BIST 9.627
DOLAR 35,25
EURO 36,77
ALTIN 2.962,88
HABER /  POLİTİKA

Hükümet 11 yılı böyle raporladı

Çözüm süreciyle 30 yıllık çatışmayı bitiren hükümet, 11 yılda atılan adımları raporlaştırdı.

Abone ol

Raporda çözüm sürecinin hedefi; “23 Nisan 1920’deki gibi, vatanın tüm insanlarını kapsayacak ortak ruhu yakalamak” olarak açıklandı.

Hükümet, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın “hayal gibi paket” olarak nitelendirdiği demokrasi paketi üzerinde son çalışmalarını yaparken, bugüne kadar aşılan mesafe de mercek altında. Bu çerçevede, demokratikleşmenin yol haritası çıkarıldı. 2002-2013 döneminde hayata geçen adımlar, “Büyük Demokratik Dönüşüm” başlığıyla kitaplaştırıldı.

Başbakan yardımcısı Beşir Atalay’ın koordinasyonunda hazırlanan kitap, altı ana başlıktan oluşuyor. 110 sayfalık kitabın “Sunuş” kısmında “Temel hak ve özgürlükleri genişleten, yaşamı her alanda kolaylaştıran, karşılıklı güveni pekiştiren düzenlemeler sadece bir kesim için değil toplumun tamamı düşünülerek yapılıyor” ifadeleri yer aldı. İşte o başlıklardan bazıları:

- 1920’DEKİ ORTAK RUH: Çözüm sürecinin hedefi; 23 Nisan 1920’deki gibi, vatanın tüm insanlarını kapsayacak “ortak ruhu” yakalamak ve “Büyük Türkiye ideali”ne ulaşabilmektir. Bu süreçteki tüm çabalar; anaların evlatlarının arkasından ağlamaması, çocukların babalarının tabutları ardından gözyaşı dökmemesi içindir.

- ASKER ASLİ GÖREVİNDE: 12 Eylül darbe Anayasası ve izleyen yasal düzenlemelerle oluşan vesayetçi anlayış, vatandaşın iradesini hiçe sayıyordu. Bu dönemde, sivilleşme alanında büyük mesafe alındı.

- EVLADINA İSTEDİĞİ ADI VEREBİLMEK: Çocuklarına herkes kendi kültüründen, tarihinden adlar verebilir. Günümüz demokrasi ve insan hakları anlayışıyla bağdaşmayacak şekilde vatandaşlarımızın çocuklarına Türkçe olmayan isimler koymaları yasaktı.

- TERÖR MAĞDURUNA ÖDEME: Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Kanunu çıkarıldı. Vatandaşların uğradıkları maddi zararlar karşılandı.

- YAŞ’A YARGI YOLU: YAŞ kararıyla ordudan uzaklaştırılanlar, yargı yoluyla haklarını arayamıyorlardı. Yapılan düzenlemeyle, YAŞ kararı ile ordudan uzaklaştırılanlara yargı yolu açıldı.

- YARGI DAHA DEMOKRAT: Anayasa Mahkemesi çoğulcu ve demokratik değildi. Sivillerin, askeri mahkemelerde yargılanmasına son verildi. HSYK demokratik yapıya kavuştu. Denetimli serbestlik genişletildi. AYM’ye bireysel başvuru hakkı sağlandı.

- ORANTISIZ GÜCE AĞIR CEZA: Zor kullanma yetkisine sahip kamu görevlisinin, görevinin gerektirdiği ölçünün dışında kuvvet kullanması halinde “kasten yaralama” suçuna ilişkin hükümler getirildi.