Yedi üyeli HSYK Birinci Dairesi, Savcı Zekeriya Öz'ün özel yetkilerinin alınıp başsavcı vekili olarak görevlendirilmesini kabul etti.
Abone olYedi üyeli HSYK Birinci Dairesi, Savcı Zekeriya Öz'ün özel yetkilerinin alınıp başsavcı vekili olarak görevlendirilmesini 2'ye karşı 5 oyla kabul etti. Özel Yetkili Başsavcı Vekili olan Fikret Seçen'in ise soruşturmadaki etkinliği arttı.
Hâkimlerve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), yargı çevrelerinde deprem etkisi yaratan bir karara imza attı. İsmi "Ergenekon" ve "Balyoz" soruşturmalarıyla özdeşleşen Özel Yetkili Savcı Zekeriya Öz'ün, İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili olarak atanması yargı ve siyaset çevrelerini hareketlendirdi. HSYK'nın ilk başta terfi olarak görünen bu kararıyla Savcı Öz, darbe planı soruşturmalarından uzaklaştırılmış oldu. Atama kararı, 2'ye karşı 5 oyla alındı. Özel Yetkili Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı Başsavcı olurken, Çolakkadı'dan boşalan göreve dün Başsavcı Vekilliği'ne atanan Fikret Seçen getirildi. HSYK, Ergenekon savcısı Öz ile birlikte Özel Yetkili Savcı Ercan Şafak'ı da İstanbul Başsavcı Vekilliği'ne atadı. HSYK Birinci Dairesi dün sürpriz bir kararname yayınlayarak atamaları duyurdu. Daire, İstanbul Özel Yetkili Başsavcı Vekilliği görevini yürütmekte olan Turan Çolakkadı'yı, İstanbul Başsavcısı yaptı. Ergenekon ve Balyoz soruşturmalarını başından bu yana sürdüren özel yetkili Savcılar Zekeriya Öz, Fikret Seçen ve Ercan Şafak, İstanbul Başsavcı Vekilliği'ne getirildi. Bu üç ismin Başsavcı Vekili olması tek tek oylandı. Ercan Şafak ve Fikret Seçen'in başsavcı vekili olmaları kararı oybirliği ile çıktı. Sıra Zekeriya Öz'ün başsavcı vekili olarak görevlendirilmesi aşamasına gelince Daire'nin 7 üyesinden 2'si, "Ergenekon soruşturmalarından uzaklaştırıldığı yorumları yapılır" değerlendirmesini yapıt. Diğer 5 üye ise "Çolakkadı'yla uyumlu çalışabilecek kişilerin başsavcı vekili olmasında fayda var" diyerek Öz'ün Başsavcı Vekili olması yönünde oy kullandılar. Bu atamadan sonra "yetki" oylaması yapıldı. Bu aşamada Özel Yetkili Başsavcı Vekilliği'ne, Öz, Seçen ve Şafak'tan hangisinin getirileceğine ilişkin oylama yapıldı. Oturumda, Zekeriya Öz'ün isminin soruşturmanın önüne geçtiği, kamuoyundaki tartışmaların soruşturmaya zarar verebilecek noktaya ulaştığı görüşleri aktarıldı. Bu aşamada Daire'nin 7 üyesi de Fikret Seçen isminin üzerinde yoğunlaştı. HSYK 1'inci Daire üyeleri, Seçen'in daha titiz çalışmalar yaptığını kıdeminin de Öz'e göre daha fazla olduğunu kaydettiler. HSYK 1. Daire Başkanı İbrahim Okur, atamaların Ergenekon soruşturmasını etkilememesi gerektiğini belirterek, soruşturmayı yürüten 7 savcıdan 4'ünün görevlerinin başında olduğunu söyledi. İbrahim Okur, "Zekeriya Öz ile beraber üç arkadaşımızın talepleri de haberleri de yoktu" dedi.
ELEŞTİRİLER ARTMIŞTI
Öz'ün özel yetkilerinin korunması için eski HSYK ile Adalet Bakanlığı arasında kriz çıkmıştı. Önceki HSYK'nın Bakanlık kanadının, yerinde kalması için ısrar ettiği Zekeriya Öz için yapısı değişen bugünkü HSYK'nın verdiği kararda son günlerdeki gelişmelerin etkili olduğu konuşuluyor. Gazeteciler Nedim Şener ve Ahmet Şık gözaltına alındıktan sonra kamuoyunda eleştiriler yükselmiş, bunun üzerine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Savcılar ve mahkemeler sorumluluklarını yerine getirirken daha titiz davranmalı" diyerek kaygılarını dile getirmişti. Gül'ün eleştirilerinin ardından bir açıklama yapan Savcı Öz ise gözaltına alma işlemlerinin gazetecilik mesleği ile ilgisinin bulunmadığını, soruşturmanın gizliliği nedeniyle açıklanamayacak deliller olduğunu duyurmuştu. Soruşturmalara ilişkin tartışmalar Şık'ın yayınlanmamış kitabının taslağının temini için yayınevinin basılmasıyla tavan yaptı. Cumhurbaşkanı Gül, "10 bin basılacak kitaba 100 bin sattıracaklar" sözleriyle baskınları eleştirdi. Baskınlara ABD ve AB'den bile eleştiriler gelirken AK Parti içinde de tepkiler yükseldi.
Gölcük'teki aramayı 'bizzat' gerçekleştirdi
Cumhuriyet Savcısı Fikret Seçen, HSYK tarafından 28 Temmuz 2005 yılı Adli Yaz kararnamesiyle Özel Yetkili Cumuhriyet Savcısı olarak atandı. Seçen, Ergenekon soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcıları arasında yer aldı. Askeri Casusluk soruşturmasını yürüttü. 6 Aralık 2010'da Gölcük Donanma Komutanlığı'ndaki aramayı bizzat gerçekleştirdi. Halen Gölcük'te bulunan belgelerle ilgili soruşturmayı yürütüyor. Birinci Ergenekon iddianamesini 10 Temmuz 2008'de, Fikret Seçen Mehmet Ali Pekgüzel, Zekeriya Öz ve Nihat Taşkın hazırlamıştı. İkinci Ergenekon iddianamesi ise 8 Mart 2009'da Seçen, Pekgüzel, Taşkın, Öz ile Ercan Şafak ve Murat Yönder tarafından tamamlanmıştı. Üçüncü Ergenekon iddianamesinin altında ise Seçen, Şafak, Yönder ve Öz'ün imzası bulunuyor. Bedrettin Dalan, Albay Dursun Çiçek ve MİT'çi Özel Yılmaz'ın sanık olarak yeraldığı "İrticayla Mücadele Eylem Planı" ile ilgili 13 Nisan 2010'da hazırlanan iddianameyi ise Seçen, Şafak, Seçen, Yönder ve Öz hazırlamıştı.
'BEKLEMİYORDUM'
'Özel yetkisi' kaldırılan ve daha çok idari görev olarak görülen başsavcı vekilliğine atanan Savcı Öz "Sürpriz oldu, beklemiyordum. Mahkeme kadıya mülk değildir. İyi oldu, Kendime ve aileme vakit ayırabileceğim" dedi.
Çolakkadı:Bir şey bitmedi
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na atanan başsavcı vekili Turan Çolakkadı, HSYK atamalarını şu sözlerle değerlendirdi: "Bir iş başlamış. Son dönemde yürütülen büyük soruşturmalarda çoğu dava açılmış. Yine büyük soruşturma olursa savcı sayımız yeterli. 'Zekeriya Öz gitti Ergenekon bitti' diye bir şey söz konusu olamaz."
Ersan Atar-Veli Sarıboğa/ Sabah