BIST 9.916
DOLAR 35,04
EURO 36,39
ALTIN 2.941,73
HABER /  DÜNYA

Hukukçu kadınların ’başörtüsü’ eylemi

Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda bir araya gelen Hukukçu Kadınlar Platformu üyeleri her meslekte başörtüsüne özgürlük istedi. Bazı h...

Abone ol

Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda bir araya gelen Hukukçu Kadınlar Platformu üyeleri her meslekte başörtüsüne özgürlük istedi. Bazı hakimlerin başörtülü avukatları duruşma salonuna kabul etmediklerini söyleyen Avukat Figen Şaştım, bu hakimler hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı.
Hukukçu Kadınlar Platformu üyesi yaklaşık 30 kadın avukat Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nın karşısındaki alanda toplandı. Grup adına açıklamayı Kadınlar Platformu Başkanı Avukat Figen Şaştım yaptı. Açıklanan demokratikleşme paketindeki reformlara sahip çıktıklarını belirten Şaştım, “Bu paralelde Sayın Başbakanımız tarafından açıklanan demokratikleşme paketindeki düzenlemelerin büyük bir kısmının Türkiye’de ayrımcılığa uğramış birçok kesimi rahatlatacağına inanıyoruz. Bununla birlikte açıklanan demokrasi paketinde kamuda başörtüsü serbestliğinden yargı, emniyet ve ordunun istisna tutulmasını evrensel hukuk ilkelerine, temel hak ve özgürlüklerinin sınırlanamayacağı ilkesine ve en önemlisi hukukta eşitlik ilkesine aykırılığı sebebiyle katılmıyoruz’’ dedi.
Bir kadının başının örtülü olmasının liyakatine halel getireceği veya adil karar vermesine engel olacağı önyargısını “kadına ayrımcılık’’ olarak değerlendirdiklerini ve asla kabul etmediklerini ifade eden Şaştım, “Anayasaya dayanan temel hak ve özgürlüklerin hukuka aykırı düzenlemelerle ihdas edilmesini önlemek yeni mağdurlar ve mağduriyetler oluşmasına engel olmak adına amasız şartsız ’’başörtüsüne her meslekte özgürlük’’ talebimizi yeniler, Sayın Başbakanımız başta olmak üzere Hükümet, TBMM ve tüm kamuoyunun dikkatine saygılarımızla sunarız” diye konuştu.
“BAZI HAKİMLER BAŞÖRTÜLÜ AVUKATLARI DURUŞMA SALONUNA KABUL ETMİYOR”
Avukatların duruşmalara başörtülü olarak katılabildiğini söyleyen Şaştım “Danıştay 8. Dairesi’nin yürütmenin durdurulması kararı var. Yürütmenin durdurulması kararına karşı Türkiye Barolar Birliği tarafından itiraz edildi. Fakat bu itiraz reddedildi. Yürütmenin durdurulması kararı bizim lehimize kesinleşmiş oldu. Ancak mahkeme kararı sabit ve kesin olmasına rağmen bazı hakimler kişisel inisiyatiflerini kullanarak bazı meslektaşlarımızı duruşmalara kabul etmeme yoluna gidiyorlar. Ama bu kararın var ve kesin olduğu gerçeğini ortadan kaldıran bir durum değildir. Yasal anlamda ve mahkeme kararıyla bizim duruşmalara kabulümüzün önünde hiçbir engel yok’’ dedi.
Bazı başörtülü avukatların duruşmalardan çıkartıldıklarını belirten Şaştım, “İki arkadaşımız bununla ilgili suç duyurunda bulundu ancak kamuoyuyla bunun paylaşılmasını istemedikleri için isimlerini vermiyorum. O hakimler hakkında da disiplin soruşturması açıldı. Çünkü anayasanın ilgili maddesi gereği mahkeme kararına uymamak suç teşkil ediyor” dedi.
(İHA)