Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, orman vasfını yitirmiş arazilerin satışını öngören 2B Yasası’nı mutlaka çıkaracaklarını söyledi.
Abone olPepe, “2B’de kararlıyız. Bu ay içinde konuyla ilgili kamuoyuna geniş açıklamalar yapacağız.” dedi. Daha önce Meclis Genel Kurulu’nda onaylanan yasa Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilmişti.
Külünkoğulları Derneği’nin Ümraniye Haldun Alagaş Spor Tesisleri’nde düzenlediği programa katılan Bakan Pepe, gazetecilerin 2B Yasası ile ilgili sorularını cevapladı. Veto edilen yasayı rafa kaldırmadıklarını anlatan Pepe, hukukçular, sivil toplum kuruluşları ve siyasi çevrelerle görüşmeler yaptıklarını ifade etti. Çalışmanın bitmek üzere olduğunu belirten Orman Bakanı, yakın zamanda gelinen noktayı kamuoyu ile paylaşacaklarını bildirdi. Nasıl bir çözüme ulaştıkları ve yapacakları açıklamanın içeriği hakkında bilgi vermekten kaçınan Pepe, “Bizim ortaya koyduğumuz yeni çözüm paketinden önce konunun kamuoyunda tartışılarak yıpratılmasını istemem.” ifadesini kullandı. Pepe, “2B kesin olarak çıkacak mı?” sorusuna da “Bugüne kadar iş olsun diye hiç iş yapmadık.” cevabını verdi.
Bakan Pepe, Zaman’ın 4 Mayıs’ta manşetten duyurduğu ‘Ormanı tahrip eden izinsiz villakente bakanlık el koydu’ haberiyle ilgili sorulara da muhatap oldu. Bakanlık olarak konuyu yakından takip ettiklerini kaydeden Pepe, “Zaten bunu Zaman gazetesi duyurdu. Beykoz Belediyesi’nin vermiş olduğu ruhsat ve izlenmiş olan süreç bizim mevzuatımızla uyumlu değil. Yasal çizgiyi aşan bir durum olduğu için de bakanlık olarak konuya müdahil olduk. Şu anda inşaat çalışması devam etmiyor.” şeklinde konuştu. Pepe, “Orada orman bölge müdürünün ihmali oldu mu?” sorusuna da “Konuyla ilgili dosyaları inceliyoruz.” cevabını verdi. Sanat, siyaset ve sosyete dünyasının yoğun ilgi gösterdiği Acar İstanbul Villaları projesi hakkında Çevre ve Orman Bakanlığı müfettişleri rapor hazırlamış ve Mart 2005’te Beykoz Sulh Ceza Mahkemesi’nde kamu davası açılmıştı. Dava, Orman Bakanlığı’nın bir yıl önce kesin inşaat iznini iptal etmesine rağmen özel orman statüsündeki bölgede kanunların ihlal edildiği iddiasına dayanıyor. Bu bölgede satışı yapılan villaların bedelleri 300 bin dolar ile bir milyon dolar arasında değişiyor. Acar İstanbul Villaları’nın satışından elde edilecek gelirin 500 milyon doları aşacağı ileri sürülüyor. Özel orman alanlarında yüzde 6’lık yapılaşmaya izin veren Orman Kanunu, yapı ruhsatı alınmasının ardından, inşaatlar için Orman Bakanlığı’ndan kesin izin alınmasını gerektiriyor. Buna rağmen İsmet Acar, Serdaroğlu Özel Ormanı’nda yapılaşma bedeli olarak istenen 5,8 trilyon liralık (2,7 milyon dolar) payını ödemedi. Üstelik Beykoz Belediyesi’nden alınan yapı ruhsatı ile villalara altyapı oluşturacak yol, köprü, satış ofisi, işçi barakaları ve örnek ev yapıldı.
20 milyar dolarlık kaynak
Orman vasfını yitirmiş, kadastro marifetiyle orman alanları dışına çıkartılmış, bir daha geri kazanılamayan ve ıslah edilemeyen araziler 2B olarak tanımlanıyor. 2B Yasası, 1981’den önce orman vasfını kaybetmiş 470 bin hektar arazi ile 2,5 milyon kişinin yaşadığı 400 bin binanın satışını öngörüyor. Bu projenin gerçekleşmesi halinde Hazine’nin yaklaşık 20 milyar dolar gelir elde etmesi bekleniyor.
Haber: Ahmet Dönmez
Kaynak: