BIST 9.921
DOLAR 35,20
EURO 36,65
ALTIN 2.962,29
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Hükümet tezkere için taktik değiştirdi

Irak ve Suriye'ye Türk askerinin gönderilmesi için hükümete yetki veren tezkere bugün saat 15.00'da Meclis'te görüşülecek. Kulislerde hükümetin 'tezkere taktiği' konuşuluyor.

Abone ol

2. Körfez Harekâtı sırasında önce ABD ile pazarlık masasına oturan, daha sonra ise TBMM’ye gönderdiği 1 Mart tezkeresinin reddedilen hükümet bu kez taktik değiştirdi. Hükümet Irak-Suriye tezkerelerini bu kez önceMeclis’ten geçirmek, daha sonra ise koalisyon güçleriyle pazarlık masasına oturmak yönünde strateji belirledi.

Tezkerenin geçmesinin ardından Türkiye’nin talepleri ile koalisyon güçlerinin başını çeken ABD’nin istekleri masaya yatırılacak. Cumhuriyet'in haberine göre, Ankara’nın masadaki kartları İncirlik Üssü’nün koalisyon güçlerine tahsisi ve muhaliflere eğit-donat yardımı. ABD’nin elindeki kart ise ‘Güvenli Cep Bölge’ ve ‘No Fly Zone’ (Uçuşa Yasak Bölge) ilanı. Ankara, Washington ile elindeki kartları değiştirmek istiyor.

Pazarlıklarda elinin güçlü olduğunu göstermek isteyen hükümet, bu yüzden TBMM’ye sevk edilen tezkereye, “yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulundurulması” ibaresini koydu. Kaynaklar, bundan sonraki süreci “Ne vereceğiz, ne alacağız?” şeklinde özetledi. Kaynaklar, ABD ile yapılacak pazarlıklardan istenen sonuçların çıkmaması durumunda tezkeredeki birçok yetkinin kadük kalabileceğini, ancak kapsamı geniş bir tezkere çıkmasının IŞİD, PKK ve Esad gibi konunun muhataplarına da mesaj niteliği taşıdığını söyledi. Bu mesaj, “Beni köşeye sıkıştıracak hamlelerden uzak durun. Elimde harekât yetkisi var” şeklinde özetlendi.

ORTAK BÜTÇE

Koalisyon güçlerinin gerçekleştireceği hava operasyonları nedeniyle Türkiye sınırına 2 ila 4 milyon insan göçü olabileceğini değerlendiren Ankara, özellikle Suriye içinde Güvenli Cep Bölgeler oluşturulmasını istiyor. Bu bölgelerin üzerinde de Uçuşa Yasak Bölge ilan edilmesini isteyen Ankara, koalisyon ülkelerine bağlı askerlerin de buralarda görev almasını ve mülteci kamplarının bütçesinin ortaklaşa karşılanmasını öngörüyor.

Ankara’nın bu taleplerinin hayata geçebilmesi için ise ABD’nin ikna edilmesi gerekiyor. Türkiye kendi isteklerini ABD’ye kabul ettirebilmek için İncirlik Üssü ve muhaliflere eğit-donat yardımı kozunu kullanmayı planlıyor. Bu yüzden yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulunabilmesi için gerekli hükmü tezkereye koyan hükümet, koalisyon güçlerine ve IŞİD ile savaşacak Suriyeli muhaliflere“lojistik destek” kartını da pazarlıklar sırasında masaya sürebilir

CEP BÖLGE YALANLAMASI

Askeri kaynaklar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in “Gerekirse güvenli cep bölgeleri biz tek başımıza kurarız” yönünde basına yansıyan sözlerini ise yalanladı. Kaynaklar, Özel’in böyle bir ifadesi bulunmadığının altını çizdi. Suriyeli Kürt grupların yanı sıra Kuzey Iraklı Kürt gruplar ve PKK, Türkiye’nin Suriye ve Irak’ta güvenli cep bölgeler oluşturmasına karşı çıkıyor. Esad yönetiminin de Türkiye’nin tek başına kendi topraklarına girmesine izin vermeyeceği belirtiliyor. Bu yüzden koalisyon güçlerine bağlı askerler olmaksızın, Türkiye’nin kendi başına güvenli bölgeler oluşturmasının zor olduğu belirtiliyor.