BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  GÜNCEL

HSYK seçimleri Avrupa’nın da gündeminde

Avrupa Yargıçlar Birliği Başkanı Cristophe Regnard, Ekim ayında yapılacak Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) seçimleriyle ilgili, “Böyle...

Abone ol

Avrupa Yargıçlar Birliği Başkanı Cristophe Regnard, Ekim ayında yapılacak Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) seçimleriyle ilgili, “Böyle bir seçim mutlak şekilde özgür ve adil olmalı” dedi.
Avrupa Yargıçlar Birliği Başkanı Cristophe Regnard ve Uluslararası Yargıçlar Birliği Yargı Komitesi Başkanı Pol Van Iseghem, çeşitli kurum ve kişilere yaptıkları ziyaretlerin ardından Türkiye Barolar Birliği Sosyal Tesisleri’nde YARSAV Başkanı Murat Arslan ve Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Regnard, Avrupa Yargıçlar Birliği’nin 44 üyesi bulunduğunu söyleyerek, YARSAV’ın bu kuruluşa üye olduğunu hatırlattı. Regnard, bir kurumun Avrupa Yargıçlar Birliği’ne üye olması için iki koşulun olduğunu, bunların da kuruluşun devletten bağımsız olması ve siyasi tutumlarının olmaması gerektiğini ifade etti. Regnard, yargıçların yaklaşık bir yıldır her görüşmelerinde Türkiye ile ilgili endişelerini paylaştıklarını aktararak, “Meslektaşlarının herhangi bir disiplin soruşturması olmadan istem dışı yer değiştirmesi, Avrupa kurallarına aykırılık teşkil ediyor. Sonuç olarak HSYK seçimleri çerçevesinde seçimlerle ilgili endişeler vardı. Böyle bir seçim mutlak şekilde özgür ve adil olmalı. HSYK’da seçilecek üyeler çok önemli bir rol oynayacaklar. Bütün hakim ve savcıların disiplin ve özlük haklarıyla ilgili önemli kararlar verecekler. Sadece hakim olarak, bir yargı birliği temsilcisi olarak, hakimlerin bağımsız olması için bir takım prensipler olduğunu hatırlatmaktır” dedi. Erkler ayrılığı olmayan bir ülkede demokrasi olmadığını söyleyen Regnard, “Bağımsız yargı olmadan demokrasi olamaz. Bağımsız HSYK olmadan bağımsız yargı olamaz. Özgür ve adil seçim olmadan bağımsız bir HSYK olamaz. Bu seçimlerin adil olması için öncelikle isteyen tüm adayların adaylıklarını koyabilmeleri gerekiyor, aynı koşullara sahip olmaları gerekiyor. Seçimler hakim ve savcılara baskı yapılmadan gerçekleştirilmelidir” ifadelerini kullandı.

RANDEVU ŞİKAYETİ
Uluslararası Yargıçlar Birliği Yargı Komitesi Başkanı Pol Van Iseghem ise, iki tarafla da görüşmek istediklerini söyleyerek, “Platformun adayları ile görüşmek istedik. Kendilerinin görüşlerini almak istedik. Kimse bizi kabul etmek istemedi” diye konuştu. Iseghem, “Buradaki meslektaşlarımızla görüşme yaptıktan sonra gerçekten gözlerimiz büyük açıldı. Kendi çalışma koşullarını gördük. Başka ülkelerde görmüş olduğumuz örneklerin aksine fark ettik ki Türkiye’deki durum düşündüğümüzden daha kötü durum söz konusu” dedi.

MAAŞ ZAMMI
Maaş zammı konusunda Regnard, yüzde 30’luk zamların düşünülmesinin çok nadir olduğunu belirtti. Regnard, “Türkiye’de yargıçlar taleplerde bulundular. Yargıçların prensip olarak maaş zammı konusu güzel bir haberdir. Maaş zammının uygulanabilirliğinin seçim sonrasına bırakılması biraz garip” ifadelerini kullandı. Regnard, hakim ve savcıların en çok şikayet ettikleri konuların dosya sayısı, dosyaların fazlalığı ve kararların yazılması sıkıntılarının olduğunu söyleyerek, hakim ve savcıların otobüs seyahatleri gibi sorunları olduğunu ifade etti. Regnard, Avrupa Birliği müzakerelerindeki 23. fasıla atıf yaparak, bu faslın açılması için bazı kriterlerin olduğunu hatırlattı. Regnard, “Bir ülkenin Avrupa Birliği üyesi olarak kabul edilmesi için 5 temel nokta var. Bağımsız ve etkili adalet sistemi olması. Etkin kurallarına uygun çalışan yargıçların olması. Adil prosedürler. Yolsuzluğa karşı mücadele. Yargı üzerindeki her türlü etkiyi kaldırmak. Türk yargıçların istedikleri, hukuku devletinin prensipleridir” şeklinde konuştu.
Yargıçlar Sendikası Başkanı Ağaoğlu ise, yargının bir lütuf istemediğini belirterek, “HSYK kararlarına yargı yolu açılsın, yeter diyor. Siyasi iktidar sicil affını bir lütuf gibi getirerek, HSYK kararlarının yargı yolunun açılmasını dile getirmiyor” ifadelerini kullandı. YARSAV Başkanı Arslan ise randevu taleplerine Adalet Bakanı’ndan geri dönüş olmadığını, Danıştay Başkanı’nın yoğun iş yükünü göstererek randevu vermediğini belirtti. Yüksek Seçim Kurulu Başkanı’nın randevu verdiğini kaydeden Arslan, randevusunu iptal ettiğini kaydetti.
(İHA)