Yargıtay Başkanı Ali Alkan, hukukun evrenselleştiğini belirterek, “Bu konuda imzalanan uluslararası sözleşmeler buna en açık örnektir. Hukuk...
Abone olYargıtay Başkanı Ali Alkan, hukukun evrenselleştiğini belirterek, “Bu konuda imzalanan uluslararası sözleşmeler buna en açık örnektir. Hukukun evrenselleşmesiyle dünya devletleri arasındaki ortak paydalar artacak ve barışın sağlanmasına katkıda bulunacaktır” dedi.
Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Türkiye Cumhuriyeti Yargıtay başkanlığı ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye ofisinin birlikte yürüttükleri proje kapsamında Çırağan Sarayı’nda düzenlenen “Yargıda şeffaflık” konulu “2’inci Uluslararası Yüksek Mahkeme Başkanları Zirvesi”ne katıldı.
Burada konuşma yapan Ali Alkan, “Ünlü Türk şair Yunus Emre bir şiirinde ‘gelin tanış olalım, işi kolay kılalım, sevelim, sevilelim, dünya kimseye kalmaz’ demiştir. Yunus’un dediği gibi bu zirve dünyanın çeşitli ülkelerinden saygın yüksek mahkeme başkanlarının ve mensuplarının bir araya gelmesine tanışmasına ve hem ülkeler arası hem de yargı kurumları arasında iyi ilişkilerin kurulmasına zemin teşkil edecektir” dedi.
"ADALET İNSANLAR İÇİN VAZGEÇİLMEZ BİR UNSUR"
Adaletin toplum halinde yaşayan insanlar için vazgeçilmez bir unsur olduğunu ifade eden Yargıtay Başkanı Alkan, “Devletleri devlet yapan hak ve hukukun gözetildiği bir adalet anlayışı ve uygulamasıdır. Bir devletin ekonomisi bozulabilir iç siyasetinde sıkıntılar olabilir, ancak zaman içerisinde bu problemler çözülür. Ne var ki bütün olumsuzluklara karşı bu süreçte devlet varlığını devam ettirir. Buna karşılık hukuk kurallarının ve hukukun üstünlüğünün egemen olmadığı hiçbir devletin uzun süreli ayakta kalması mümkün değildir. Yıkılmaya mahkumdur. Adalet hukuk bir devletin olmazsa olmazıdır” diye konuştu.
Yargıtay Başkanı Ali Alkan, günümüz dünyasında hukukun evrenselleştiğini de anlattı. Alkan, “Bu konuda imzalanan uluslararası sözleşmeler buna en açık örnektir. Hukukun evrenselleşmesiyle dünya devletleri arasındaki ortak paydalar artacak ve barışın sağlanmasına katkıda bulunacaktır. İşte 3 gün sürecek bu ve benzeri çalışmalar hukukun evrenselleşmesine katkı sağlayacaktır. Gelecek nesillere karşı bu yönde sorumluluğumuzun olduğunu da asla unutmayalım” şeklinde konuştu.
“Her ülkenin sosyal yapısına uygun bir iç hukuk mutlaka olacaktır. Ancak yargının bağımsızlığı temel hak ve hürriyetlere saygı yargının saydamlığı gibi evrensel ilkelerden hiçbir zaman ödün verilmemelidir” diyen Yargıtay Başkanı Ali Alkan şunları söyledi;
“Ülkemiz insan hakları evrensel bildirgesini Avrupa insan hakları sözleşmesini imzalamış ve Avrupa insan hakları mahkemesinin yargı yetkisini kabul etmiştir. İnsan hakları evrensel bildirgesi ve Avrupa İnsan hakları sözleşmesi hepimizin bildiği gibi temel ilke olarak insan haklarını ve temel özgürlüklerin korunmasını amaçlamıştır. Bu bağlamda insan hakları evrensel bildirgesinin 10’uncu maddesi ile Avrupa insan hakları sözleşmesinin 6’ıncı maddesi adil yargılanma hakkını teminat altına almıştır. Adil yargılanma hakkının en önemli öğelerinden birisi de davaların açık görülmesi ilkesi olarak ortaya çıkmaktadır. Bu düzenlemeyle yargının işleyişinde saydamlık sağlanarak keyfiliğin önlenmesi yargılamanın yapılmasının da kamu denetiminin sağlanması amaçlanmıştır.”
Ali Alkan, yargılama faaliyetlerinin en önemli unsurunun yargıda şeffaflık ilkesi gereği mahkemelerde görülen davaların açık olarak yapılması olduğuna dikkat çekerek, “Dava ile ilgili tüm iddialar taraf ve tanık beyanları herkese açık bir şekilde mahkeme önünde yapılan duruşmalarda dile getirilmelidir. Dava dosyasına tek taraflı olarak hiçbir iddia ve belge konulmamalı mutlaka tarafların bu belgelere ve iddialara erişimi sağlanarak bu konudaki beyanları alınmalıdır mahkeme hakimleri özellikle şeffaflık konusunda taraflardan herhangi bir kuşkuya mahal vermemelidir. Tabii ki kanunlarla düzenlenmiş istisnai durumlarda gizli duruşmalar yapılabilir. Bazı temyiz incelemeleri de sadece dosyadaki evrak üzerinden yapılabilir. Bu halde bile taraflara dava ile ilgili her türlü belge ve bilgiden haberdar edilmelidir” dedi.
Yargıtay Başkanı Ali Alkan, proje kapsamında Birleşmiş Milletlerin uzmanları ile ‘yargıda şeffaflığa’ ilişkin İstanbul bildirgesi taslağı hazırlandığını da söyledi. Zirve boyunca yapılacak toplantılarda taslak üzerinde karşılıklı görüş alışverişinde bulunacaklarını söyleyen Alkan, oturumların sonucunda ise taslağı son haline verip bildirge şeklinde imzalayacaklarını belirtti.
(İHA)