BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

Hortumcuların cezası ikiye katlanıyor

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, yeni Türk Ceza Yasası’nın, dolandırıcılık, sahtecilik gibi suçları işleyenler için caydırıcı hükümler bulunduğunu söyledi.

Abone ol

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, 1 Haziran’a ertelenip Meclis’te yeniden masaya yatırılan yeni Türk Ceza Yasası’nın, dolandırıcılık, sahtecilik gibi suçları işleyenler için caydırıcı hükümler bulunduğunu söyledi.

‘Kazanç müsaderesi sistemi ile suça konu maddi menfaate el koyulacak’ diyen Bakan Çiçek, şöyle devam etti: ‘Kazanç müsaderesi karapara aklama, uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti, dolandırıcılık, kaçakçılık, ihaleye fesat karıştırma gibi ekonomik çıkar elde etme amacıyla işlenen suçlara karşı etkin biçimde caydırıcılık sağlayacak bir yaptırım olacak.’

HAKSIZ ÇIKARIN İKİ KATI:

Çiçek, banka dolandırıcılığı suçlarında, ‘Haksız elde edilen çıkarın en az iki katı kadar para cezası verileceği’ şeklinde düzenleme yapıldığını da belirtti. Böylece, banka dolandırmaktan Bursa 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nce 3 yıl 10 ay 20 gün hapis cezası 189 trilyon 69 milyar 962 milyon 757 lira da para cezası alan Çağlar’ın para cezasının düşmeyeceği ve lehte hükümler çerçevesinde, cezaevine girdiğinde tahliye edilmesinin son derece güç olduğu belirtildi.

HÜRRİYET DUYURMUŞTU:

Yeni TCK’nın rötuşlanmayan halinde ise elde edilen haksız çıkarın miktarına bakılmaksızın, banka dolandırıcılarına 5.000 güne kadar adli para cezası verilmesi öngörülmüştü. Bu durumu Hürriyet manşetinden kamuoyuna duyurmuştu.

İŞTE YENİ SİSTEM:

Çiçek, yeni TCK ile getirilen ‘Kazanç müsaderesi’ sistemini şöyle anlattı:

Bu madde ile ‘Suçun işlenmesi ile elde edilen veya suçun konusunu oluşturan ya da suçun işlenmesi için sağlanan maddi menfaatler ile bunların değerlendirilmesi veya dönüştürülmesi sonucu ortaya çıkan ekonomik kazançlarının müsaderesine karar verilir’ hükmü getirilmiştir. Ancak, bu fıkra hükmüne göre mahkemenin müsadere kararı verilebilmesi için ‘maddi menfaatin suçun mağduruna iade edilememesi’ şartı aranmaktadır.

Madde gerekçesine de bakarsanız, suç işlemek yoluyla kazanç elde edilmesini engelleyecek etkin bir yaptırım olarak, bu düzenleme getirilmiştir. Düzenleme ile güdülen temel amaç suç işlemek yoluyla kazanç elde edilmesinin önüne geçilmesidir.

Haber:Oya Armutçu
Kaynak: www.hurriyetim.com.tr

ani