BIST 9.961
DOLAR 35,33
EURO 36,34
ALTIN 3.017,36
HABER /  GÜNCEL

Hrant Dink nelerden yargılandı?

Yargılandığı davalarda ön plana çıkan gazeteci-yazar Hrant Dink hangi nedenlerden yargılandı. İşte ayrıntılar..

Abone ol

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, ''Türklüğü aşağıladığı'' iddiasıyla yargılandığı davada 6 ay hapis cezasına çarptırılmış, bu cezası da ertelenmişti.

2004 YILINDA İLK DAVA

Hrant Dink hakkında Agos Gazetesi'nin 13 Şubat 2004 tarihili nüshasında, ''Şap Parigce'' adlı köşesinde yer alan yazısı nedeniyle dava açıldı.

Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Dink ile gazetenin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Karin Karakaşlı'nın, ''Türklüğü neşren tahkir ve tezyif etmek'' suçundan 3'er yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi.

Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesinde yapılan yargılama sonucu, 7 Ekim 2005 tarihinde kararını açıklayan hakim, Dink'i ''yazısının eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklaması niteliğinde olmadığı, aşağılayıcı, incitici nitelikte olduğu'' gerekçesiyle 6 ay hapis cezasına çarptırdı.

Sabıkasız olması ve ileride bir daha suç işlemeyeceği konusunda oluşan kanaat nedeniyle Dink'in cezasını erteleyen hakim, Karin Karakaşlı'nın ise beraatına karar verdi.

YARGITAY USUL EKSİKLİĞİNDEN KARARI BOZDU

Yapılan temyiz başvurusu üzerine kararı inceleyen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, suçun maddi ve manevi unsurları oluşmadığından kararın esastan bozulmasını istedi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi ise esasa yönelik temyiz istemlerini reddederek yerel mahkemenin kararını usul eksiklikler nedeniyle bozdu.

Dairenin kararında, dava konusu yazıdaki ''Türk'ten boşalacak o zehirli kanın yerini dolduracak temiz kan, Ermeni'nin Ermenistan ile kuracağı asil damarında mevcuttur'' ibaresinin ''Türklüğü tahkir ve tezyif edici'' nitelikte olduğuna kuşku bulunmadığına işaret edildi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı dairenin bu kararına itiraz etti, ancak itirazı Yargıtay Ceza Genel Kurulu tarafından reddedildi. Bunun üzerine dava dosyası usul yönünden eksikliklerin giderilmesi amacıyla yerel mahkemesine gönderildi.

ADİL YARGILAMAYI ETKİLEMEYE TEŞEBBÜS NEDENİYLE 2'İNCİ DAVA

Bu davanın yargılama aşamaları devam ederken Agos Gazetesi'nde yayınlanan bir başka yazı nedeniyle Dink hakkında yeni bir dava açıldı.

Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Büyük Hukukçular Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Kemal Kerinçsiz'in de aralarında bulunduğu 10 müştekinin ismi yer alıyordu.


ŞANLIURFA'DAKİ DAVA...

Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede de, ''Küresel Güvenlik, Terör ve İnsan Hakları, Çok Kültürlülük, Azınlıklar ve İnsan Hakları'' konulu panele konuşmacı olarak katılan Mazlum-Der Genel Başkan Yardımcısı Şeyhmus Ülek'in ''Cumhuriyeti alenen tahkir ve tezyif etmek'', Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in ise ''Türklüğü alenen tahkir ve tezyif etmek'' suçlarından eski TCK'nın 159. maddesi uyarınca 1 ile 3'er yıl arasında hapis cezasına çarptırılması talep ediliyordu. Şanlıurfa 3. Asliye Ceza Mahkemesinde yapılan yargılama sonucunda Dink ve Ülek 9 Şubat 2006 tarihinde berat etti.

DİNK HAKKINDAKİ YENİ DAVA

Agos Gazetesi'nin 21 Temmuz 2006 tarihli nüshasında yayınlanan ''301'e karşı 1 oy'' başlıklı haber nedeniyle de Hrant Dink hakkında dava açıldı. İddianamede, Dink'in yabancı bir haber ajansına verdiği demeçte kullandığı sözlerden alıntı yapıldığı kaydedildi. Alıntıda, ''Elbette bu bir soykırımdır, diyorum, çünkü sonuç kendisini zaten tanımlıyor ve adını koyuyor. 4 bin yıldır bu topraklarda yaşayan halkın bu olanlarla birlikte artık ortadan yok olduğunu görüyoruz'' denildiği anlatılan iddianamede, bu sözlerle Türklüğün aşağılandığı belirtildi.

İddianamede, Hrant Dink ile Agos Gazetesi'nin yöneticileri Arat Dink ve Serkis Seropyan'ın TCK'nın 301. maddesi uyarınca 6 ay ile 3'er yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istendi. Bu davanın görülmesine ise Mart ayında başlanacaktı.