz sanıklarının ailelerinin merakla beklediği adımı neden atmadı?

Bu sorunun yanıtını eski Havelsan Genel Müdüdürü Faruk Yayman, Cumhuriyet si yazarı 'e verdi.

26 ay Silivri Cezaevi'nde tutuklu kalan ve Yargıtay'ın kararı sonrası tahliye olan Yayman'a göre, hükümeti yargıdaki cemaat yapılanmasından çekiniyor.

BOZDAĞ İLE GÖRÜŞTÜ

Utku Çakırözer bugünkü köşesinde Faruk Yayman'ın Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile yaptığı görüşmenin detaylarını yazdı.

Görüşme 22 Nisan'da gerçekleşti.

Yazısında tarihe dikkat çeken Çakırözer, "Tarih önemli çünkü, Meclis’te Özel Yetkili Mahkemeleri tamamen lağveden kanun değişikliğinin şubat ayındaki görüşmeleri sırasında Balyoz sanıklarının aileleri Bozdağ ile bir görüşme daha yapmıştı.

Adalet Bakanı o görüşmede, “Yerel seçim öncesinde Balyoz’da bir gelişme beklemeyin” diyerek yeniden yargılama umutlarını seçim sonrasına bırakmıştı. Yarman’ın görüşmesi, hükümetin seçim sonrasındaki bakışını göstermesi açısından önemliydi" notunu düştü ve şöyle devam etti:

İTİRAZ YETKİSİ NEDEN KULLANILMIYOR?

Yayman, 22 Nisan’da Adalet Bakanlığı’nda gerçekleşen görüşmeyle ilgili bize şunları söyledi:

“Adalet Bakanı’na özellikle 5 No’lu CD’ye ilişkin son gelişmeler ışığında, Balyoz sanıklarının yeniden yargılanması gerektiğini ilettim. İnsanların suçsuz yere içeride yatırılmasının çok büyük haksızlık olduğunu söyledim. Bakanın ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın ellerinde bozma yetkisi bulunuyor. Bugüne kadar kullanmadıkları bu yetkiyi daha fazla geç kalmadan kullanmaları gerektiğini söyledim.”

GEREKÇE: PARALEL YAPI

Bozdağ, kendisine ait bu yetkiyi neden kullanmadığını da Yarman’a anlatmış. Yarman görüşmenin o bölümünü de şöyle aktardı:

“Adalet Bakanı da aslında içinde bulunduğumuz durumdan rahatsız. Ama kaygıları var. Cemaatin Yargıtay’daki yapılanmasından kaygılılar. En azından bana anlatılan gerekçe o.

Bakan bana şöyle dedi:

‘Böyle bir talepte bulunursak dosyanın gideceği yer Yargıtay Dava Daireleri Genel Kurulu. Orada paralel yapı hâkim. Çıkacak karar tamamen siyasi olacaktır. Yani hangi karar hükümetin aleyhine ise o yönde karar çıkacak. Mahkûmiyetlerin onanması hükümete zarar verecekse orada da onarlar. Eğer yargılamayı yenileme kararının hükümete daha çok zarar vereceğini düşünürlerse o zaman da yeniden yargılama derler. Sonucunu kestiremediğimiz bir durum var ortada.’ "

KİLİDİ AÇMAYACAK!

Bozdağ’ın gerekçesine rağmen Yarman talebinde ısrarcı olmuş:

“Ben kendisine davadaki delillerin sahteliği konusunun Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde ya da sonrasında bir şekilde Anayasa Mahkemesi’nden döneceğini; bu yüzden o adımı hükümetin atmasının hükümete avantaj sağlayacağını söyledim. Bizi dinleyip dinlemeyeceklerini göreceğiz...”

Bozdağ’ın Faruk Yarman’a aktardığı sözlerinden, hükümetin “Yargıtay’daki cemaat yapılanmasını” gerekçe göstererek yeniden yargılamanın kilidini açmayacağı anlaşılıyor.

Geriye tek yol kalıyor: Anayasa Mahkemesi.
Balyoz hükümlülerinin bireysel başvuruları aylardır yüksek mahkemenin önünde. Artık kararın bir an önce açıklanması için avukatlar ve aileler bugünden itibaren Anayasa Mahkemesi önünde “adalet nöbetine” başlıyor.

Başkentte nefesler Balyoz için tutulmuş durumda.




KPSS BAŞVURULARI BAŞLADI İŞTE SINAV ÜCRETLERİ