BIST 9.627
DOLAR 35,21
EURO 36,64
ALTIN 2.958,61
HABER /  GÜNCEL

HSYK tasarısında 4. ve 5. madde çıkarıldı

TBMM Adalet Komisyonu'nda, HSYK Kanun Tasarısı maddeleri üzerindeki görüşmelere devam ediliyor.

Abone ol
HSYK kanun teklifinin görüşüldüğü Adalet Komisyonu'nda 52 maddelik teklifin ilk 3 maddesi ve 6, 7, 8, 9, 10. madde oylama sonucu kabul edildi. 4 ve 5'nci maddeler ise teklif metninden oy çoğunluğuyla çıkartıldı.

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısında değişiklik öngören kanun teklifinin, Adalet Komisyonu'nda üçüncü gün görüşmeleri başladı. Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya yönetiminde bugün kanun teklifinin maddeleri üzerinde müzakereler başladı. Teklifin ilk 3 maddesi ve 6, 7, 8, 9.maddeleri AK Parti'nin oylarıyla kabul edildi.

TEKLİFTEN ÇIKARILAN MADDELER

Madde 4- Anayasanın 140'ıncı maddesinin altıncı fıkrasında, hakimler ve savcıların idari görevleri yönünden Adalet Bakanlığına bağlı oldukları hükmüne yer verilmiştir. 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanununun 113 üncü maddesinde, adalet komisyonlarının kuruluşu, 114 üncü maddesinde ise görevleri düzenlenmiştir. 114 üncü maddede düzenlenen görevler esas itibariyle adli ve idari yargı personeli ile ceza infaz kurumlan personeline ilişkin "idari" nitelikli görevlerdir. Bu sebeple 113 üncü maddede değişiklik yapılarak komisyonların oluşumundaki yetki Adalet Bakanlığına verilmektedir.

Madde 5- 2802 sayılı Kanunun 113 üncü maddesinde yapılan değişiklikle adli yargı ilk derece adalet komisyonlarının oluşumunda yetki Adalet Bakanlığına verildiğinden, zorunlu hallerde hakim görevlendirilmesine adalet komisyonlarınca devam edilmesi yargı bağımsızlığı bakımından doğru bulunmadığından, bu yetki Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca önceden belirlenen hakim ya da mahkeme başkamna verilmektedir.
Kanun tasarısındaki 6. madde kabul edildi

TBMM Adalet Komisyonu'nda, HSYK ile ilgili yasa teklifinin 6. maddesi kabul edildi.   

Madde 6, 2802 sayılı Kanunun 119 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. 'Hakim ve savcıların hak ve ödevi olan meslek içi eğitimleri Türkiye Adalet Akademisince yaptırılır. Bu eğitimin usul ve esaslan, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun görüşü alınarak Türkiye Adalet Akademisince hazırlanan yönetmelikte belirlenir' ifadeleri yer alıyor.  Yasa teklifinde yer alan, 7.  8. 9. maddeler kabul edildi. Tasarıda yer alan maddeler şöyle:

"MADDE 7- 23/7/2003 tarihli ve 4954 sayılı Türkiye Adalet Akademisi Kanununun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (f) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 8- 4954 sayılı Kanunun 8 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 9 - Başkanlık, Başkan ile üç başkan yardımcısından oluşur. Başkan yardımcılarının sorumlu olduğu birimler Başkan tarafından belirlenir."

MADDE 10- 4954 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, ikinci fıkrasında yer alan "Yönetim Kurulunca" ibaresi "Başkan tarafından" şeklinde değiştirilmiştir.

"Başkan, Bakan tarafından Yargıtay ve Danıştay üyeleri, birinci sınıf adli ve idari yargı hakim ve savcıları ile bu sınıftan sayılanlar, hukuk profesörleri, en az yirmi yıl fiilen mesleği icra etmiş avukatlar veya en az yirmi yıl fiilen mesleği icra etmiş birinci sınıf noterlerden muvafakatları alınarak gösterilen üç aday arasından Bakanlar Kurulunca dört yıl süre ile seçilip görevlendirilir veya atanır. Başkan yardımcıları, yukarıda sayılanlar arasından Bakan tarafından görevlendirilir veya atanırlar. Süresi biten Başkan bir dönem daha AYM usulle yeniden seçilip görevlendirilebilir veya atanabilir."

SİNİRLER GERİLDİ

Komisyonda sinirlerin gerilmesine yol açan konuşma, CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu tarafından yapıldı. Erdoğdu'nun "Cümle alem biliyor ki bu yasanın iki gerekçesinden biri yolsuzluk, biri paralel devlet" sözlerine, iktidar partisi sıralarından tepki geldi.
 
AK Parti'li milletvekillerinin, Erdoğdu'nun madde üzerinde görüşlerini aktarması gerektiği yönündeki tepkilerine muhalefet, milletvekilleri de, "Ne konuşacağımızı size mi soracağız" diyerek karşılık verdiler.
 
AK Parti Grup Başkanvekili Belma Satır'ın, "Üç gündür aynı şeyleri anlatıyorsunuz" sözleri üzerine CHP'li Erdoğdu, "Burada son derece anlayışlı bir muhalefetle karşı karşıyasınız. Kesilen gırtlaktan kan da çıkar, ses de çıkar. Bugün demokrasinin boğazının kesildiğini düşünüyoruz biz. Onun için rica ediyorum dinlemeye çalışın" dedi.
 
CHP'nin yolsuzluklar konusunda AK Parti'yie uyardığını, ancak iktidarın uyarıları dikkate almadığını savunan Erdoğdu, "Biz de mebusuz, dinlemeye çalışın" ifadesini kullandı.
 
Erdoğdu'nun sözlerine AK Parti'li milletvekillerince tepkiler gelmesi üzerine CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "Dün akşam da bu yolsuzluklar daha ağır şeyler söylendi. Başınız öndeydi. Bugün azız diyeyse tepkiniz..." ifadeleri sonrası karşılıklı sözlü tartışmalar yaşandı.
 
"ZOMBİ DİYECEĞİZ HERHALDE" 
 
AK Parti Aksaray Milletvekili İlknur İnceöz, kişilerin zan altında bırakıldığını anlatarak, "Olmaz böyle şey. Sözlerinize dikkatin edin. Biz her zaman yargının bağımsızlığının arkasındayız" diye konuştu. Altay da "Benim milletvekillerim kimseyi zan altında bırakmaz" karşılığını verdi.
 
AK Parti sıralarından "Çankaya'nın yamyamlarını konuşalım mı?" denilmesi üzerine ise Altay, "Çankaya'dakiler yamyamsa şimdikilere ne diyeceğiz? Zombi diyeceğiz herhalde" ifadesini kullandı.
 
Erdoğdu'nun kömür dağıtımı ile ilgili iddialarının ardından ise AK Parti Isparta Milletvekili Recep Özel, "Yine kömür mevzusu" diye tepki gösterdi. Bunun üzerine Erdoğdu da "Kömür karası bir yolsuzluk düzenindesiniz. Efendilik de bir yere kadar. Biz bunları yapsak siz bizi bu kapıda asardınız" dedi.
 
CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç ise "Bunların acıları var. Neden pireleniyorlar. Paralar cebinize girmiş demek ki" ifadesini kullandı.
 
DİĞER KONUŞMALAR 
 
CHP Mersin Milletvekili İsa Gök: 
Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu komisyonda görüşlerini açıklayamamadı. Ne olursa olsun yargıdan gelen insanlara söz hakkı vermek lazımdı. Bu üzüntü verici bir olay.
 
AK Parti iktidara hazır geldiğini düşündü ancak yaşananlar bunun tersini ortaya koydu. Çok hazırlıksızmışsınız. Öyle bir yapıya teslim oldunuz ki o yapının oyuncağı oldunuz. Ben ülkem için üzülüyorum Bu tehlike büyük bir tehlikedir. Ben milletimi, devletimi, geleceğimizi düşünürüm. Herkes gelip geçici. Hele siyasette AKP bugün gelir, yarın milletten icazet almaz, çeker gider. Hesap yeri var onun. Dava açılır. Yargısı, şusu, busu var. Ama gayri nizami yapıya karşı mücadele çok daha farklı olmalı. Bence iyice bir oturun düşünün, çünkü gelecek daha tehlikeli.
 
MHP İstanbul Milletvekili Murat Başesgioğlu: 
Maç oynanırken kural değiştirmek anlamına geliyor... Bu teklif çok önemli bir teklif. Bütün dünya yargının idaresini yasama ve yürütmeden ayrı tutmuştur.
 
Teklif ile HSYK'nın tüm yetkileri Adalet Bakanı'na devrediliyor. Bu düzenleme düşünülmeli. Konjonktürel düşünmeyin. 17 Aralık operasyonu ile ilgili düşünmeyin. Bir kez daha, bir kez daha çok daha sakin bir ortamda tartışılsın diyorum. Bu ülkede hukuk güvenliğini zedelersek ne bizim, ne çocuklarımızın geleceği olur. Bir savcının adliye bahçesinde bildiri dağıtması yadırganır ama savcıyı canhıraş o bahçeye çıkaran olaylara duyarsız kalamayız.
 
MHP Konya Milletvekili Faruk Bal: 
Teklif, 17 Aralık sonrası başlayan operasyonları durdurmak için gündeme getirilmiş bir düzenleme... Bunu bir savaş mantığı ile alıp, Sayın Bakan'ın omuzlarına apolet takıp, onu bir ordu komutanı gibi harbe sokmak yanlış bir iştir. Sayın Bakan bu mücadeleyi kazanırsa partisinin mareşali olacaktır, milletin mareşali olmayacaktır. Ama kaybederse gideceği yer yüce divan olacaktır.
 
MHP Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk: 
Yine hukuk geçerli olmayacak. Ortalıkta bir takım iddialar var. Bunlar adil şekilde sonuçlandırılmadan tedbir alırsanız dairelerde benim-senin adamın şeklinde olduğu için birilerinin istediği neticeyi almak için atamalar yapılabilir endişesini taşıyoruz. Belki geçici olarak sizi kurtarabilir, ortalıktaki iddiaları kaldırabilir. Hukuk bunun neresinde? 3 dairenin ikisinde değişiklik yapılıyor. Yapılanı görmemek için kör olmak yazım. Adalet kılıcını eline alanlar, mağduriyet oluşturdu ama getirdiğiniz ama çare doğru değil.
 
Teklifte imzası olan AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç: 
(MHP'li Başesgioğlu'nun 1. maddenin gerekçesinin açıklanmasını istemesi üzerine söz aldı) 12 Eylül 2010 referandumunda halkın 'evet' oyu verdiği HSYK düzenlemesini biz burada değiştirmiyoruz. Biz 12 Eylül 2010 tarihinde halkımızın onayından geçen 159'uncu maddenin bize verdiği yetkiye göre kanuna bırakılan işlerle ilgili bir düzenleme yapıyoruz. Biz teklifimizin bütün maddelerinin anayasa uygun olduğu kanaatindeyiz...
 
Buradaki en büyük eleştiri HSYK'nın Başkanın yani Adalet Bakanı'nın emrine verildiği şeklindeki değerlendirmelerdir. Maddelere tek tek geçtiğimizde bunun doğru olmadığını göreceksiniz. Burada başkana yani Sayın Adalet Bakanı'mıza yargı yetkisinin kullanılmasıyla ilgili olarak hiçbir yetki verilmemektedir. O nedenle teklif tamamen Anayasa'nın çerçevesi içindedir. 
 
Konuşmaların ardından teklifin birinci maddesi kabul edildi.