BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Hükümet doktorları kararsız bıraktı

Hükümetin doktorlara getirdiği yeni düzenleme pek çok mağduriyeti de beraberinde getirdi İşte o haber...

Abone ol

Doktorlar, hastane ve muayenehane arasında seçime zorlandı, kamuda kopuşlar başladı. Üniversite hastanelerindeki öğretim üyelerinin bir bölümü istifa ederken bir bölümü de izin hakkını kullanmayı tercih etti. Ancak olan hastalara oldu. Ameliyat sayıları düştü, randevular ertelendi

Akşam'ın haberine göre Hükümet, Anayasa Mahkemesi ve Danıştay'ın kararlarına rağmen doktorlara 'Hastane ile muayenehane arasında seçim yapın' diyen düzenlemeyi Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile getirdi. Geçen ay Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemeye göre kamuda çalışan doktor muayenehane açamıyor, özelde de çalışamıyor. Üniversite hastanesindeki doktorlar ise mesai saatinden sonra muayenehanede çalışmakta ısrar ederse, sadece derslere girebiliyor ya da araştırma yapabiliyor.

AMELİYAT SAYISI DÜŞTÜ

Söz konusu düzenleme, Kanun Hükmünde Kararname ile yapıldığından, yürürlüğe girdiği 26 Ağustos'tan bir gün sonra uygulamaya konuldu. Ancak bu durum pek çok mağduriyeti de beraberinde getirdi. Zira düzenlemede bir geçiş süreci tarif edilmediği için önceden ameliyat tarihi alan hastalar ortada kaldı. Kararsız duruma düşen hocalar ise farklı çıkışlar aradı. Kimisi emeklilik dilekçesi vererek kamudan ayrılırken kimisi de yasada tanına ücretsiz izin ya da yıllık ücretli izin hakkını kullanmaya başladı. Sonuçta bazı ana bilim dallarında hizmet verecek hekim kalmadı, haftada 700 civarı ameliyat yapılan bazı hastanelerde bu sayı 350'lere kadar düştü.

MARMARA TIP'TA 55 FİRE

İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu'nun verdiği bilgiye göre söz konusu uygulamayla sadece Marmara Üniversitesi hastanesindeki 70 öğretim üyesinden 55'i üniversitede fiilen hasta bakamıyor. Hocalardan bazıları izin hakkını kullanırken bazıları da mesai sonrası özel çalışma hakkını koruma yoluna gittiği için sadece derslere girebiliyor ya da araştırma yapabiliyor. İstanbul Üniversitesi'ne bağlı Cerrahpaşa ve İstanbul Tıp Fakülteleri'nde de durum farklı değil. Cerrahi bölümlerde yaklaşık yüzde 45, dahili bilimlerde yüzde 35 oranında öğretim üyesi benzer şekilde hastanede hasta muayene edemiyor. Halkımıza duyurulur

Sadece derslere girebilen öğretim üyeleri, muayene yapamayınca hastalar şikayetçi olmaya başladı. Bunun üzerine öğretim üyelerinin üniversite hastanelerindeki kapılarına dekanlık imzalı şu duyuru asıldı: 26 Ağustos 2011'de yürürlüğe girmiş olan 650 sayılı kanun hükmündeki kararname nin 40'ıncı maddesi uyarınca mesai saatleri dışında Yüksek Öğretim Kurumları'ndan başka yerlerde mesleki faaliyetlerde bulunan meslek ve sanatlarını serbest olarak icra eden öğretim üyelerimiz fakültelerimizde döner sermaye faaliyetleri kapsamında gelir elde eden hizmetlerde çalışamamakta sadece eğitim ve araştırma faaliyetlerinde bulunabilmektedirler. Tüm halkımıza saygıyla duyurulur.