BIST 9.918
DOLAR 35,38
EURO 36,46
ALTIN 3.011,90
HABER /  GÜNCEL

Hükümetin 3. köprü hesabı tutmadı!

Garipçe-Poyrazköy arasına inşa edilecek olan 3. köprüde evdeki hesap çarşıya uymadı. Hükümet projeyi yeniden inceliyor.

Abone ol

İstanbul Boğazı'nda Garipçe-Poyrazköy arasına inşa edilmesi planlanan 3. köprü projesinde hükümetin ihale takvimi aksadı. Nisan ayında köprünün güzergahını koordinatlarıyla açıklayan ve ihalenin 2010 yılında yapılacağını duyuran Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bugün yaptığı bir açıklamada köprünün ihale süreciyle ilgili kesin tarihi vermekten çekindi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, NTV'de katıldığı bir programda 3. köprü, İstanbul'a 3. havalimanı ve siber polis uygulamasına ilişin soruları yanıtladı.

RAYLI KÖPRÜ

İstanbul Boğazı'na yapılacak olan 3. köprünün fizibilite değerlendirmesinin sürdüğünü söyleyen Bakan Yıldırım, 3. köprünün diğerlerinden farklı olarak demiryolu geçişine de olanak sağlayacak şekilde tasarlandığını açıkladı:

"Köprünün ihalesinin yapılması için önümüzde alt yapı anlamında yasal bir engel yok. Takvim belli ancak son hazırlıklar sürüyor. Karayolları Genel Müdürlüğü'nün değerlendirdiği bir kaç alternafit var. Bu proje diğer köprülerden farklı olarak, yap-işlet-devret modeliyle inşa edilecek. Dolayısıyla bunun kamulaştırma ve trafik öngörülerine ilişkin çalışmaları var. Projenin uygun olduğundan da emin olmamız lazım. Buraya bir demiryolu aksının da eklenmesini istiyoruz. Bu opsiyonunda üzerinde çalışıyoruz."

Yıldırım, "İhale tarihiyle ilgili öngörünüz ne?" sorusuna ise "İhaleye çıkılmasının ardından 200-220 gün teklif hazırlama süresi var. Daha sonra değerlendirme ve sözleşme ile kredi finansmanı için de bekleme süreleri sözkonusu. Bugün ihale ilanı yapılsa tamamlanması en az 1 yıl sürer" yanıtını verdi.

3. HAVALİMANI 5 YIL SONRA

İstanbul'a yapılması planlanan 3. havaliman projesiyle ilgili ise Bakan Yıldırım, şu açıklamaları yaptı:

"Bir süredir bu proje üzerinde çalışıyoruz. Bu büyük bir havalimanı olacak. Yıllık 60 milyon yolcu kapasitesi olan, aynı anda uçakların bağımsız şekilde kalkıp ineceği bir proje üzerinde çalışıyoruz. Bu proje de yap-işlet-devret modeliyle olacak. Bu projeye de bugün başlansa en az 5 yıl süresi var."

DUBLE DEMİRYOLU

"Ankara-Eskişehir arasında bu sistem işliyor. Türkiye'deki demiryollarının yüzde 95' i tek hat . Bu da işletmeciliği son derece zayıflatıyor. Artık çift hatlı bir demiryolları dönemini başlatıyoruz. Yeni dönemde 2011 ve sonrasında demiryolu yatırımlarına öncelik verceğiz. Ankara-Konya arasında test sürüşleri yapılıyor. Bursa-Eskişehir ile Sivas-Ankara arasının ihalesi tamamlandı."

SİBER POLİSLER GELİYOR

Sanal alemde işlenen suçlar ve ağ alt yapılarının güçlendirilmesi için çalışma yürüttüklerini de açıklayan Ulaştırma Bakanı, siber suçlarının önlenmesi için siber polis sisteminin devreye sokulacağını da kaydetti:

"Yavaş yavaş herşey internet üzerinden yapılmaya başlandı. Yalnızca kurumaların değil, vatandaşlar da bir çok işini internet üzerinden yürütmeye başladı. İnternete alt yapıya zarar gelse elimizi oynatamaz hale geliriz. Türkiye de sanal tehdidi milli güvenlik kavramı içinde tanımladı. Bu çalışmayı TÜBİKAT ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu birlikte yaptı. Bunun sonuçlarını alt yapı hazırlığımızın ne kadar güvenli olup olmadığını bir senaryoyla tatbik edeceğiz. Bu suçlarla ilgili özel bir birim geliyor. Buna ait siber polis bile olacak."

NEDEN TWİTTER KULLANMIYOR?

Bakan Yıldırım, internetide kapsayan yetki çerçevesine karşın neden sosyal paylaşım ağlarını kullanmadığı yönündeki soruya ise 'Zamanım yok' yanıtını verdi.

"Sanal alem çok dinamik bir platform. Orada bizzat kendiniz zaman ayırmanız lazım. Bir yardımcınıza mesajlara cevap ver demek, benim yerimi tutmuyor. Bir yorum, bir anda ortalığı kasıp kavurur. Böyle bir endişe taşıyorum. Bunun arkasında yeterli zamanı bu platforma ayıramama korkusu yatıyor. Ancak sanal alemde benimle ilgili yorumları, bana yol gösterecek fikirleri izliyorum."