Hrant Dink davasında jandarma görevlilerine ilişkin dava açılmasına yönelik ilk adım atıldı.
Abone ol Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesinde istihbarat yönünden ihmalleri olduğu iddia edilen iki jandarma görevlisinin yargılanmasına devam edildi.Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesindeki davanın 5. duruşmasına, olay tarihinde İl Jandarma Komutanlığında istihbarat görevlisi olarak çalışan tutuksuz sanıklar astsubay O.Ş. ile uzman çavuş V.Ş. katılmadı.
Duruşmada, sanıkların avukatı Nurhayat Bayraktar Gümrükçüoğlu ile Dink ailesinin avukatları Ergin Cirmen ile Hakan Bakırcıoğlu hazır bulundu.
Mahkemenin, soruşturmanın genişletilmesine ilişkin bir talepleri olup olmadığını sorduğu Dink ailesi avukatlarından Cirmen, mahkemece suç duyurusunda bulunulan kişiler hakkında yapılan idari soruşturmaya ilişkin evrakı inceleyemediklerini, ayrıca Başbakanlık Teftiş Kurulunca hazırlanan raporu basından takip ettiklerini ancak kendilerini tebliğ edilmediğini belirterek, bunları inceledikten sonra beyanda bulunacaklarını söyledi.
Avukat Bakırcıoğlu da suç duyurusunda bulunulan kişiler hakkındaki soruşturma dosyasının Cumhuriyet Başsavcılığına intikal ettiğini öğrendiklerini belirterek, bu dosyadaki evrakın bir suretinin kendilerine verilmesini istedi.
Sanıklar avukatı Gümrükçüoğlu ise soruşturmanın genişletilmesine ilişkin şu aşamada bir taleplerinin olmadığını söyledi.
Bakırcıoğlu'nun talebini reddeden mahkeme heyeti, sanıklar avukatının esas hakkındaki savunmasını, Dink ailesi avukatlarının da esas hakkındaki iddialarını hazırlamaları için duruşmayı erteledi.
Bu arada, Dink ailesi avukatlarından Ergin Cinme, duruşma sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada, dava kapsamında soruşturma izin verilen jandarma görevlilerine ilişkin hazırlık soruşturmasının başladığını belirterek, ''Bu soruşturma sonucunda da herhalde dava açılır. Bu gelişmeleri de takip edeceğiz'' dedi.
Avukat Bakırcıoğlu da, soruşturma izni verilen O.Ş. ile V.Ş'nin da aralarında bulunduğu 8 jandarma görevlisinden ikisinin Cumhuriyet Başsavcılığınca ifadelerinin alındığını, diğerlerinin de alınmaya çalışıldığını belirterek, bu kişilerin ifadelerine göre dava açılıp açılmayacağına karar verileceğini söyledi.
DAVANIN GEÇMİŞİ
Hrant Dink'in öldürülmesini ilişkin İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan davada tutuklu yargılanan Yasin Hayal'in eniştesi Coşkun İğci, Hayal'in Dink'i öldürme planı yaptığı, bu amaçla silah temin etmesi için kendisine para verdiği, bu durumu, jandarma istihbarat görevlisi olarak tanıdığı kişilere aktardığını iddia etmişti.
Müfettiş raporlarında, Coşkun İğci'nin bilgi verdiği görevlilerin Jandarma Astsubay O.Ş. ile Jandarma Uzman Çavuş V.Ş. olduğu öne sürülmüş, Trabzon Valiliği İl İdare Kurulundan, bu iki görevli hakkında, ''Dink'in öldürüleceğini haber almalarına rağmen görevlerinin gereğini yerine getirmedikleri'' gerekçesiyle soruşturma izni istenmişti.
Soruşturma izni verilmesi üzerine O.Ş. ile V.Ş. hakkında, görevi ihmal suçundan, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesinde dava açılmıştı.
Dava kapsamında ifade veren tutuksuz sanıklar O.Ş. ve V.Ş, aldıkları istihbarat bilgisini dönemin İl Jandarma Komutanı Albay A.Ö'ye ilettiklerini, onun konuyu kapattığını öne sürmüşlerdi.
Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi, sanık ve tanık ifadeleri doğrultusunda, davanın görev alanını aştığı gerekçisiyle, görevsizlik kararı vererek, dosyayı Ağır Ceza Mahkemesine göndermiş, ancak Cumhuriyet Başsavcılığının bir üst mahkemeye itirazı üzerine dosya yeniden bu mahkemeye gelmişti.