BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  EKONOMİ

Hotiç'in sahibi kim nereli? Neden konkordato istedi

Türkiye'nin en eski ayakkabı firmalarından Hotiç, piyasa şartları Türk Lirası'ndaki aşarı düşüş ve dövizdeki yükseliş nedeniyle borçlarını ödeyemeyince konkondato ilan etti. Peki Hotiç'in sahibi kim? Hotiç'in sahipleri nereli? İlk ne zaman kuruldu?

Abone ol

Türkiye'de 150 satış noktası bulunan 80 yıllık ünlü ayakkabı markası Hotiç konkordato ilan etti. 

Hotiç CEO’su Alihan Hotiç’in yaptığı açıklamada mahkemenin dün şirket için tedbir kararı aldığı ifade edildi. Açıklamada şirketin son dönemde piyasadaki hareketlerden ve TL'deki aşırı değer kaybından dolayı nakit sıkışıklığı çektiği ifade edildi.

Komutanlarına ayakkabı yaparak... Hotiç firması 1910 doğumlu Salih Hotiç tarafından kuruldu. Birinci Dünya Savaşı’nın ağır koşullarının yaşandığı gençlik yıllarında, dönemin gözde mesleklerinden ayakkabıcılığı seçen Salih Hotiç, ilk atölyesini, 18 yaşında Beyazıt’ta açtı. Dört yıllık askerliği süresince komutanlarına ayakkabı üreterek mesleğini geliştirdi.

1938 yılında atölyesini Kapalıçarşı Mercan Han’a taşıyarak bugünkü Hotiç markasının üretim ve tasarım kültürünün temelini oluşturdu. 60’lı yıllarda Türkiye’de ilk erkek sandalet koleksiyonunu üreterek sektöre yenilik getirdi. 1979’da Bağdat Caddesi’nde açtığı mağazayla perakende zincirinin ilk adımını attı. 2005 yılında hayatını kaybeden Salih Hotiç'in markasını oğulları ve torunları yaşatıyordu. 

Hotiç'in CEO'luğunu şu anda Alihan Hotiç yapıyor...

Konkordato nedir?:

HOTİÇ'in konkordato başvurusu yapmasının ardından iflas erteleme yerine uygulamaya koan konkordato kavramı da yeniden gündeme geldi. Peki konkordato ne anlama geliyor, konkordato süreci nasıl işliyor?

Konkordato, "borçların yeniden yapılandırılması suretiyle iflasa tabi borçluların mali durumunun düzeltilerek iflastan kurtulmasını, diğer borçluların ise mali durumunun düzeltilmesini amaçlayan, alacaklıların da belirli bir tenzilatla veya vadede alacağına kavuşmasını sağlayan ve mahkemenin tasdikiyle taraflar açısından bağlayıcı hale gelen bir anlaşma" olarak tanımlanıyor.

İflas talebinde bulunabilecek her alacaklı, gerekçeli bir dilekçeyle, borçlu hakkında konkordato işlemlerinin başlatılmasını isteyebilecek.

Konkordato talebi üzerine mahkeme, istenilen belgelerin eksiksiz olarak mevcut olduğunu tespit ettiğinde geçici mühlet kararı verecek ve borçlunun malvarlığının muhafazası için gerekli gördüğü bütün tedbirleri alacak.

Geçici mühlet, kesin mühletin sonuçlarını doğuracak. Mahkemece geçici mühlet kararı ticaret sicili gazetesinde ve Basın İlan Kurumunun resmi ilan portalında ilan edilecek, derhal tapu müdürlüğüne, ticaret sicili müdürlüğüne, vergi dairesine, gümrük ve posta idarelerine, Türkiye Bankalar Birliğine, Türkiye Katılım Bankaları Birliğine, mahalli ticaret odalarına, sanayi odalarına, taşınır kıymet borsalarına, Sermaye Piyasası Kuruluna ve diğer ilgili yerlere bildirilecek.

Mahkeme, kesin mühlet hakkındaki kararını, geçici mühlet içinde verecek. Konkordatonun başarıya ulaşmasının mümkün olduğunun anlaşılması halinde borçluya bir yıllık kesin mühlet verilecek.