BIST 9.750
DOLAR 34,11
EURO 38,00
ALTIN 2.824,39
HABER /  EKONOMİ

HSBCden ‘dalgalı’ tahmin

Kriz mali piyasaları etkileyecek.. HSBC Bank Genel Müdürü'nden yeni döneme ilişkin tahminlerde bulundu.

Abone ol

HSBC Bank Genel Müdürü Piraye Antika, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yeni bir stand-by anlaşmasına ihtiyaç olmadığını belirterek, ''Ama görüşmelerin bu şekilde devam etmesi, piyasayı olumlu etkileyecektir'' dedi.

İzmir Ticaret Odası (İZTO) ile HSBC Bank arasında oda üyelerine uygun koşullarda kredi imkanı sağlanması amacıyla protokol imzalandı.

İmza töreninde konuşan Antika, HSBC Bank olarak İzmir'de beklediklerinden biraz daha yavaş büyüdüklerini, imzalanan protokol ile İzmir ekonomisine ve bölgesel ticaretin gelişimine katkıda bulunmayı amaçladıklarını söyledi.

Ticaret hacmini artırmak, üretim kapasitesini geliştirmek isteyen, hammadde temininde finansman ihtiyacı duyan, yurt dışına açılmayı veya ofisini büyütmeyi hedefleyen İzmirli KOBİ'lerin, HSBC İşletme Bankacılığı ile bu ihtiyaçlarını karşılayabileceklerini aktaran Antika, bankanın protokol kapsamında 150-200 milyon dolar ayırdığını dile getirdi.

Antika, faiz oranlarının yüzde 1 ile 4 arasında değişeceğini, oranları piyasa koşullarının belirleyeceğini belirterek, sabit faiz uygulamasıyla verilecek kredilerin vadesinin 8 aya kadar olacağını dile getirdi.

''BİZİ BİRAZ DALGALI BİR DENİZ BEKLİYOR''

Piraye Antika, işletmelerle katma değerli ürünlerde ilişki kurmayı hedeflediklerini vurgulayarak, ''Yağmurlu günlerde şemsiye çekmemeye gayret ediyoruz. Dünya ekonomisi zor bir dönemden geçiyor. Mali piyasalarda yeni bir döneme gireceğiz. Önemli bir transformasyon yaşanıyor. Bu süreç Türkiye'yi uzun dönemde olumlu ya da olumsuz etkileyecek. Önümüzde bizi biraz dalgalı bir deniz bekliyor'' diye konuştu.

IMF'nin Türkiye için çok önemli bir çıpa olduğunu kaydeden Antika, ''Yeni bir stand-by'a gerek yok. Ama görüşmelerin devam etmesi piyasayı olumlu etkileyecektir'' dedi.

Antika, ekonomik büyümedeki azalmaya dikkati çekerek, ''Bireysel krediler artıyor. Kurumsal kredilerde böyle bir trend görmedik ama olası. Birlikte çalıştığımız şirketlerden böyle şikayetler alıyoruz, ancak bankacılık sektörü olarak böyle bir temerrüt görmedik. Büyümenin yavaşlamasıyla bu normal. Şu açık ki, yüzde 4 büyüme nüfus artışıyla kıyasladığımızda Türkiye için azdır'' şeklinde konuştu.

EKREM DEMİRTAŞ

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da, protokol imzaladıkları banka sayısının 10'a, kredi protokolünün ise 14'e ulaştığını söyledi.

Dünya ekonomisinin bir hafta öncesine göre daha sakin olduğunu vurgulayan Demirtaş, ''Ama birkaç ay öncesine göre finansman maliyetleri arttı. Faizler giderek tırmanıyor. (Mali gevşemenin zamanı mıydı?) diyenler var. Piyasalarda sıkıntı var. Alış veriş iyi değil, çek ve senetlerde ödememe oranı yüzde 50'leri geçti'' dedi.

Demirtaş, imzalanan protokol kapsamında üyelerin nakit krediler, gayri nakdi krediler ve nakit yönetimi ürünlerinden yararlanacağını, ticari finansman kredisinin vadesinin 3 aydan 48 aya kadar uzayacağını aktararak, şunları kaydetti:

''Üyelerimiz HSBC işletme bankacılığının sunduğu spot, rotatif, ticari finansman, ticari işyeri, ticari araç ve iş geliştirme gibi nakit krediler ile teminat mektubu ve akreditif gayri nakdi kredi imkanlarından faydalanabilecekler. Ayrıca çek karnesi, şirket ticaret kartı, otomatik fatura ödemeleri ve üye işyeri uygulaması (POS) gibi nakit yönetim uygulamaları da sağlanacak.''