BIST 9.420
DOLAR 34,42
EURO 36,32
ALTIN 2.836,58
HABER /  GÜNCEL

Hükümet et fiyatlarına el attı!

Et fiyatları 50 lirayı bulacak sözleri ortalarda dolaşırken, hükümet ithal edeceğini bildirerek kamu oyunu az da olsa rahatlattı...

Abone ol

Son 6 ayda fiyatı yüzde 50’ye yakın artan, bu gidişle kilosunun 50 TL’yi bulacağı spekülasyonları yapılan ette hükümet ithalat silahını çekti. Fiyat artışlarının büyük bölümünün köpük olduğunu düşünen hükümet ithalat tehdidi ile bu köpüğün ortadan kalkmasını ve et fiyatlarının makul bir seviyede dengelenmesini hedefliyor. Şayet piyasa bu dengeyi kendi içinde bulamazsa Et ve Balık Kurumu aracılığıyla canlı hayvan ya da et ithalatı yapılacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Bu işi çözün” talimatı verdiği et fiyatlarıyla ilgili beklenen adım atıldı. Artan et fiyatlarına müdahale için Et ve Balık Kurumu’na ithalat yetkisi verildi. Et ve Balık Kurumu canlı hayvan ve et ithalatı yapabilecek, piyasada düzenleyici bir rol üstlenecek. Kurumun devreye girmesiyle et fiyatlarında bir düşüş yaşanması bekleniyor.

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, dün Et ve Balık Kurumu’na canlı hayvan ve et ithalatı yapma yetkisi verildiğini açıkladı. Çağlayan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, et fiyatlarında son günlerde meydana gelen spekülatif fiyat artışlarının dengelenmesi amacıyla, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve ilgili diğer kurumlarla sürdürülen çalışmalar sonucunda, Et ve Balık Kurumu’na canlı hayvan ve et ithalatı yapabilmesi için gerekli belgelerin dün itibarıyla Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından verildiğini bildirdi.
 
Hedef spekülatörler

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker dün konuya ilişkin Meclis’te gazetecilerin sorularını yanıtlarken, et fiyatlarındaki artış konusunda, “arada birilerinin spekülasyon yaptığını” belirterek, “Amacımız aradaki spekülatörlerin zararlı tesirlerini bertaraf etmek” dedi. Et ve Balık Kurumu’na, et piyasasıyla ilgili tedbirleri alması ve piyasayı düzeltmek için düzenleme yetkisi verildiğini belirten Eker, asla üreticiye zarar verecek bir uygulama yapmayacaklarını söyledi. Eker şöyle konuştu: “Arada birileri spekülasyon yapıyor, üretici dışında... Tüketiciye zarar veriyorlar, üreticiye de zarar veriyorlar. Yani böyle arada bir zümre türedi. Onlar var. Bizim hedefimiz onlar. Onların vereceği zararı bertaraf etmek. Burada doğru konuşacağız. Perakendeye bir günde yansımaz bu iş. Ama toptan et fiyatlarını etkiler, kesimleri etkiler. Şu anda psikolojik olarak ortam bunu etkiliyor.”

Birileri kâr peşinde

Eker, alınacak tedbirlerin perakende et fiyatlarına ne zaman yansıyabileceği sorusuna ise “Makul bir sürede olur” yanıtını verdi. Bu konunun 2-3 gündür konuşulduğunu anlatan Bakan Eker, “Dolayısıyla bu iş öyle akşamdan sabaha olacak bir şey değil, biraz gerçekçi olacağız” dedi.

Geçen Pazar günü bütün sektörü toplayarak ayrıntılı bir çalışma yaptıklarını anlatan Eker, “Hepsi de bizim tezimizin doğru olduğunu kabul etti. Yani mutabık kaldık. Ne kadar besi materyali olduğunu biz biliyoruz. ‘Böyle midir?’ diyorum, ’Evet böyledir’ diyorlar. Peki ne istiyorsunuz? Birileri diyor arada ’Daha çok kâr edelim.’ Mesele bu...” diye konuştu.

REKABET KURUMU: FİYATLARI YÜKSELTEN KARTEL BİR OLUŞUM TESPİT ETMEDİK

Etteki aşırı fiyat artışı Rekabet Kurumu’nun da gündemine geldi. Rekabet Kurumu’nun yaptığı ön araştırmanın sonuçlarını açıklayan Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Nurettin Kaldırımcı şunları söyledi: “Bize şikayetler geldi. Basından, medya ortamından hareketle biz konuyu resen anlamlı da gördük, müdahil olduk. Bir ön araştırma yaptık ama, ön araştırmamızda vardığımız sonuç, yapısal unsurların daha önemli, daha belirleyici olduğu ve fakat örgütlü, kartel dediğimiz türden rekabet ihlali tespiti yapmaya imkan verecek bir tablonun bulunmadığı şeklinde bir kurul kararımıza dönüştürüldü. Yani ön araştırma sonucunda bir soruşturma açmamış olduk”.