BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  MEDYA

Hrant Dink davası sil baştan!

Yargıtay’ın bozduğu Hrant Dink davası bugün yeniden başlıyor. Mahkeme heyeti, Yargıtay’ın kararına uyarsa, dosya “suç örgütü” üzerinden görülecek

Abone ol

Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin dava Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin “suç örgütü vardır” yönünde verdiği bozma kararının ardından bugün yeniden başlıyor.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yeni heyeti tarafından görülecek duruşmada Yargıtay’ın “Terör örgütü değil, suç örgütü var” şeklinde verdiği karar değerlendirilecek. Bu kapsamda mahkeme heyeti ya daha önce verdiği “örgüt yok” kararında direnecek ya da Yargıtay’ın bu kararına uyarak yargılamayı başlatacak. Yargıtay kararına uyulması durumunda mahkeme yeni yargılama sürecinde, Yargıtay’ın da belirttiği dosya üzerindeki eksiklikleri giderecek.

“KARAR TATMİN ETMEDİ”

Mahkeme’nin 17 Ocak 2012 yılında “örgüt yok” şeklinde verdiği karar kamuoyunda büyük yankı uyandırmıştı. Bu karar sonrası mahkemenin başkanı Rüstem Eryılmaz, “Örgüt yok diyemem. Bu cinayetin birkaç simitçinin işi gibi basite indirgenmesine karşıyız. Bizce de basit bir cinayet değil. Azmettiren birileri olması gerekir ama deliller, bu kadar” şeklinde konuşmuş ve karardan tatmin olmadığını söylemişti. Bu karar üzerine konuşan savcı Hikmet Usta ise, “Örgüt de var, delil de” diyerek karara tepki göstermişti. Tepki toplayan sözler sonrası HSYK 3. Dairesi, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Rüstem Eryılmaz ile Cumhuriyet Savcısı Hikmet Usta hakkında, kamuoyuna yaptıkları açıklamalar nedeniyle inceleme yapılmak üzere müfettiş görevlendirilmesine karar vermişti.

DELİL BIRAKMAMIŞLAR

Tepkilere neden olan kararla ilgili Mahkeme Üyesi Mustafa Başer imzasını taşıyan gerekçeli karar ise önemli bir noktayı açığa kavuşturmuştu. Mahkemenin delillerle hareket ettiği belirtilen kararda, iddianamede delil yetersizliği olduğu anlatılmıştı. Kararda, cinayeti planlayanların tetikçileri seçtikten sonra aralarındaki irtibatı gösteren delilleri yok ettiklerini anlatan mahkeme, “Hiçbir zaman tetikçiler ile hukuki ve fiili irtibatlarını sağlayacak delil ortada bırakmamışlardır. Gerek soruşturma, gerek kovuşturma aşamasında bütün veriler tetikçilere işaret etmiş, arkasındaki azmettiricilere ulaşılamamıştır. Hatta kuvvetle muhtemel cinayeti işleyen Ogün Samast ve azmettiren Yasin Hayal dâhi bu kişilerin kim olduğunu bilmemektedirler. Yasin Hayal ve Ogün Samast’ın vatan kurtarıcılığına soyunma edebiyatları azmettirenlerin işini kolaylaştırmıştır” ifadelerini kullanmıştı.

HAKİM VE SAVCILAR DEĞİŞTİ

Öte yandan, “örgüt yok” kararının verildiği mahkemede duruşma savcısı ve mahkeme başkanı değişti. Duruşma savcısı Hikmet Usta, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği’ne atanırken, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Rüstem Eryılmaz da Bakırköy Adliyesi’ne atandı.

KAMU GÖREVLİLERİ  YARGILANMIYOR

Hrant  Dink’in öldürülmesiyle ilgili kamu görevlileriyle ilgili soruşturmada, savcılık bazı kamu görevlileri hakkında soruşturma izni istedi. Dosya üzerinde gizlilik kararı olduğu için talebin sonucu henüz bilinmiyor. Konuyla ilgili konuşan Dink’in avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu şu ifadeleri kullandı: “Savcılık, dönemin İstanbul Valisi Muammer Güler hakkındaki soruşturma talebimize ‘görevsizlik’ kararı verdi. Cinayet sürecindeki Trabzon İl Jandarma ve Emniyet görevlileri hakkındaki soruşturma talebimiz için ise ‘yetkisizlik’ kararı verildi. İstanbul’daki emniyet görevlileri için ise ‘soruşturma izni’ istendi ve buna itiraz ettik. Bu konuda savcılıktan henüz yanıt verilmedi.”