Bağımsız ve Daimi İnsan Hakları Komisyonu, Hukukun Üstünlüğü Derneği tarafından düzenlenen bir konferansta ele alınacak.
Abone olBirleşmiş Milletler, Avrupa Konseyi ve Afrika Birliği gibi, uluslararası anlaşmalarla kurulan, dört kıtaya yayılan, 57 üyesi ile BM’den sonraki en geniş katılımlı uluslararası Teşkilat olan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) tarafından 2011 yılında oluşturulan Bağımsız ve Daimi İnsan Hakları Komisyonu, Hukukun Üstünlüğü Derneği tarafından düzenlenen bir konferansta ele alınıyor.
İstanbul Şehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nin ev sahipliğinde, Hukukun Üstünlüğü Derneği tarafından düzenlenen konferansa İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Bağımsız ve Daimi İnsan Hakları Komisyonu (BDİHK) Üyesi Dr. Ergin Ergül konuşmacı olarak katılacak. "Yeni Bir İnsan Hakları Mekanizması Olarak İslam İşbirliği Teşkilatı Bağımsız ve Daimi İnsan Hakları Komisyonu: Misyonu, Vizyonu ve Çalışmaları" başlıklı konferans 23 Kasım 2013, Cumartesi günü saat 10.00’da Üsküdar’daki İstanbul Şehir Üniversitesi Batı Kampüsü’nde gerçekleştirilecek.
İİT Bağımsız ve Daimi İnsan Hakları Komisyonu, 2011 yılında Kazakistan’ın Başkenti Astana’da düzenlenen 38. İİT Dışişleri Bakanları toplantısında alınan karar uyarınca kuruldu. İİT üyesi ülkelerden üç yıllığına seçilen 18 üyeden oluşan komisyonun amacı, İslam ülkelerinde insan haklarının geliştirilmesi ile dünya çapında İslam kültürüne ve İslami değerlere gösterilen saygının pekiştirilmesine katkıda bulunmak; İİT Şartı’nda kayıtlı ilke ve hedefler doğrultusunda medeniyetler arası diyaloğu teşvik etmek ve üye ülkelerin medeni, siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel haklar konularında atacakları adımları desteklemek olarak belirlenmiştir.
Üye ülkelerdeki insan haklarının geliştirilip güçlendirilmesine ve müslüman azınlıklarının ve göçmenlerin haklarının savunulmasına katkıda bulunması öngörülen İİT-BDİHK, örgütün, değişen günümüz koşul ve şartlarına uyum sağlaması amacıyla başlatılan reform sürecinin önemli bir unsurunu teşkil etmektedir.
Türkiye komisyonun Ankara’da 27-31 Ağustos 2012 tarihlerinde düzenlenen 2. Olağan toplantısına ev sahipliği yapmıştır. Türkiye, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın görünürlük ve etkinliğini arttırması ve faaliyet alanlarında üye ülkelerin insan hakları karnesine olumlu katkılarda bulunması beklenen, BDİHK’nın çalışmalarına, kuruluş aşamasından bu yana güçlü destek vermektedir.
En genç insan hakları mekanizması olarak uluslararası sahneye çıkan Komisyonun, hem ülkemiz hem diğer müslüman ülkelerin kamuoylarına mal olması, islam dünyasının en can alıcı sorunu olan insan hakları ihlallerinin önlenmesi alanında, müslüman toplumlara yeni ve önemli bir araç sağlayacaktır.