Aralarında Hrant Dink'in de bulunduğu birçok ünlü ismin forma giydiği Ermeni cemaati kulübü Taksimspor geçen Süper Amatör Lig'e yükseldi...
Abone ol“6 yaşından bu yana futbolun içindeyim, ancak ikinci penaltılardan sonra olduğum yere çömelip gözümü kapattım…” Taksimspor Kulüp Lokali’nde söyleşi yaptığımız Taksimspor Teknik Direktörü Necdet Yılmaz’a ait bu sözler. Doğma büyüme Feriköylü olan, uzun yıllar profesyonel futbolculuk yapan Yılmaz’ın çalıştırdığı Taksimspor, İstanbul 1. Amatör Lig 11. Grup’ta ikinci olduktan sonra katıldığı play-off maçlarında önce Rumelikavağıspor’u 2-1, ardından Adalarspor’u penaltılarla 4-3 yenip iki sezon aradan sonra İstanbul Süper Amatör Lig’e yükseldi.
Radikal'den yerel spordaki titreşimlere yer veren Efkan Bucak'ın haberi şöyle:
Şu günlerde şampiyonluk coşkusunu doyasıya yaşayan Taksimspor, Türk futbolunun köklü ve popüler kulüplerinden biri. Ermeni cemaatinin kulübü olan Taksimspor, 1940 yılında Galatasaray’dan ayrılanların kurduğu Güneşspor’la Esayan ve Yeni Şişli kulüplerinin birleşmesiyle kurulmuş. Kulübün renkleri de Güneşspor’dan gelen sarı-kırmızı. Logolarında da ışıldayan güneş var. İlk kurulduğunda Elmadağ’da küçük bir lokali olan kulüp şu sıralar Taksim’in bağlı olduğu Beyoğlu sınırlarında değil, Şişli’ye bağlı Feriköy’de faaliyet gösteriyor. Başkanlığını Sarıyer’in efsanevi futbolcularından Garo Hamamcıyan’ın yaptığı, uzun yıllar profesyonel ligde oynadıktan sonra 1980’li yıllarda amatöre düşen Taksimspor Türk futboluna şimdiye kadar birçok isim yetiştirdi: Lefter Küçükandonyanis, Tenekeci Garbis, Hayri Ülgen, Çilli Mehmet, Metin Türel, hatta gazeteci Onur Belge de sarı-kırmızılı formayı giyenlerden.
Taksimspor’un ismi bundan dört yıl önce gazete sütunlarında suikasta kurban giden Hrant Dink’le anılmıştı zira bir futbol tutkunu olan Dink de gençlik yıllarında Taksimspor’un sarı-kırmızılı formasını giydi. 1982-1983 sezonunda 1 kez A takımla profesyonel maça da çıkan Dink, Ödemişspor’la oynanan maçta beraberlik golünü attı. Lisansında ismi ‘Fırat’ olarak geçen Dink gazetecilik dönemlerinde takımı yakından takip etti. Başkan Garo Hamamcıyan’ın da yakın dostu olan Dink, ne yazık ki çok sevdiği Taksimspor’un şampiyonluğunu göremedi…
Her yerde taraftarı var
Ermeni cemaati kulübü olmasına karşın Taksimspor’un kadrosu öteden beri karışık, Türk ve Ermeni oyuncular uyum içinde bir arada oynuyor. A takımdaki 25 kişinin 12’si Ermeni. Başkan Garo Hamamcıyan, oyuncularını kimliklerine göre ayırmadıklarının altını çizerken, “Biz tabiyet-i sadıkayız. Benim 3 Ermeni dostum varsa, 30 Türk dostum var. Bizim takım da böyledir. Beraber sevinip üzülürüz. Ayrımcılık da yapmayız. Kim iyiyse o oynar” diyor. “Ermeni takımı olmanız dolayısıyla tepkilere maruz kalıyor musunuz” sorumuza da Hamamcıoğlu şöyle yanıt veriyor: “Şimdi öyle şeyler kalmadı. Seyircimiz çok arttı. Bilakis her tarafta bizi destekleyenler var.”
Şu sıralar faal iki Ermeni cemaati kulübü var: Şişlispor ve Taksimspor. Cemaat voleybol oynamak isteyen çocuklarını Şişlispor’a, futbol oynamak isteyenleri Taksimspor’a yönlendiriyor. Taksimspor’un altyapısı yalnızca cemaat çocuklarından oluşmuyor elbette, Feriköy ve çevre semtlerden de kulübe büyük talep var. A Takım Teknik Direktörü Necdet Yılmaz’ın ilgilendiği altyapıda 550 kayıtlı sporcu var. Bunların 150’si lisanslı, kalanı futbol okulu öğrencisi. Altyapı hamlesi de şimdiden meyvelerini vermiş durumda. U17 Takımı şampiyonluğu son maçta kaçırırken, U19 takımı şampiyonluk hedefliyor. Altyapıdaki hamle tesisleşmeyle de doğru orantılı… Kulüp 2000 yılında, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün de destekleriyle şimdiki yerine geçti. Kulübün onursal başkanı Süleyman Seba’nın adının verildiği tesislerin açılışını zamanın Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Fikret Ünlü yaptı. Mustafa Sarıgül kulübün en büyük destekçilerinden. Bunun dışında kulüp cemaatin yardımlarıyla ayakta durmaya çalışıyor.
“Futbolcu aç mı tok mu bilemiyorsun” Teknik direktörlük kariyerinde daha önce Özşişlispor ve Şişli Yaylaspor’u şampiyon yapan Necdet Yılmaz, iki sezon önce takımın başına geldi. Yılmaz göreve geldiğinde Taksimspor’un Süper Amatör Lig’de düşmesi kesinleşmişti. Geçen sezon 1. Amatör’de şampiyonluk son ana kadar kovalandı ancak olmadı. Bu sezon başlarken herkes Taksimspor için “Küme düşer” dedi, zira Sarı-Kırmızılılar hiçbir hazırlık maçını kazanamadı. Ancak Yılmaz ve öğrencileri müthiş bir kenetlenme göstererek sezonu yalnızca 1 yenilgiyle, Kuştepespor’un ardından ikinci tamamladı ve play-off sonucu Süper Amatör’e yükseldi.
Necdet Hoca’ya göre işin sırrı karşılıklı sevgi ve saygı: “Amatör futbol profesyonelden farklı. Takımı kampa alıp yediğini içtiğini görme şansın yok. Futbolcun aç mı tok mu geliyor, faturasını ödeyebilmiş mi, eşiyle kavga mı etmiş bilemiyorsun. Futbolculara burada sevgi ve saygıyla yaklaşıp motive etmelisiniz ki başarı gelsin.”
Yılmaz altyapısına da güveniyor. Nisanda başlaması beklenen U19 2. Ligi için de şimdiden camiaya şampiyonluk sözü veriyor.