HÜDA PAR'lı Faruk Dinç’ten fahri Kuran kursu öğreticileri için kadro çağrısı
HÜDA PAR Milletvekili Faruk Dinç, Fahri Kuran Kursu öğreticilerinin kadro ve özlük hakları için TBMM’ye soru önergesi sundu. Dinç, öğreticilerin yıllardır süren mağduriyetlerinin giderilmesi ve tecrübelerinin değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Abone olHÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Faruk Dinç, Fahri (geçici) Kuran Kursu öğreticilerinin yıllardır devam eden kadro ve özlük hakları mücadelesine ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) soru önergesi sundu.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanıtlaması talebiyle verilen önergede, bu öğreticilerin yaşadığı mağduriyetlere dikkat çekilirken, kadro verilmesi çağrısında bulunuldu.
SGK PRİMİ MAĞDURİYETİ
Soru önergesinde, Fahri (geçici) Kuran Kursu öğreticilerinin kış ve yaz dönemlerinde KPSS ve DHBT sınavlarının ardından mülakat puanlarıyla istihdam edildikleri belirtilirken, öğreticilerin kadrolularla aynı hizmeti vermelerine rağmen özlük haklarından mahrum bırakıldıkları vurgulandı. Aylık yalnızca 8-9 gün üzerinden yatırılan SGK primlerinin emeklilik hakkını engellediği, düşük maaşlarla ve sosyal haklardan yoksun şekilde çalıştıkları ifade edildi.
Faruk Dinç, öğreticilerin 5-10-15 yıl boyunca sınavlarla görevlendirilmelerine rağmen kadro verilmemesini eleştirdi. Soru önergesinde, öğreticilerin emek ve tecrübelerine rağmen kapsam dışı bırakılmalarının adaletsizliğe yol açtığına dikkat çekildi. Daha önce sözleşmelilere, vekil imamlara ve ücretli öğretmenlere kadro verilirken, Fahri Kuran Kursu öğreticilerinin ayrımcılığa maruz bırakıldığı ifade edildi.
ÖĞRETİCİLERE KADRO VERİLMESİ TALEBİ
Dinç’in önergesinde, öğreticilerin SGK primlerinin 30 gün üzerinden yatırılması ve geçmişte biriken prim borçlarının düzenlenmesi talep edildi. Ayrıca görevde olup olmama durumuna bakılmaksızın SGK prim baz alınarak kadro verilmesi gerektiği vurgulandı. Yeni atanan kadrolu öğretmenlere stajyer eğitimi verecek kadar deneyimli olan öğreticilerin tecrübelerinden faydalanılması gerektiği belirtildi.
GEÇMİŞTE VERİLEN KADRO SÖZLERİ TUTULMADI
Önerge, Cumhur İttifakı’nın 2018’de öğreticilere verdiği kadro sözünün yerine getirilmediğini ve öğreticilerin sürekli kapsam dışında bırakıldığını da hatırlattı. Dinç, TBMM’ye sunduğu önergeyle bu sorunun çözülmesi için acil adımlar atılması gerektiğini ifade etti.
FAHRİ KURAN KURSU ÖĞRETİCİLERİ PLATFORMU’NUN MÜCADELESİ
Fahri Kuran Kursu Öğreticileri Platformu Başkanı Saliha Şentürk de bugüne kadar 4 kanun teklifi ve 22 soru önergesi verdirerek öğreticilerin haklarını aramaya devam ettiğini belirtti. Şentürk, HÜDA PAR Milletvekili Dinç’in verdiği önergenin 22. soru önergesi olduğunu ve öğreticilerin yıllardır haklarını almayı beklediğini vurguladı.
HÜKÜMETE VE DİYANET’E ÇAĞRI
Faruk Dinç’in önergesi, hükümete, Diyanet İşleri Başkanlığı’na ve TBMM’ye, yıllardır özveriyle çalışan Fahri Kuran Kursu öğreticilerinin haklarını teslim etme çağrısı yaptı. Önergenin, öğreticilerin mağduriyetini gidermeye yönelik somut adımlar atılmasına vesile olması bekleniyor.