Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’ndan (HSYK) yapılan açıklamada, “Örgütlenme özgürlüğünün temel bir insan hakkı olduğuna inanan kurulumuzc...
Abone olHakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’ndan (HSYK) yapılan açıklamada, “Örgütlenme özgürlüğünün temel bir insan hakkı olduğuna inanan kurulumuzca bugüne kadar ne Çankırı hakimi Ömer Faruk Eminağaoğlu hakkında, ne de başkaca bir hakim ya da savcı hakkında dernek veya sendikal faaliyetlerde bulunması nedeniyle herhangi bir soruşturma başlatılmamıştır” denildi.
HSYK’dan yapılan yazılı açıklamada, bazı basın yayın organlarında Çankırı hakimi Ömer Faruk Eminağaoğlu’nun yargıdaki örgütlenme faaliyetleri nedeniyle ciddi baskıyla karşılaştığı, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından hakkında çok sayıda soruşturma açıldığı, son olarak Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi avukatların ifadeleri alınırken adliyede bulunması sebebiyle soruşturma izni verildiğinin iddia edildiği belirtilerek, “Gerçeği yansıtmayan bu iddialar sebebiyle aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur” denildi. Açıklamada şöyle denildi:
“İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı TMK 10. maddeyle yetkili biriminin yürütmekte olduğu soruşturma çerçevesinde yasadışı DHKPC isimli terör örgütüne yönelik düzenlenen operasyonlar sonrası ifadeleri alınmak üzere 21.01.2013 tarihinde İstanbul Adalet Sarayı’na getirilen aralarında avukatların da bulunduğu şüphelilerin ifadelerinin alınması, hakim tarafından sorgusunun yapılması ve sonraki aşamalarda adliye koridorunda toplanan grupla birlikte Çankırı hakimi Ömer Faruk Eminağaoğlu’nun da ‘Baskılar bizi yıldıramaz, faşizme karşı omuz omuza, ÇHD sizlerle gurur duyuyor, yaşasın devrimci mücadelemiz, ÇHD susmaz susturulamaz, devrimci avukatlar onurumuzdur’ şeklinde slogan attığı yönünde HSYK’ya gelen şikayet ve güvenlik kameraları kayıtlarının incelenmesi üzerine iddianın aydınlatılması amacıyla HSYK 3. Dairesi’nce soruşturma izni verilmiştir. Örgütlenme özgürlüğünün temel bir insan hakkı olduğuna inanan Kurulumuzca, bugüne kadar ne Çankırı hakimi Ömer Faruk Eminağaoğlu hakkında ne de başkaca bir hakim ya da savcı hakkında dernek veya sendikal faaliyetlerde bulunması nedeniyle herhangi bir soruşturma başlatılmamıştır. Hukuk devletinde örgütlenme özgürlüğü temel bir hak olmakla birlikte elbette ki bu durum dernek ya da sendika yöneticilerine suç işleme imtiyazı da sağlamaz. Dolayısıyla herkes gibi bu kişilerin de suç içeren bir eylemde bulunması durumunda hukuki süreç ve yaptırımlarla karşılaşması hukuk devleti olmanın bir gereğidir.”
(İHA)