BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,49
ALTIN 3.000,80
HABER /  DÜNYA

Hükümete yalvardı! Lütfen beni öldürün

14 yaşındaki kistik fibrozis hastası olan Maureira ötenazi için hükümetten özel izin istedi. Hükümet istenen o cevabı berdi...

Abone ol

Şili hükümeti, 14 yaşındaki kistik fibrozis hastası Valentina Maureira'nın ötanazi isteği reddetti.

Şili Devlet Başkanlığı Sözcüsü Alvaro Elizalde, Şili yasalarının izin vermemesi nedeniyle Maureira'nın isteği kabul etmelerinin imkansız olduğunu söyledi. Elizalde, sağlık bakanlığının kızın ailesiyle iletişime geçtiğini ve Maureira'ya tedavinin yanısıra psikolojik destek de sağlandığını kaydetti.

Genellikle çocuklarda pankreastaki lif dejenerasyonu ve solunum yetmezliği olarak görünen kistik fibrozis hastalığı bulunan Maureira, Devlet Başkanı Michelle Bachelet'ten kendisine ötanazi yapılmasına izin vermesini isteyen bir videoyu YouTube'a yüklemişti.

Sosyal medyada hızla yayılan videoda, Maureira "Bu hastalıkla yaşamaktan yoruldum, bu nedenle başkanla acilen konuşmak istiyorum. Sonsuza kadar beni uyutacak bir iğne vurulması için onayına ihtiyacım var" ifadelerini kullanıyordu.

ÖTENAZİ NEDİR?

Bir kişinin veya bir hayvanın yaşamını, yaşamlarının dayanılamayacak durumda olarak algılanması sebebiyle, acısız veya çok az acıtan bir ölümcül enjeksiyon yaparak, yüksek dozda ilaç vererek veya kişiyi yaşam destek ünitesinden ayırarak sonlandırmak. Ötanazi uygulaması bu üçü dışında farklı formlarda da olabilir; örneğin pasif ötanaziye kişinin tedavi edilebilecek ama ölümcül bir bulaşıcı hastalığının tedavi edilmeyerek kişinin, pasif olarak, ölümüne yol açılması dahildir. Ötanazinin farklı tipleri farklı yasal uygulamalara tabiidir. Pasif ötanazi genelde birçok ülkede, farklı koşullar altında yasalken, aktif ötanazi çoğu ülkede yasaktır. Genellikle ötanazi başlığı altında tartışılan hekim destekli intihar (physician assisted suicide) genel olarak yasadışı olmakla birlikte, Amerika Birleşik Devletleri'nin Washington, Oregon, Montana ve Vermond eyaletlerinde yasaldır. Aktif ötanazi Türkiye'de yasal değildir. Yürürlükte olan 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'na göre, hastaya ötanazi uygulayan fail (hekim), tasarlayarak (taammüden) adam öldürme hükümlerine göre yargılanır ve ağırlaştırılmış müebbet (ömür boyu) hapis cezasıyla cezalandırılır. Bazı ülkelerde ötanazi yasal olmasa da, ötanazi faili cezaya çarptırılmaz.