BIST 9.636
DOLAR 34,66
EURO 36,32
ALTIN 2.939,01
HABER /  GÜNCEL

Hukuktaki hazırlık sınıfına tepki

Adalet Bakanlığı ile YÖK, hukuk fakültelerindeki eğitim süresini 4 yıldan 5 yıla çıkartarak eğitim kalitesini yükseltmeyi planlıyor. Fakat bu durumu tepkiler var.

Abone ol

Hukuk fakültelerinin 1 yıllık hazırlıkla eğitim kalitesinin artırılması çalışmalarına hukuk çevrelerinden farklı tepkiler geldi. Ankara Barosu Başkanı Vedat Ahsen Coşar, Amerika'da olduğu gibi hukuk eğitiminin ikinci fakülte haline getirilerek eğitim süresinin 10 yıla çıkartılması gerektiğini savunuyor. Hukuk ve Yaşam Derneği Başkanı Hayrettin Açıkgöz, eğitim süresi yerine meslekteki staj süresinin uzatılmasını istiyor. İdare hukuku öğretim görevlisi Doç. Dr. Ethem Atay ise plansız programsız açılan hukuk fakültelerinin ve yetişmiş üniversite hocası eksikliğinin kaliteyi düşürdüğünü ileri sürüyor.

Zaman, hukuk fakültelerindeki eğitim sorununu 'Özel üniversiteler hakimlik sınavını geçemedi' haberiyle gündeme getirmişti. Haberde, 2004 Ekim ayında gerçekleştirilen adli yargı hakimlik sınavına giren özel üniversite mezunlarından 160'ından sadece 6'sının, idari hakimlik için başvuran 73 adaydan ise sadece 4'ünün başarılı olabildiği belirtilmişti. Hakimlik sınavlarından çıkan sonuçlar hukuk fakültelerindeki eğitim kalitesini tekrar gündeme getirdi. Bakanlık, eğitim kalitesindeki düşüşü hizmetiçi eğitimle gidermeye çalışıyor; ama yeterli olmuyor. Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in sıkıntıyı iletmesi üzerine YÖK de hukuk fakültelerinin önüne 1 yıllık hazırlık sınıfı koymaya hazırlanıyor. Hazırlık sınıfında İngilizce ile birlikte sosyoloji, felsefe, tarih, bilgisayar ve matematik gibi dersler okunacak. Hukuk fakültelerindeki eğitim süresini 4 yıldan 5 yıla çıkartarak eğitim kalitesini yükseltme planına hukuk çevrelerinden farklı tepkiler geldi.

‘Hukuk fakülteleri ikinci fakülte olsun’

Ankara Barosu Başkanı Vedat Ahsen Coşar: Hukuk fakülteleri, ABD'deki gibi ikinci fakülte haline getirilmeli. 10 yıllık bir öğrenimi gerçekten hukuk eğitimi almak isteyenler seçer. Nitelikli hale gelen hukuk fakültesi mezunlarının ruhen ve yaşça olgunlaşmalarını sağlamış olursunuz. Avukatlık ve yargıçlık stajı birleştirilmeli. Hukuk fakültesi mezunu, önce stajını yapacak sonra avukatlık, hakimlik veya savcılıktan birini tercih edecek.

‘Öğrencilerin yorum yeteneği yetersiz’

TBB Başkanı Özdemir Özok: Mevcut öğretim elemanlarıyla istersen 30 sene okut. Dalında otorite olmuş öğretim elemanı yok. Fakülte sayısı kontrol altına alınmalı ve öğretim üyeliği cazip hale getirilmeli. Ortaöğretimde altyapı kazanamayan öğrenciler, hukuk öğrenimini de içselleştiremiyor. Hukuk fakültesi öğrencilerinin ifade ve muhakeme yeteneklerinin ölçüleceği ikinci bir sınav yapılmalı. Ya da eğitim 5 yıla çıkarılarak felsefe, mantık, psikoloji gibi dersler verilmeli.

‘Kalitesiz eğitimin sebebi, plansız ve programsız fakülte açılması’

Doç. Dr. Ethem Alay (Gazi Üniv. öğr. üyesi.): Eğitimin kalitesizliği sürenin azlığından kaynaklanmıyor. Sebebi, plansız ve programsız hukuk fakültesi açılması. 1 sene daha eklenmesi öğrenciye ve ailesine külfet getirecek. Lise eğitiminde öğrenci test sistemine alışıyor. Hukuk eğitiminde ise kanunun yorumu veriliyor. Muhakeme yeteneği zayıf öğrenci yorum yapamıyor.


HABER: Metin Arslan
KAYNAK: