BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Höyükte heyecan uyandıran kazı

Seyitömer Höyüğü'nde sürdürülen kurtarma kazılarında, duvara çizilmiş insan ve hayfan figürleri ile geometrik şekiller ortaya çıkarıldı.

Abone ol

Kütahya'da, Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü tarafından 2006 yılından beri, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Seyitömer Höyüğü'nde sürdürülen kurtarma kazılarında, 5 bin yıllık mekanın içerisinde duvarlara hayvan ve insan figürü ile çeşitli geometrik şekiller çizilmiş resimler bulundu. 

Höyük, MÖ 3 binli yıllara dayanan geçmişiyle, Roma, Helenistik, Akhaemenid, Orta ve Erken Tunç çağlarına ait bulgularla, bilim adamlarına o dönemde yaşamış insanlara ait veriler sunuyor. 

DPÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fikret Özbay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kazılarda kült ile ilişkili armut formunda toprağa kazılmış yeni bir mekanın bulunduğunu söyledi.

İlk defa Seyitömer Höyüğü'nde bu yapılardan iki mekan ele geçirdiklerini belirten Özbay, şöyle konuştu:

"Bu yeni bulunan değişik forumdaki mekanların geniş kısmında duvar resimleri bulunuyor. Bunların sıva üzerine yapıldığı ve yaklaşık 5 bin yıllık bir tarihi olduğu için çok net bir şekilde korunmamışlar. Bu resimler, kırmızı boya ile insan ve hayvan figürleri ve çeşitli geometrik şekillerden oluşuyor. Daha önce Anadolu'daki kazı alanlarında genellikle mağaralarda böyle resimler bulunurdu. Fakat ilk defa bir yerleşim alanında bir mekanda insan ve hayvan figürlerinden oluşan resimli duvar ortaya çıktı. Bulunan mekanların üstü saz ve ahşapla destelenerek yapılmış ve içinde yer alan sekiler üzerinde yer alan oturma alanları da yer alıyor. Bu da büyük olasılıkla bir kültle ilişkili. Fakat Anadolu'da başka bir yerde bir örneğiyle karşılaşmamış olmamızdan ötürü, hangi kültle ilişkili olduğunu henüz söyleyemiyoruz ama araştırmalarımız bu konuda devam ediyor." 

Özbay, söz konusu yapıların yapılmasının ardından, bunların içerisinde tanrıya verilmiş adaklar için ayrılmış alanların da yer aldığını ve bunların, armut forumlu yapının dar olan kısmının geniş bölümünün önünde bulunduğunu dile getirdi.

Höyükte kazıların, DPÜ ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın iş birliğinde gerçekleştirildiğini ve Seyitömer Termik Santrali'nin içinde yer aldığını anlattı.

Höyüğün altında çok büyük bir kömür yatağının varlığının tespit edildiğini aktaran Özbay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Höyük, 2006 yılından itibaren sistemli bir şekilde kurtarma kazısı olarak yapılıyor. Höyükte birçok döneme ait yapı katları ve buluntular açığa çıkarıldı. Şu an içinde bulunduğumuz yapılar, günümüzden yaklaşık 5 bin yıllık bir geçmişe sahip. Uzun forumlu yan yana dediğimiz evlerden oluşuyor. Bu yaşam alanlarının dışında üretime yönelik bize veriler sağlayan fırınlar, ocaklar ve küçük işlikler ile ürünlerin depolandığı depolama alanları ve küpler açığa çıkarıldı."